1 Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet med virkning fra 1. mai 2005
1.1 Lønnsforhandlingene mv. for annet avtaleår pr. 1. mai 2005
Hovedtariffavtalen i staten for perioden 2004–2006 mellom staten og tjenestemennenes hovedsammenslutninger (LO Stat, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – Stat (YS Stat), Akademikerne, Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO)) har en reguleringsbestemmelse for annet avtaleår. Stortinget samtykket i dette ved behandlingen av Innst. S. nr. 273 (2003–2004), jf. St.prp. nr. 72 (2003–2004).
Forhandlingene mellom staten og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Akademikerne og UHO ble innledet 20. april 2005. Rapport fra statistikk- og beregningsutvalget i staten ble omdelt, og hovedsammenslutningene la fram sine krav. Fram til 29. april gjennomførte partene sonderinger i en rekke møter. Den 29. april kl 19.00 la staten fram sitt endelige tilbud/krav. LO Stat, YS Stat og UHO aksepterte tilbudet kl. 21.00 samme dag. Protokoll av 29. april følger som vedlegg 1 med undervedlegg 1 – 3.
Akademikerne krevde forhandlingene avsluttet kl. 21.30, og det ble konstatert brudd i forhandlingene med denne hovedsammenslutningen. Riksmeklingsmannen ble i samsvar med tjenestetvistloven § 14 varslet samme dag om bruddet i forhandlingene.
Meklingen mellom Akademikerne og staten åpnet 4. mai 2005 hos Riksmeklingsmannen og fortsatte i møter fram til og med 26. mai 2005. Riksmeklingsmannen framla i møte natt til 26. mai 2005 en skisse til avtale med virkning fra 1. mai 2005. Akademikerne og staten meddelte Riksmeklingsmannen samme natt at de godtok den fremsatte skissen. Riksmeklingsmannens møtebok av 26. mai 2005 følger som vedlegg 2 med undervedlegg 1–3.
Lønnsreguleringen for annet avtaleår har en årslønnsvekst på om lag 3,3 prosent. Oppgjøret er slik sett på linje med det øvrige arbeidsliv.
Oppgjøret innebærer at alle ansatte i staten rykker opp ett trinn på lønnstabellen. Økningen skal minst utgjøre kroner 4 000. Godskrivingsreglene for lønnsinnplassering av arbeidstakere med høyere akademisk utdanning er endret fra ltr. 33 til ltr. 36.
Staten og hovedsammenslutningene har i protokoll av 17. og 21. desember 2004 blitt enige om at kostnadene ved inngåelse av en beredskapsavtale for prestene i Den norske kirke skal belastes mellomoppgjøret pr. 1. mai 2005. Avtalen er inngått med virkning fra 1. juli 2005.
1.2 Lønnsforhandlingene mv. for annet avtaleår for tjenestemenn tilsluttet Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) og Norges Farmaceutiske Forening (NFF)
To yrkesorganisasjoner Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) og Norges Farmaceutiske Forening (NFF) har selvstendig forhandlingsrett uten å være knyttet til en hovedsammenslutning. Disse organisasjonene har – med hjemmel i Lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958 – egne hovedtariffavtaler med staten.
Det ble ført parallelle, separate forhandlinger med NITO og NFF. Staten fremsatte sitt siste tilbud/krav den 29. april kl. 19.30. Begge organisasjonene aksepterte forslaget samme dag kl. 21.30. Tilbudet er identisk med det som ble avtalt mellom staten og LO Stat, YS Stat og UHO. Forhandlingsprotokoller følger som vedlegg 3 og 4 med undervedlegg til proposisjonen.
1.3 Lønnsregulering mv. for annet avtaleår for embets- og tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalen
Det er Moderniseringsdepartementets forutsetning at lønnsreguleringen fra 1. mai 2005 mv. gjøres gjeldende for samtlige embets- og tjenestemenn, også dem som ikke dekkes av hovedtariffavtalene.
Moderniseringsdepartementet ber også om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlem av forhandlingsberettigede organisasjoner. Disse arbeidstakere er ikke omfattet av de inngåtte avtaler.
Avtalene gjøres også gjeldende for embets- og tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av hovedtariffavtalen og som ikke får lønn administrativt fastsatt i kontrakt. De embets- og tjenestemenn som får sine lønns- og arbeidsvilkår fastsatt administrativt i kontrakt er unntatt fra denne lønnsreguleringen.