5 Finansieringsopplegg
Prosjektet planlegges finansiert med statlige og fylkeskommunale midler, bompenger, innsparte ferjetilskudd og kompensasjonsmidler for økt arbeidsgiveravgift.
5.1 Statlige midler
Det er bevilget 13 mill. kr i statlige midler til prosjektet i 2009. Midlene vil bli benyttet til planlegging. Som følge av forvaltningsreformen er det lagt til grunn at forutsatte statlige midler til prosjektet etter 2009 dekkes av fylkeskommunen.
5.2 Fylkeskommunale midler
Det er lagt til grunn at Nordland fylkeskommune skal dekke 852 mill. kr av anleggskostnadene. I saksframlegget i forbindelse med fylkestingets vedtak 1. desember 2008 ble det lagt til grunn at ca. 80 mill. kr årlig i perioden 2010-2014, dekkes av statens bevilgninger til fylkeskommunen gjennom rammetilskuddsordningen ved overtakelse av dagens øvrig riksvegnett. Øvrige fylkeskommunale midler må dekkes på annen måte innenfor fylkeskommunens generelle økonomiske rammer. I forbindelse med behandlingen i Nordland fylkesting 1. desember 2008 ble det lagt til grunn at deler av de fylkeskommunale midlene til prosjektet må lånefinansieres.
5.3 Bompenger
Det er lagt opp til etterskuddsinnkreving av bompenger i automatiske bomstasjoner på ny veg ved Leirosen og ved Drevja og langs dagens rv 78 ved Kulstad, jf. kartskisse (figur 2.1).
Nåværende rv 78 er forutsatt stengt. Det blir da ikke mulighet for betalingsfri omkjøring for trafikantene. Det vil bli innkrevd bompenger i begge retninger. I samsvar med de lokale forutsetningene er det lagt til grunn en bompengetakst tilsvarende 90 og 270 2008-kr for henholdsvis lette og tunge kjøretøy ved Leirosen og 30 og 60 2008-kr for lette og tunge kjøretøy ved Kulstad og Drevja. I finansieringsplanen er det lagt til grunn gjennomsnittlig rabatt på 35 pst. Det er lagt opp til et takst- og rabattsystem i samsvar med gjeldende retningslinjer. Bompengetakstene forutsettes justert i samsvar med prisutviklingen.
Det er lagt til grunn en innkrevingsperiode på 20 år for bomstasjonen ved Leirosen med innkrevingsstart i 2014. For de to andre bomstasjonene er innkrevingsperioden 15 år med innkrevingsstart i 2013. Innkrevingsperioden i bomstasjoner er normalt avgrenset til 15 år. Det er likevel åpnet for at inntil 20 år kan vurderes i spesielle tilfeller. For bomstasjonen ved Leirosen er det lagt vekt på at lokale myndigheter har gått inn for en innkrevingsperiode på 20 år. Ny veg mellom Leirosen og Ømmervatn vil videre fungere som et ferjeavløsningsprosjekt for en del av trafikantene som i dag benytter ferjesambandet Hemnesberget – Leirvika. For disse trafikantene er alternativet i realiteten å betale bompenger i form av ferjebillett så lenge sambandet blir opprettholdt. Dette gjør det mer naturlig å akseptere en lengre innkrevingsperiode i bomstasjonen ved Leirosen enn det som normalt benyttes.
Med det foreslåtte innkrevingsopplegget og de forutsetningene som ligger til grunn, vil trafikantene betale til sammen 721 mill. kr i bompenger, herav 464 mill. kr i bomstasjon ved Leirosen, 202 mill. kr i bomstasjon ved Kulstad og 55 mill. kr i bomstasjon ved Drevja. Av de innbetalte bompengene vil 405 mill. kr gå til å dekke anleggskostnader, 231 mill. kr til å dekke finansieringskostnader i forbindelse med låneopptak, herunder lån for å forskuttere innsparte ferjetilskudd, og 85 mill. kr til å dekke innkrevingskostnader og drift av bompengeselskapet. Helgeland Veiutvikling AS er etablert som bompengeselskap for prosjektet.
