7 Økonomiske og administrative konsekvenser
Det ventes ikke at konvensjonen vil medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning for det offentlige. Allmennhetens rettigheter følger allerede i hovedsak av gjeldende lovverk, og det forventes ikke at Århuskonvensjonen i seg selv vil bidra til særlig økt administrativ byrde.
Konvensjonen krever bl.a. at partene skal sikre at offentlige organer innehar og oppdaterer miljøinformasjon som er relevant i forhold til deres funksjoner og legger til rette for at allmennheten skal få tilgang til denne informasjonen. Regjeringen er kommet til at denne plikten ikke krever lovfesting, men vil likevel lovfeste en generell plikt for offentlige organer som er i samsvar med konvensjonens intensjon. Statlige myndigheter har allerede gjennom for eksempel stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, sektorvise miljøhandlingsplaner og miljøstatus i Norge (MISTIN), i stor grad lagt til rette for å oppfylle konvensjonen.
Når det gjelder kommuner og fylkeskommuner vil gjennomføring av konvensjonen på dette punkt kunne føre til noe økte utgifter. Det er først og fremst sammenstilling og tilgjengeliggjøring av informasjonen som vil medføre økt arbeid i den grad systemet for dette ikke finnes fra før. Kommuners plikter vil være begrenset til å inneha og gjøre tilgjengelig miljøinformasjon som er relevant i forhold til kommunens funksjoner, og ikke til dens geografisk område. Oversiktsinformasjon samles allerede inn i betydelig omfang. Det er også mulig for kommunene å begrense kostnadene ved kommunal samordning eller samarbeid. Både på statlig nivå og fylkesnivå foreligger dessuten allerede mye informasjon om miljøtilstanden i kommunene.
Norge må på linje med de andre deltakende stater bidra med et mindre årlig beløp til dekning av kostnader ved deltakelse i konvensjonens organer. Disse utgiftene vil bli dekket over Miljøverndepartementets budsjett.
Uten at det følger som en plikt etter konvensjonen, oppfordres partene til å bidra til ulike aktiviteter for informasjonsspredning og kompetanseoppbygging på de områder konvensjonen omhandler. Det gjelder særlig aktiviteter i statene i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia. Norge bidrar allerede til slik støtte, både gjennom ECEs organer og andre mellomstatlige og ikke-statlige organisasjoner som er aktive og kompetente på disse områdene.
Miljøverndepartementet tilrår at Århuskonvensjonen ratifiseres. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.