2 Departementets vurderinger
2.1 Generelt
Departementet viser til at vilkåret om terminering av eksisterende avtaleforhold og justering av prisen i nye kontrakter og leieavtaler, innebærer en økonomisk konvertering av eksisterende rettigheter og forpliktelser inn i nye avtaleforhold, basert på markedsmessige prinsipper. Dette innebærer ikke etter Regjeringens mening at de aktuelle nye kraftkontraktene og leieavtalene vil inneholde ulovlig statsstøtte.
Regjeringen foreslår likevel at vilkåret om terminering av eksisterende avtaleforhold oppheves. Det legges vekt på at industrien har behov for en avklaring av langsiktige kraftvilkår nå. Både omfanget og utfallet av en formell prosedyre er usikkert. Videre må det antas at en slik prosess kan bli langvarig. Dersom ikke vilkåret om terminering av eksisterende avtaler fjernes, vil det i praksis innebære at inngåelse av nye kontrakter og leieavtaler utsettes på ubestemt tid. Det er Regjeringens vurdering at verken industrien, de berørte lokalsamfunn eller Statkraft vil være tjent med dette.
Regjeringens forslag innebærer at eksisterende kontrakter og leieavtaler løper uendret fram til ordinært utløpstidspunkt. Dette omfatter kontrakter til 11 bedrifter, samt leieavtaler vedrørende Saudavassdraget og Svelgen I og II. Tilsvarende skjer det ingen endringer i eierforholdene for Tysso II og Sauda IV før anleggene ordinært tilfaller Statkraft, henholdsvis 31.12.2006 og 31.12.2009. I disse tilfellene vil forslaget innebære at de nye kontraktene/leieavtalene starter opp senere, og/eller omfatter lavere kraftmengde de første årene, enn det som følger av Stortingets tidligere vedtak.
Figur 2.1 illustrerer hvordan volumene i kontraktene og leieavtalene vil utvikle seg, sammenholdt med volumutviklingen basert på Stortingets tidligere vedtak. I figuren er det forutsatt at alle bedriftene som nå vil bli gitt tilbud om nye kontrakter og leieavtaler, aksepterer tilbudet fullt ut.
2.2 Fastsettelse av nye kontraktsvolumer
I henhold til tidligere stortingsvedtak tilbys sju av bedriftene kraftkontrakter som dekker inntil 70 prosent av kraftbehovet, mens de resterende bedriftene tilbys kraftkontrakter som dekker inntil 50 prosent av kraftbehovet. Dog kan ikke nye myndighetsbestemte kontrakter og annen krafttilgang per 1.1.1999 utgjøre mer enn 90 prosent av kraftbehovet. Videre er det forutsatt at behovsvilkåret er oppfylt. Det vises til St prp nr 52 (1998-99), kapittel 2.2.
Det foreslås at disse reglene fortsatt legges til grunn. Eksisterende kontrakter med Statkraft på myndighetsbestemte vilkår hensyntas på samme måte som annen eksisterende krafttilgang.
Volumet i eksisterende kontrakter med Statkraft på myndighetsbestemte vilkår fastsettes i henhold til Statkrafts kontraktsforpliktelser. For bedrifter som i senere tid er tildelt kraftkontrakter til nye prosjekter i henhold til St prp nr 104 (1990-91), og som er i en opptrappingsfase, legges fullt kontraktsvolum til grunn. Dette er konsistent med at bedriftens kraftbehov i disse tilfellene settes høyere enn faktisk forbruk i 1996-98, som er gjeldende for øvrige bedrifter, jf. kapittel 2.2 i St prp nr 52 (1998-99).
Ovennevnte bestemmelser resulterer i et «maksimaltilbud» til bedriftene fra Statkraft. Regjeringen foreslår at bedriftene kan velge å inngå kraftkontrakt med lavere volum enn dette. Det forutsettes at avtalt kontraktsvolum for hvert år må utgjøre en lik forholdsmessig andel av den kraftmengde som følger av maksimaltilbudet.