5.4 Innsparte ferjetilskudd
Det er lagt til grunn at innsparte ferjetilskudd som følge av nedlegging av dagens ferjesamband mellom Hemnesberget og Leirvika, inngår i finansieringen av prosjektet.
De årlige driftskostnadene på ferja utgjør i gjennomsnitt 11,3 mill. kr basert på regnskap fra 2006 og 2007. De årlige inntektene var i gjennomsnitt på 2,1 mill. kr. Nedlegging av ferjesambandet vil følgelig gi en årlig innsparing i driftstilskuddet på 9,2 mill. kr. I grunnlaget for den lokalpolitiske behandlingen er det lagt til grunn økte drifts- og vedlikeholdskostnader for ny vegforbindelse på 2,2 mill. kr pr. år. Dette beløpet er lagt til grunn ved beregningen av netto årlig innsparing i tilskudd til drift av ferjesambandet, noe som gir en årlig netto innsparing på 7 mill. kr. På sikt vil de økte gjennomsnittlige drifts- og vedlikeholdskostnadene bli høyere enn det som er lagt til grunn i beregningen. Årsaken er bl.a. at kostnadene til drift og vedlikehold av tunneler øker over tid, bl.a. som følge av nødvendige rehabiliteringstiltak. Drift- og vedlikeholdskostnadene til Toventunnelen vil på sikt bli høyere enn det som er lagt til grunn i beregningen over.
Etter gjeldende retningslinjer skal det årlige tilskuddet fra innsparte driftstilskudd kun justeres for prisøkning fram til forskutteringen av midlene skjer. Omregnet til 2009-kr gir dette et finansieringsbidrag til prosjektet på 89 mill kr fra innsparte driftstilskudd over en 15-årsperiode.
Det skal i tillegg legges til grunn 3,5 mill. 2003-kr pr. ferje i innsparte kapitalkostnader. Tilskuddet skal prisjusteres med 2,5 pst. pr. år. Dette vil gi et finansieringsbidrag på 61 mill. 2009-kr fra innsparte kapitalkostnader over en 15-årsperiode. Samlet blir finansieringsbidraget fra innsparte driftskostnader og kapitalkostnader på 150 mill. kr.
Ved overføringen av øvrige riksveger til fylkeskommunene vil Nordland fylkeskommune overta ansvaret for ferjesambandet Hemnesberget – Leirvika og dermed også ansvaret for utbetalingen av årlige innsparte ferjetilskudd til prosjektet.
For beregning av innsparte ferjetilskudd på det fylkeskommunale vegnettet vil det være opp til det enkelte fylke hvilken tilbakebetalingsperiode man vil legge til grunn og spørsmålet om det skal gjøres fradrag for endring i drifts- og vedlikeholdskostnader på vegnettet.
5.5 Kompensasjonsmidler for økt arbeidsgiveravgift
Da ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift ble endret fra 1. april 2004, ble det innført en ordning med kompensasjon til de kommunene som ble påvirket av dette. Midlene bevilges av Kommunal- og regionaldepartementet og forvaltes av fylkeskommunen ved et programstyre. Helgeland regionråd har som programstyre tildelt Helgeland Veiutvikling AS til sammen 40 mill. kr til prosjektet. 11 mill. kr av disse midlene ble stilt til disposisjon til for Statens vegvesen til prosjektering og grunnerverv i perioden 2006-2008. Resterende midler forutsettes utbetalt til prosjektet i 2009 og 2010.
5.6 Finansieringsplan
Finansieringsplanen som er lagt til grunn er oppsummert i tabell 5.1.
