St.prp. nr. 8 (2000-2001)

Om samtykke til ratifikasjon av en avtale av 30. november 1999 om etablering av et rådgivende senter for WTOs regelverk

Til innholdsfortegnelse

3 Hovedinnholdet i avtalen

Fortalen

I avtalens fortale vises det til at WTO-avtalen har skapt et komplisert juridisk system og detaljerte prosedyrer for tvisteløsning. Det vises videre til at utviklingsland, særlig de minst utviklede blant dem, og overgangsøkonomier har liten ekspertise når det gjelder WTOs regelverk og at deres evne til å skaffe seg slik kompetanse er sterkt begrenset av økonomiske og institusjonelle forhold. Det erkjennes at troverdigheten til WTOs tvisteløsningsprosedyre bare kan sikres ved at alle medlemmer av WTO kan benytte disse effektivt. Partene til avtalen er fast besluttet på å etablere et senter for juridisk opplæring, ekspertise og rådgivning om WTOs regelverk som utviklingsland, særlig de minst utviklede blant dem, og overgangsøkonomier kan få umiddelbar tilgang til.

Artikkel 1

Artikkel 1 fastslår at det rådgivende senteret for WTOs regelverk, heretter kalt «senteret», etableres.

Artikkel 2

Artikkel 2 angir senterets målsettinger og oppgaver. Disse omfatter juridisk veiledning i WTOs regelverk, støtte til parter og tredjeparter i tvisteløsningssaker i WTO, opplæring av offentlige tjenestemenn gjennom seminarer om WTOs regelverk og rettspraksis, tilbud om opplæringsplasser og andre egnede tiltak.

Artikkel 3

Artikkel 3 omhandler senterets oppbygning. Senteret skal ha en generalforsamling, et styre og en daglig leder.

Generalforsamlingen skal bestå av representanter for senterets medlemmer og for de minst utviklede landene som er oppført i vedlegg III til avtalen. Styret skal bestå av en representant for medlemmer som er industriland, tre representanter for medlemmer som er utviklingsland og overgangsøkonomier, en representant for de minst utviklede landene og senterets daglige leder.

Artikkel 4

Artikkel 4 omhandler senterets beslutningstaking og angir at avgjørelser skal fattes ved konsensus i generalforsamlingen eller styret. Dersom konsensus ikke nås, kan vedtak fattes av generalforsamlingen med fire-femtedels flertall.

Artikkel 5

Artikkel 5 omhandler senterets finansielle oppbygning. Et kapitalfond skal etableres med bidrag fra senterets medlemmer. Senteret skal ta betalt for sine tjenester i samsvar med betalingssatsene i vedlegg IV til avtalen. Senterets årsbudsjett skal finansieres av avkastningen av kapitalfondet, betaling for tjenester utført av senteret og eventuelle frivillige bidrag. Senteret skal ha en ekstern revisor.

Artikkel 6

Artikkel 6 omhandler medlemmenes rettigheter og plikter. Hvert utviklingsland og overgangsøkonomi oppført i vedlegg II til avtalen er berettiget til å trekke på senterets tjenester etter de betalingssatser som framgår av vedlegg IV. Hvert medlem som har godtatt avtalen skal betale et engangsbidrag til senterets kapitalfond og/eller årlige bidrag de første fem årene senteret er i drift i samsvar med bidragsoversikten i vedlegg I og II til avtalen. Hvert medlem skal omgående betale for tjenester utført av senteret. Dersom et medlem ikke har innfridd sine betalingsforpliktelser, kan det nektes å trekke på senterets tjenester.

Artikkel 7

Artikkel 7 omhandler de minst utviklede landenes rettigheter. Minst utviklede land oppført i vedlegg III skal kunne benytte seg av senterets tjenester i samsvar med bestemmelser vedtatt av generalforsamlingen og etter de betalingssatser som framgår av vedlegg IV.

Artikkel 8

Artikkel 8 angir i hvilken prioritet det skal gis støtte i tvisteløsningssaker dersom to land er involvert i samme sak. Minst utviklede land har førsteprioritet, dernest følger medlemmer som har godtatt avtalen, og tredjeprioritet har medlemmer som har tiltrådt avtalen.

Artikkel 9

Artikkel 9 angir at senteret skal samarbeide med WTO og andre internasjonale organisasjoner med sikte på å fremme avtalens målsettinger.

Artikkel 10

Artikkel 10 angir senterets status som juridisk person. Det framgår videre at senteret skal etableres i Genève i Sveits og at senteret skal søke å inngå en avtale med sveitsiske myndigheter om status, privilegier og immunitet for senteret, dets daglige leder og personale.

Artikkel 11

Artikkel 11 omhandler endring, oppsigelse og opphør av avtalen. Ethvert medlem av senteret og styret kan foreslå endringer av avtalen til generalforsamlingen, som kan vedta å legge forslaget fram for medlemmene til vedtakelse. Ethvert medlem kan si opp avtalen ved å gi skriftlig melding til avtalens depositar. Plikten til å betale for tjenester utført av senteret påvirkes ikke av oppsigelsen. Et medlem som sier opp avtalen, har ikke krav på tilbakebetaling av bidrag til senterets kapitalfond. Generalforsamlingen kan beslutte å oppheve avtalen.

