3 Nærmere om de enkelte bestemmelser i vedtektene
I vedtektenes innledning vises det til at IRENA skal fremme og styrke utbredelsen av fornybar energi, og dermed bidra til å styrke energiforsyningssikkerheten, redusere utslipp av drivhusgasser, spille en positiv rolle for bærekraftig utvikling og sysselsetting, styrke tilgangen på energi i utviklingsland, bidra til å møte økt etterspørsel etter energi på verdensbasis og etablere nært samarbeid med andre organisasjoner som også fremmer fornybar energi.
Artikkel I omhandler opprettelse av IRENA som skal baseres på prinsippet om likhet og respekt for de enkelte medlemslands suverenitet.
Artikkel II omtaler målsettingen med byrået som er å fremme økt og bærekraftig bruk av alle former for fornybar energi. Det skal tas hensyn til nasjonale prioriteringer og fordeler ved å kombinere bruk av fornybar energi og energieffektiviseringstiltak. Det skal legges vekt på bevaring av miljøet; redusert avskoging, forørkning og tap av biologisk mangfold; til økonomisk vekst, sosial utjevning og bærekraftig utvikling; til energiforsyning og energisikkerhet; og til regional utvikling og ansvar på tvers av generasjonene.
Artikkel III sier at med fornybar energi menes alle former for energi som produseres fra fornybare kilder på en bærekraftig måte. Disse er bioenergi, geotermisk energi, vannkraft, havenergi fra bl.a. tidevann-, bølge- og havtermisk energi, sol- og vindenergi.
Artikkel IV omtaler byråets aktiviteter. IRENA skal være et kompetansesenter for teknologi for fornybar energi og en tilrettelegger og katalysator. Byrået skal tilby erfaring innenfor praktisk anvendelse og policyutvikling, tilby støtte på alle områder relatert til fornybar energi og bistå land for at disse skal kunne dra fordel av effektiv utvikling og overføring av kunnskap og teknologi.
Byrået skal bl.a. utføre følgende aktiviteter: Analysere, overvåke og systematisere kunnskap om praksis innenfor fornybar energi, herunder politiske virkemidler, insentiver, investeringsmekanismer, anbefalt praksis, tilgjengelig teknologi, og identifisere faktorer for å lykkes/mislykkes.
IRENA skal tilrettelegge for debatt og samhandling mellom myndigheter, ikke-statlige organisasjoner og relevante fagmiljøer, tilby rådgivning og assistanse til sine medlemmer, og fremme kunnskap og kapasitet på fornybar energi lokalt i medlemslandene. IRENA skal tilby opplæring, utdanning og råd om finansiering innenfor fornybar energi, stimulere til forskning og samarbeid, herunder også på relevante sosioøkonomiske forhold, og formidle informasjon om utviklingen av nasjonale og internasjonale standarder innenfor fornybar energi.
Byrået skal drive opplysningsarbeid og øke bevisstheten om fordeler og muligheter som fornybar energi representerer. FNs prinsipper og målsetting for bærekraftig utvikling skal følges. Byrået skal forvalte sine ressurser til medlemslandenes beste i alle verdensdeler og ta hensyn til de særlige behovene som utviklingsland og fjerntliggende og isolerte regioner og øyer har. Byrået skal samarbeide nært med andre relevante organisasjoner og myndigheter for å sikre gjensidig utbytte, effektivitet og for å unngå dobbeltarbeid.
IRENA skal utarbeide en årlig virksomhetsrapport for sine medlemmer, underrette om hvilke politiske anbefalinger byrået har gitt og hvilke konsultasjoner og samarbeid det har med andre internasjonale organisasjoner.
Artikkel V viser til at byrået skal basere sine aktiviteter på et årlig arbeidsprogram.
Artikkel VI sier at medlemskap er åpent for alle stater som er medlem av FN. Mellomstatlige organisasjoner for regional økonomisk integrasjon kan bli medlemmer forutsatt at nærmere definerte betingelser er oppfylt.
