2 Nærmere om bestemmelsene i endringsavtalen til ODA protokoll 3
Fortalen til endringsavtalen angir bakgrunnen og behovet for avtalen.
Artikkel 1 i endringsavtalen fastsetter hvilke endringer som gjøres i protokoll 3.
Artikkel 1nr. 1 bestemmer at det foran artikkel 1 i protokoll 3 innsettes en ny overskrift; Del I Allminnelige regler.
Artikkel 1 nr. 2 introduserer en ny artikkel 2 og innsetter en ny del II om gjennomføringsbestemmelser med egen artikkelnummerering, samt ny overskrift til del III om transport:
Ny artikkel 2 bestemmer at med de forbehold for særskilte saksbehandlingsregler som er fastsatt i protokoll 3 og i EØS-avtalen for visse sektorer, får gjennomførings-bestemmelsene omhandlet i protokollens del II anvendelse i alle sektorer.
Den nye Del II Gjennomføringsbestemmelser fastsetter saksbehandlingsregler for gjennomføring av artikkel 1 i del I.
Avsnitt I - Generelt
Artikkel 1 definerer bl.a. hvilke former for støtte som faller innenfor anvendelsesområdet til det nye regelverket, og hvem som er «berørt part». Med «støtte» menes således ethvert tiltak som oppfyller samtlige kriterier fastsatt i EØS-avtalens art. 61 nr. 1.
Avsnitt II - Framgangsmåte ved meldt støtte
EFTA-statene er i henhold til artikkel 2 forpliktet til å forhåndsmelde (notifisere) nye støtteordninger og endringer av bestående støtteordninger til EFTAs overvåkningsorgan. Plikten til å forhåndsmelde gjelder imidlertid ikke for enkelttildelinger innenfor eksisterende støtteordninger og for såkalt bagatellmessig støtte som er omhandlet i EFTAs overvåkningsorgans retningslinjer kapittel 12.
Artikkel 3 oppstiller en klausul om midlertidig stans av utbetaling av støtte som innebærer at EFTA-statene ikke skal kunne iverksette nye støtteordninger før EFTAs overvåkningsorgan har godkjent støtteordningen. I artikkel 4 i forslaget gis det regler om EFTAs overvåkningsorgans foreløpige undersøkelser av en slik anmeldt støtteordning og prosessuelle regler om overvåkningsorganets endelige beslutning av hvorvidt støtteordningen kan godkjennes. EFTAs overvåkningsorgan gis 2 måneders frist til å behandle saken fra det tidspunkt de har mottatt en fullstendig notifikasjon. Artikkel 5gir hjemmel for at overvåkningsorganet kan kreve mer informasjon av den aktuelle EFTA-stat dersom det finner at notifikasjonen er ufullstendig.
Artikkel 6 inneholder regler om fremgangsmåten for formell granskning. Når EFTAs overvåkningsorgan har iverksatt denne prosedyren, gis EFTA-staten og andre berørte parter anledning til å uttale seg før det treffes en endelig avgjørelse i saken.
Den formelle avslutningsprosedyren avsluttes ved at EFTAs overvåkningsorgan treffer endelig beslutning i saken jf. artikkel 7. En slik beslutning kan enten innebære at støtteordningen godkjennes gjennom et såkalt «positivt vedtak», at overvåkningsorganet godkjenner støtteordningen med visse forbehold, eller at støtteordningen anses for å være i strid med regelverket for offentlig støtte og derfor ikke kan godkjennes. I det siste tilfellet treffer overvåkningsorganet et såkalt «negativt vedtak». Artikkel 8 omhandler tilbaketrekking av en melding og artikkel 9 gir overvåkningsorganet kompetanse til å oppheve beslutningen dersom det i ettertid viser seg at den var basert på uriktig informasjon. Det er imidlertid et vilkår at den uriktige informasjonen hadde avgjørende betydning for innholdet i den endelige beslutningen.