Artikkel 12

Artikkel 12 angir overgangsordninger. I senterets første fem driftsår skal årsbudsjettet finansieres ved årlige bidrag fra medlemmer i henhold til avtalens artikkel 6 og vedlegg I. I dette tidsrommet skal avkastningen av kapitalfondet og betaling for tjenester utført av senteret legges til kapitalfondet. Et medlems plikt til å betale årlige bidrag i senterets fem første driftsår i samsvar med avtalens artikkel 6 og vedlegg I forblir uendret selv om dette medlemmet sier opp avtalen.

Artikkel 13

Artikkel 13 omhandler vedtakelse og ikrafttreden. Enhver stat eller tollområde oppført i vedlegg I, II eller III til avtalen kan bli medlem av senteret ved å godta avtalen ved undertegning eller undertegning med forbehold om ratifikasjon, vedtakelse eller godtakelse. Ratifikasjons-, vedtakelses- eller godtakelsesdokumentet skal deponeres senest 30. september 2002. Avtalen skal tre i kraft på den 30. dag etter at det tyvende dokument for ratifikasjon, vedtakelse eller godtakelse eller undertegning uten forbehold er blitt deponert. Videre må engangsbidragene til senterets kapitalfond i henhold til avtalens artikkel 6 og vedlegg I og II overstige 6 millioner USD, og samlede årlige bidrag i henhold til avtalens artikkel 6 og vedlegg I overstige 6 millioner USD.

Artikkel 14

Artikkel 14 angir at det ikke kan tas forbehold vedrørende noen bestemmelse i avtalen.

Artikkel 15

Artikkel 15 sier at vedleggene til avtalen utgjør en integrert del av avtalen.

Artikkel 16

Artikkel 16 angir at ethvert medlem av WTO og enhver stat eller tollområde som er i ferd med å tiltre WTO kan bli medlem av senteret ved å tiltre denne avtalen på vilkår det avtaler med senteret. Tiltredelser skjer ved et tiltredelsesdokument godkjent av generalforsamlingen. Slik godkjenning skal bare gis dersom styret mener at tiltredelsen ikke vil medføre verken økonomiske eller driftsmessige problemer for senteret.

Artikkel 17

Artikkel 17 omhandler depositar og registrering. Nederlands regjering er avtalens depositar. Avtalen skal registreres i samsvar med bestemmelsene i artikkel 102 i FNs charter. Original avtaletekst foreligger på engelsk, fransk og spansk, hvorav hver tekst har samme gyldighet.

Vedlegg I

Vedlegg I angir industrilands minstebidrag til kapitalfondet og til årsbudsjettet de første fem år. Canada, Danmark, Finland, Irland, Italia, Nederland, Norge, Sverige og Storbritannia har tilkjennegitt bidrag.

Vedlegg II

Vedlegg II angir minstebidrag til kapitalfondet for medlemmer som er utviklingsland og overgangsøkonomier. Disse er klassifisert i tre kategorier på grunnlag av deres andel av verdenshandelen og deres inntekt per innbygger. Styret skal ifølge vedlegget gjennomgå inndelingen minst en gang hvert femte år og, om nødvendig, endre inndelingen for å gjenspeile eventuelle endringer i medlemmenes andel av verdenshandelen og/eller inntekt per innbygger. Bestemmelsene i avtalens artikkel 7 og vedlegg IV skal gjelde også for de minst utviklede landene oppført i vedlegg III. Stater og tollområder oppført i vedlegg II som ikke er medlemmer av senteret, kan anmode om støtte fra senteret i tvisteløsningssaker i WTO i samsvar med satsene som er angitt i avtalens vedlegg IV. Slik støtte vil bli gitt på vilkår av at ikke noe medlem av senteret er involvert i samme sak, eller at et medlem som er involvert i samme sak, tillater at senteret yter slik støtte. Alle andre tjenester skal utelukkende gis til medlemmer og minst utviklede land.

Vedlegg III

Minst utviklede land med rett til å trekke på senterets tjenester er oppført i vedlegg III. Hvis FN gir et land som ikke er oppført i dette vedlegget MUL-status, skal landet betraktes som oppført i vedlegget forutsatt at det er medlem av WTO eller i ferd med å tiltre WTO. Hvis FN opphører å gi et land oppført i dette vedlegget MUL-status, skal landet betraktes som om det ikke er oppført i vedlegget.

Vedlegg IV

Vedlegg IV angir betalingssatsene for senterets tjenester. Satsene kan bli justert av generalforsamlingen etter forslag fra styret for å gjenspeile endringer i den sveitsiske konsumprisindeksen. Juridisk veiledning angående WTOs regelverk er gratis for medlemmer og minst utviklede land inntil et øvre timetall som vil bli fastsatt av styret. Utviklingslandene er klassifisert i tre kategorier som avkreves varierende timesats. Betaling for støtte i tvisteløsningssaker vil bli krevd per time eller per sak. Dersom det blir nødvendig å leie inn ekstern juridisk bistand, økes satsene med 20 %. De ulike kategorier av medlemmer og minst utviklede land må betale ulik timesats. Minst utviklede land får størst rabatt (90 %). Seminar om rettspraksis og andre opplæringsaktiviteter er gratis for medlemmene. Opplæringsplasser, med utgifter og lønn betalt av senteret, søkes gjort tilgjengelig for minst utviklede land.

Til forsiden