I vedlegg 2 er det gitt et skjematisk eksempel på hvordan volumet i nye kontrakter fastsettes.
Regjeringen legger til grunn at nye kontrakter på myndighetsbestemte vilkår tilbys de bedriftene som tidligere er tilbudt kontrakt i henhold til Stortingets behandling av St prp nr 52 (1998-99), med unntak av Øye smelteverk. Øye smelteverk har i brev til departementet avslått tilbud om ny kraftkontrakt på myndighetsbestemte vilkår. Øye smelteverk har ikke eksisterende kontrakter med Statkraft på myndighetsbestemte vilkår.
2.3 Leieavtalene
AS Saudefaldene tilbys leieavtale for Saudavassdraget fra 1.1.2010. Leieavtalen vil det første året kun omfatte Sauda IV, da dette kraftverket tilfaller Statkraft 31.12.2009. Fra 1.1.2011 omfatter leieavtalen også Sauda I-III, etter at avtalen om foregrepet hjemfall utløper.
Elkem ASA tilbys ny leieavtale for Svelgen I og II fra 1.1.2011, etter at nåværende leieavtaler utløper.
AS Tyssefaldene tilbys ny leieavtale for Tysso II fra 1.1.2007, etter at anlegget tilfaller Statkraft 31.12.2006.
2.4 Prisene i kontraktene og leieavtalene
I samsvar med Stortingets behandling av St prp nr 52 (1998-99) har departementet lagt til grunn at kraftkontraktene indekseres med 50 prosent av endringen i konsumprisindeksen og med 50 prosent av endringen i prisindeksen for førstegangs omsetning innenlands (engrosprisindeksen). Som en følge av dette er kontraktsprisene, regnet i 1999-kroner, justert i forhold til det som framgår av tabell 5.1 i St prp nr 52 (1998-99). Prisene er også justert for å ta hensyn til at Stortinget vedtok at kontraktsvolumet skal trappes ned mindre fra 2011 enn det som var foreslått i proposisjonen. Bedriftene ble underrettet om disse prisene kort tid etter Stortingets behandling av St prp nr 52 (1998-99). Disse prisene vil fortsatt gjelde.
Prisen på leieavtalene som er oppgitt i St prp nr 52 (1998-99) er forutsatt oppstart i 2001 og 2002. Siden leieavtalene i henhold til herværende proposisjon først skal ta til å gjelde mange år fram i tid, må prisene justeres. Prisen i de tre leieavtalene blir individuelle, fordi leieavtalene starter opp i ulike år. Departementet vil fastsette prisene etter de prinsipper og det grunnlag som tidligere er vedtatt av Stortinget, jf. kapittel 5.3-5.5 i St prp nr 52 (1998-99), og som er vurdert av ESA.
2.5 Andre vilkår
Det legges til grunn at prinsippene vedrørende anvendelsesbegrensninger vedtatt av Stortinget ved behandlingen av St prp nr 52 (1998-99) ikke endres, jf. kapittel 3 i proposisjonen. Regjeringen foreslår derfor at vilkårene for anvendelsesbegrensninger når det gjelder eksisterende myndighetsbestemte kontrakter, avtaler eller konsesjoner, blir tilsvarende de som gjelder for de nye kontraktene og leieavtalene. Disse nye vilkårene skal gjelde fra undertegnelse av de nye kontraktene og leieavtalene. Det justerte behovsvilkåret gjelder allerede alle myndighetsbestemte avtaler, jf. kapittel 3.2 i St prp nr 52 (1998-99). Dersom vilkårene brytes, skal således både eksisterende og nye kontraktsvolum på myndighetsbestemte vilkår med Statkraft reduseres. For leieavtalene må kraft selges tilbake til Statkraft til samme pris som i de aktuelle leieavtalene. Dette gjelder også nye kontraktsvolum og leieavtaler som først kommer inn etter at eksisterende kontrakter og leieavtaler løper ut. Når bedrifter både har nye og eksisterende kontrakter samtidig, reduseres volumene i disse kontraktene proposjonalt. Det vises for øvrig til bestemmelsene i kapittel 3 i St prp nr 52 (1998-99).