Avsnitt III - Framgangsmåte ved ulovlig støtte
Artikkel 10 gir bestemmelser om granskning, anmodning om å få opplysninger og pålegg om å gi opplysninger. Dersom overvåkningsorganet er i besittelse av opplysninger om påstått ulovlig støtte, skal den uten hensyn til kilden granske disse opplysningene. Om nødvendig skal den anmode den berørte medlemsstat om opplysninger. Artikkel 11 i forslag til forskrift omhandler pålegg om stans eller midlertidig tilbakebetaling av støtte.
Dersom medlemsstaten unnlater å etterkomme et pålegg om stans eller tilbakebetaling, skal EFTAs overvåkningsorgan ha mulighet til å forelegge saken for EFTA-domstolen, jf. artikkel 12. Granskning av en mulig ulovlig støtte skal etter artikkel 13 avsluttes ved at det treffes vedtak. Artikkel 14 fastsetter at dersom det fattes et negativt vedtak i forbindelse med ulovlig støtte, skal EFTAs overvåkningsorgan fatte vedtak om at den berørte EFTA-stat skal treffe alle nødvendige tiltak for å få tilbakebetaling fra mottakeren.
Det gis i artikkel 14 også nærmere regler for selve tilbakebetalingen. Overvåkningsorganets myndighet til å kreve støtte tilbakebetalt skal ha en foreldelsesfrist på 10 år, og enhver støtte der foreldelsesfristen er utløpt skal anses for eksisterende støtte, jf. artikkel 15.
Konsekvensene av dette forslaget er at bedrifter kan bli pålagt å tilbakebetale midler som ble utbetalt forholdsvis langt tilbake i tid. Dette kan i enkelte tilfeller dreie seg om betydelige summer dersom støttereglene er praktisert feil over lengre tid. Til nå har det vært få saker med krav om tilbakebetaling i Norge.
Avsnitt IV - Framgangsmåte ved uriktig bruk av støtte
I henhold til artikkel 16 i avtalen kan EFTAs overvåkningsorgan ved tilfelle av uriktig bruk av støtte innlede framgangsmåten for formell granskning etter art. 4. Med uriktig bruk av støtte menes tilfeller hvor støttemottager har brukt støtten til et annet formål enn det som ble opprinnelig godkjent av EFTAs overvåkningsorgan.
Avsnitt V - Framgangsmåte i forbindelse med eksisterende støtteordninger
Hva som menes med «eksisterende støtteordninger» er nærmere definert i art. 1 bokstav b. Artikkel 17 fastsetter prosedyren hvor EFTAs overvåkningsorgan anser at en eksisterende støtteordning ikke lenger er forenlig med det felles marked. Dersom EFTAs overvåkningsorgan kommer til den konklusjon at en eksisterende støtteordning ikke lenger er forenlig med det felles marked, skal den rette en henstilling til den berørte EFTA-stat med forslag til hensiktsmessige tiltak som kan treffes, jf. artikkel 18. Artikkel 19 regulerer rettsvirkningene av at det fremmes et forslag til hensiktsmessige tiltak.
Avsnitt VI - Berørte parter
Artikkel 20 fastsetter nærmere regler om berørte parters rettigheter.
Avsnitt VII - Kontroll
EFTA-statene skal i henhold til artikkel 21 oversende EFTAs overvåkningsorgan årlige rapporter om alle eksisterende støtteordninger som ikke er underlagt en særlig rapporteringsplikt knyttet til et betinget vedtak gjort i henhold til artikkel 7 nr. 4.
Etter forslagets artikkel 22innføres det en åpning for at EFTAs overvåkningsorgan kan foreta kontrollbesøk hos støttemottaker. Dette er en markant utvidelse av overvåkningsorganets myndighet i forhold til tidligere. Det vil etter artikkel 22 kunne foretas kontroller på stedet når EFTAs overvåkningsorgan er i alvorlig tvil om hvorvidt nasjonale myndigheter overholder et vedtak av overvåkningsorganet i en sak om offentlig støtte. Dette er det viktigste nye elementet i forslaget.
