4 Vurdering
Utvidelsen av NATO spiller en viktig rolle i arbeidet med å fjerne skillelinjer og bygge opp bærekraftige demokratiske strukturer i de sentral- og østeuropeiske land. Alliansen bidrar på denne måten til å virkeliggjøre målet om et demokratisk og stabilt Europa som står samlet om å møte nye sikkerhetsutfordringer.
Opptak av nye medlemmer har vært grundig forberedt. Gjennom flere års deltakelse i handlingsprogrammet for medlemskap har kandidatene gjennomgått omfattende politiske, økonomiske og militære reformer og vist vilje og evne til å bidra til de alliertes felles sikkerhet og verdigrunnlag. De to land er godt forberedt på medlemskap. Samtidig har både Albania og Kroatia forpliktet seg til å videreføre bredt anlagte reformer, også etter at de har tiltrådt som medlemmer av NATO.
Utviklingen i de to landene er løpende vurdert fra NATOs side bl.a. når det gjelder integreringen av de nye medlemsland i NATOs militære strukturer og forsvarsplanleggingsprosedyrer og konsekvenser for de fellesfinansierte programmer. Albania og Kroatia har gjennom deltakelse i medlemskapsprogrammet vist at de oppfyller alliansens forutsetninger på alle disse områder.
NATO forventer at de nye ressursbehov som utvidelsen medfører vil være marginale. De vil i stor grad bli oppveid av midlene de to nye landene selv vil bidra med som sin andel av felleskostnadene. Det faktum at det kun er tale om to nye medlemsland gjør at investeringene må ventes å bli betydelig lavere enn det man la til grunn ved forrige utvidelse. Utvidelsen forventes ikke å medføre en økning i Norges bidrag til NATOs fellesbudsjetter.
Opptak av Albania og Kroatia vil være viktig for sikkerheten og stabiliteten på Balkan og for det euroatlantiske området som helhet. Medlemskapet vil også bidra til å befeste og videreutvikle de politiske og økonomiske reformer i disse landene.