3 Behov for rask iverksettelse av arbeidet
Kvikksølv anses å være blant de farligste miljøgiftene. Det er derfor et uttalt mål at utslipp av kvikksølv skal reduseres vesentlig senest innen 2010, jf. St.meld. nr. 21 (2004-2005) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.
Noe av kvikksølvet som befant seg om bord i «U 864» har allerede lekket ut, uten at man kan si hvor mye. Tett ved vraket er det registrert sterkt forurensede sedimenter.
Kvikksølvlasten representerer også en meget stor fare for framtidig forurensning. Ut fra de foreliggende opplysninger, må det legges til grunn at «U 864» hadde en last på ca. 65 tonn kvikksølv. Både vraket og kvikksølvbeholderne korroderer og brytes ned - uten at man kan si hvor fort dette vil skje - og kvikksølvet vil etter det man vet i dag lekke ut til havbunnen. Til sammenligning har Statens forurensningstilsyn anslått at totalutslippet av kvikksølv i Norge i 2003 var på om lag 1 tonn, mens utslipp av kvikksølv til vann alene ble anslått å være om lag 40 kg.
Manglende tiltak i forhold til en kjent forurensningskilde av denne karakter vil også true det gode omdømmet til norske fiskeprodukter som ren og trygg mat. Den samlede verdien av norsk sjømateksport var i 2004 på 28,2 mrd. kroner.
Regjeringen har på bakgrunn av usikkerheten knyttet til når ytterligere utslipp kan aktualiseres, ansett at man umiddelbart må gå i gang med et konkret arbeid for, om mulig, å fjerne forurensningsfaren fra vraket. Samtidig er det nødvendig at det gjøres et grundig forarbeid som sikrer at tiltak man iverksetter på og ved vraket ikke medfører fare for ytterligere forurensning.
Regjeringen har på denne bakgrunn sett det som nødvendig at Kystdirektoratet straks iverksatte et forprosjektet som skal klarlegge hvordan faren for forurensning fra vraket av «U 864» kan fjernes. Det ville ikke være mulig å dekke kostnaden for forprosjektet innenfor Kystverkets eksisterende ramme. Anbefalingen om tiltak i forhold til forurensningsfaren kom imidlertid for sent til at det kunne fremmes et bevilgningsforslag i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2005. Fiskeri- og kystdepartementet er derfor ved kgl.res. av 1. juli 2005 gitt samtykke til å utgiftsføre i statsbudsjettet for 2005 inntil 5 mill. kroner ut over bevilgningen under kap. 1062 Kystverket, post 01 Driftsutgifter.
Kystdirektoratet startet umiddelbart deretter sitt arbeid. Forprosjektet ble lagt ut på anbud 14. juli 2005, med tilbudsfrist 15. august 2005. I anbudsutlysningen ble det tatt høyde for en eventuell utvidet bruk av statlig(e) fartøy.
Etter Kystdirektoratets vurdering av tilbudene og forhandlinger med tilbyderne må det legges til grunn et behov for 14,7 mill. kroner for gjennomføring av forprosjektet.
For at Kystdirektoratet skulle kunne fortsette arbeidet med forprosjektet og inngå avtale om gjennomføring av feltundersøkelser mv. på og ved vraket ble Fiskeri- og kystdepartementet ved kgl.res. av 16. september 2005 gitt samtykke til å utgiftsføre i statsbudsjettet for 2005 ytterligere 9,7 mill. kroner, totalt inntil 14,7 mill. kroner ut over bevilgningen under kap. 1062 Kystverket, post 01 Driftsutgifter.