EFTAs overvåkningsorgan gis rett til å kreve adgang til alle lokaler og all grunn som tilhører det aktuelle foretak, be om muntlig forklaring på stedet, kontrollere bøker og andre forretningsdokumenter og til å ta eller be om kopier. Regelen om kontroll på stedet er blitt gjennomført i norsk rett gjennom innføring av en egen bestemmelse i lov om offentlig støtte, i tillegg er det gitt en egen bestemmelse om bevissikring etter mønster fra konkurranseretten.
EFTAs overvåkningsorgan skal i god tid underrette den berørte EFTA-stat skriftlig om kontrollen på stedet og om identiteten til de representanter og sakkyndige som har fått fullmakt til å foreta den. Representanter for EFTA-staten på hvis territorium kontrollen skal foretas, kan være til stede under kontrollen. Dersom et foretak motsetter seg en kontroll pålagt ved et vedtak gjort av EFTAs overvåkningsorgan i henhold til denne artikkel, skal den berørte EFTA-stat yte representantene og de sakkyndige med fullmakt fra EFTAs overvåkningsorgan den bistand som er nødvendig for at de skal kunne utføre sitt oppdrag.
Artikkel 23 omhandler manglende etterlevelse av vedtak og dommer. Dersom den berørte EFTA-stat ikke etterkommer et betinget eller negativt vedtak, kan EFTAs overvåkningsorgan forelegge saken direkte for EFTA-domstolen i samsvar med art. 1 (2) i protokoll 3.
Avsnitt VIII - Felles bestemmelser
Artikkel 24 i avtalen gir EFTAs overvåkningsorgan og EFTA-statene, deres tjenestemenn og andre ansatte taushetsplikt vedrørende opplysninger som de har innhentet i medhold av forordningen. Artikkel 25 angir hvem som er adressater for vedtakene etter forordningen, mens artikkel 26 omhandler spørsmål knyttet til offentliggjøring av vedtak.
I henhold til artikkel 27 kan EFTAs overvåkningsorgan i samsvar med framgangsmåten nedfelt i artikkel 29fastsette gjennomføringsbestemmelser om form, innhold og andre enkeltheter i meldingene, om form, innhold og andre enkeltheter i de årlige rapportene, og om enkeltheter i forbindelse med frister og beregning av frister og med rentesatser.
Artikkel 28 fastsetter videre at det skal nedsettes en rådgivende komité for statsstøtte. Den skal være sammensatt av representanter for EFTA-statene, med EFTAs overvåkningsorgans representant som leder. EFTAs overvåkningsorgan skal i henhold til artikkel 29 samrå seg med komiteen før den vedtar gjennomføringsbestemmelser i medhold av artikkel 27.
I Del III Transport gjøres følgende endringer:
Artikkel 1 nr. 3 bestemmer at nåværende artikkel 2 blir omnummerert til artikkel 1 under del III.
Artikkel 1 nr. 4 bestemmer at overskriften;
Del IV Kull og stål innsettes før nåværende artikkel 3.
Artikkel 1 nr. 5 omnummererer nåværende artikkel 3 til artikkel 1 under del IV.
Av artikkel 1 nr. 6, 7, 8 og 9 fremgår det visse tekniske justeringer i artikkelhenvisningene i den nye artikkel 1 i del IV.
Artikkel 2 i endringsavtalen fastsetter at den skal inngås på engelsk og at avtalen må godkjennes av EFTA-statene i samsvar med deres forfatningsregler. Det fremgår videre at avtalen seks måneder etter ikrafttredelsen skal utarbeides med samme gyldighet på EFTA-statenes språk; islandsk, norsk og tysk.
Norge er depositar for avtalen.
Avtalen trer i kraft den dag alle EFTA-statene har deponert sitt godtakelsesdokument, eller den dag den tilsvarende beslutning fra EØS-komiteen om endring av protokoll 26 til EØS-avtalen trer i kraft, dersom dette skjer senere.