Artikkel VII sier at observatørstatus kan gis til mellomstatlige og ikke-statlige organisasjoner som arbeider aktivt med fornybar energi, land som har undertegnet vedtektene, men ikke ratifisert, samt land som har søkt medlemskap forutsatt at nærmere gitte betingelser er oppfylt.
Artikkel VIII viser til at IRENAs hovedorganer skal bestå av en forsamling av alle medlemslandene, rådet og sekretariatet. Underorganer kan opprettes dersom dette er nødvendig, forutsatt forsamlingens samtykke.
Artikkel IX sier at forsamlingen er byråets øverste organ og skal bestå av samtlige medlemsland som får én stemme hver. Rådets medlemmer skal velges av forsamlingen ved konsensus. Forsamlingen skal bl.a. utpeke byråets sete, sekretariats generaldirektør, godkjenne eventuelle endringer i vedtektene og håndtere andre administrative saker.
Artikkel X sier at rådet skal bestå av minst 11 og maksimalt 21 medlemmer av byrået og velges av forsamlingen. Rådsmedlemmene velges på rotasjonsbasis og skal møtes to ganger i året. Ved votering har hvert rådsmedlem én stemme. Rådet skal stå til ansvar overfor Forsamlingen.
Artikkel XI sier at sekretariatet skal bistå forsamlingen, rådet og dets underliggende organer med oppgavene de skal utføre. Sekretariatet skal ledes av en generaldirektør. Generaldirektøren utnevnes av forsamlingen for en fire års periode etter anbefaling fra rådet og perioden kan forlenges med én ny fire års periode. Generaldirektøren skal stå til ansvar overfor forsamlingen og rådet, blant annet for utnevning av personale og organisering og drift av sekretariatet.
Artikkel XII omtaler byråets budsjett som skal finansieres ved obligatoriske bidrag fra medlemslandene. Bidragene skal baseres på FNs bidragsskala. I tillegg kommer frivillige bidrag og eventuelle andre finansieringskilder.
Artikkel XIII viser til at byrået skal ha status som internasjonal juridisk person.
Artikkel XIV viser til at med forbehold om forsamlingens godkjenning skal rådet ha myndighet til på vegne av byrået å inngå avtaler som etablerer hensiktsmessige forbindelser med FN og andre organisasjoner hvis arbeid er relatert til byråets virksomhet.
Artiklene XV - XVIII omhandler endring i vedtekter og medlemmers tilbaketrekning fra byrået; tvisteløsning; midlertidig opphevelse av rettigheter, samt lokalisering av byråets hovedsete.
Artikkel XIX omtaler undertegning, ratifisering, ikrafttredelse og tiltredelse. Vedtektene er gjenstand for ratifikasjon og vil tre i kraft når 25 land har deponert sine ratifikasjonsinstrumenter.
Artikkel XX viser til at Den tyske regjeringen er utpekt til å være depositar for vedtektene.
Resolusjon om opprettelse av en forberedende kommisjon for Det internasjonale byrået for fornybar energi
De land som har undertegnet vedtektene vil få én representant hver i kommisjonen. Kommisjonen skal finansieres gjennom frivillige bidrag. Beslutninger skal fattes i henhold til vedtektenes artikkel IX.
Kommisjonen skal opprette en midlertidig arbeidsstruktur, etablere det antall komiteer som anses nødvendig, opprette midlertidig sekretariat, ansette midlertidig leder og beslutte midlertidig lokalisering av hovedkvarter. Andre interimsoppgaver er bl.a. utarbeidelse av budsjett, administrative prosedyrer, arbeidsprogram og aktivitetsrapporter. Kommisjonen skal være virksom fram til byråets vedtekter er trådt i kraft, og helt til første sesjon under forsamlingen er avsluttet og rådet er valgt.