2 Kystdirektoratets anbefaling
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag fra Kystdirektoratet gjennomført en vurdering av hvilken risiko kvikksølvlasten i vraket representerer for miljøet. I denne sammenheng er det lagt til grunn at det kan være så mye som 65-70 tonn kviksølv i vraket. NIVA anbefaler fjerning av kvikksølvbeholderne, i den grad det er mulig, og at isolering av vraket utredes. Kystdirektoratet mottok utkast til rapport fra NIVA i slutten av mai 2005.
På bakgrunn av NIVAs rapport gjennomførte Kystdirektoratet konsultasjoner med bl.a. Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og NIVA. Kystdirektoratet har på denne bakgrunn anbefalt at det iverksettes tiltak for å fjerne faren for kvikksølvforurensning. Kystdirektoratet anser per i dag at de mulige tiltakene er:
Heving av lasten, fjerning av kvikksølvbeholdere på havbunnen, heving av vraket samt fjerning av forurensede sedimenter, eller
Innkapsling/tildekking av vraket.
En samtidig heving av vraket og lasten anses ikke å være forsvarlig av hensyn til faren for ytterligere forurensning. Ut fra dagens kunnskap synes alternativ 1 å gi best sikkerhet mot framtidig forurensning fra vraket.
Kystdirektoratet anser imidlertid at det må gjennomføres nærmere forundersøkelser, med en grundig kartlegging av bl.a. vrakets og lastens tilstand, før man kan trekke en konklusjon om hvordan forurensningsfaren kan og bør fjernes. På grunn av værforholdene ut over høsten og vinteren har Kystdirektoratet anbefalt at denne første fasen av arbeidet (heretter kalt forprosjektet) gjennomføres i løpet av sommeren/tidlig høst 2005. Kystdirektoratets anbefaling ble mottatt i Fiskeri- og kystdepartementet den 7. juni 2005.