I henhold til St prp nr 52 (1998-99) kan en bedrift si opp sin kraftkontrakt med ett års varsel. Leietaker kan si opp sin leieavtale med tre års varsel. Opphevelse av termineringsvilkåret vil innebære at de fleste kontraktene får redusert leveringsvolum de første årene, og leieavtalene starter opp i årene 2007-11. Departementet presiserer at oppsigelsestiden tidligst regnes fra dato for kontraktens eller leieavtalens ikrafttredelse. For kontrakter som er i en opptrappingsfase fastsettes oppsigelsestiden slik at leveransen i oppsigelsestiden tilsvarer maksimalt årsvolum i kontrakten. Dette sikrer at de reelle endringene fra St prp nr 52 (1998-99) blir minst mulig.
I henhold til Budsjett-innst. S. nr. 9 (1999-2000) er det en forutsetning for leieavtalen for Tysso II at AS Tyssefaldene betaler 10 mill. kroner per 1.1.2001 til et fond, som skal disponeres av Vestnorsk Industristadmuseum (VIM) for opprustning av kraftanlegget Tysso I til museum. Videre skal AS Tyssefaldene årlig innbetale 0,5 mill. kroner i driftstilskudd fra 1. januar 2001 til og med 1. januar 2030 (1999-kroner). AS Tyssefaldenes forpliktelser vedrørende årlig driftstilskudd skal komme til fradrag i den pris som selskapet betaler til Statkraft for leie av Tysso II.
Ny leieavtale for Tysso II starter opp 1.1.2007, etter at anlegget tilfaller Statkraft. Regjeringen foreslår at Statkraft pålegges å betale det årlige tilskuddet på 0,5 mill. kroner frem til leieavtalen mellom AS Tyssefaldene og Statkraft starter opp.
Leieavtalene gir industrien førsterett til videre utbygging i vassdragene. Det er satt frister for søknad om konsesjon for utbygging mv, jf. kapittel 2.3 i St prp nr 52 (1998-99). Regjeringen finner ikke grunnlag for å endre disse fristene. Det er forutsatt at Statkraft i visse tilfeller kan søke om konsesjon for utbygging og overta driften av anleggene. I så fall legger Regjeringen til grunn at Statkraft skal tilby leietaker kraftkontrakt til erstatning for kraftmengder som tilfaller Statkraft, med vilkår som reflekterer leietakers rettigheter og plikter i henhold til eksisterende avtaler og konsesjoner, og i henhold til ny leieavtale.
2.6 Frister for inngåelse av nye kraftkontrakter og leieavtaler
I henhold til Stortingets behandling av St prp nr 52 (1998-99) er det forutsatt at Statkraft og bedriftene og leietakerne må inngå kraftkontraktene og leieavtalene innen 1.7.2000.
Opphevelse av vilkåret om terminering tilsier at fristen for inngåelse av kraftkontrakter og leieavtaler settes noe senere enn 1.7.2000. Regjeringen legger til grunn at Statkraft og bedriftene må inngå kraftkontraktene og leieavtalene innen 15.9.2000.
Det foreslås at departementet kan utsette fristen for kontraktsinngåelse og oppstart i inntil ett halvt år i spesielle tilfeller. Dersom utsettelse av kontraktsinngåelse innebærer forsinket oppstart vil det medføre økt pris i kraftkontrakt, jf. kapittel 5 og 6 i St prp nr 52 (1998-99). Status for forhandlingene mellom industrien og Statkraft gir grunnlag for en streng praktisering av ovennevnte tidsfrister.