Tabell 5.1 Finansiering av anleggskostnader:
Mill 2009 kr | |
---|---|
Statlige midler | 13 |
Fylkeskommunale midler | 852 |
Bompenger | 405 |
Forskuttering av innsparte fylkeskommunale tilskudd til ferjesambandet Hemnesberget – Leirvika | 150 |
Kompensasjonsmidler for økt arbeidsgiveravgift | 40 |
Sum | 1 460 |
Totale anleggskostnader omregnet til 2009-kr er noe lavere enn det som ble lagt til grunn i fylkestingets vedtak. Dette skyldes at den eksterne kvalitetssikringen av prosjektet har gitt et noe lavere kostnadsanslag enn det som ble lagt til grunn ved den fylkeskommunale behandlingen. Som følge av endringen er fylkeskommunale midler til prosjektet redusert med 54 mill. 2009-kr i forhold til i fylkestingets vedtak av 1. desember 2008.
Det er gjort en omfordeling mellom finansieringsbidrag fra bompenger og bidrag fra forskuttering av innsparte ferjetilskudd i forhold til det som lå til grunn ved fylkestingets behandling. Bidraget fra innsparte ferjetilskudd er økt med 45 mill. kr, fra 105 til 150 mill. kr. Bidraget fra bompenger er redusert tilsvarende. Omfordelingen skyldes at bidraget fra innsparte ferjetilskudd etter gjeldende retningslinjer kun skal gå til å dekke anleggskostnader, og ikke til å dekke finansieringskostnader i prosjektet, slik det var lagt til grunn ved fylkestingets behandling. Omfordelingen har ingen reell betydning for finansieringen av prosjektet.
I tillegg til reduksjonen av bompengebidraget som følge av omfordelingen mellom bompenger og forskutterte innsparte ferjetilskudd, er bompengebidraget redusert med 25 mill. kr som følge av lavere forventet trafikk enn det som lå til grunn ved fylkestingets behandling. Det er utviklet en ny og bedre versjon av Statens vegvesens regionale transportmodell. Det er valgt å benytte denne modellen til å beregne trafikken i stedet for de beregningene som lå til grunn ved fylkestingets behandling, og dette gir et noe lavere trafikkgrunnlag.
Det forutsettes tilslutning fra Nordland fylkesting til de endringene som er gjort i finansieringsopplegget i forhold den finansieringsplanen som lå til grunn ved fylkestingets behandling.
5.7 Eventuelle endringer i kostnader og/eller inntjening
Eventuelle kostnadsøkninger forutsettes dekket i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter. Fylkeskommunen og bompengeselskapet skal dekke kostnadsøkninger opp til kostnadsrammen, fordelt etter forholdet mellom fylkeskommunale midler og bompenger.
I samsvar med tidligere vedtatte prosjekter der alternativ bruk av ferjetilskudd inngår i finansieringsplanen, er det lagt til grunn at disse midlene regnes som en del av bompengeselskapets andel. Kompensasjonsmidler for økt arbeidsgiveravgift regnes som fylkeskommunal del. Det samme gjelder det statlige tilskuddet på 13 mill. kr i 2009. Dette innebærer at bompengeselskapet skal dekke 38 pst. av overskridelser opp til kostnadsrammen. Kostnadsøkninger ut over kostnadsrammen skal dekkes av fylkeskommunen i sin helhet. Eventuelle kostnadsbesparelser skal på tilsvarende måte tilfalle fylkeskommunen og bompengeselskapet fordelt etter forholdet mellom fylkeskommunale midler og bompenger. Besparelser ut over 10 pst. skal tilfalle fylkeskommunen.
Dersom økonomien i prosjektet blir dårligere enn forutsatt, vil bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet kunne øke takstene med inntil 20 pst. ut over prisstigningen og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år. Høyere inntjening eller lavere kostnader for bompengeselskapet enn det som er forutsatt skal benyttes til å redusere innkrevingsperioden for bomstasjonen ved Leirosen.
5.8 Andre forutsetninger i finansieringsplan
Følgende basisforutsetninger er lagt til grunn i finansieringsanalysen:
Betalende ÅDT på 930 kjøretøy i åpningsåret 2014 gjennom bomstasjonen ved Leirosen, 1 800 kjøretøy i åpningsåret 2013 gjennom bomstasjonen ved Kulstad og 450 kjøretøy i åpningsåret 2013 gjennom bomstasjonen ved Drevja
Årlig trafikkvekst på -0,3 pst i 2014, 0,1 pst. fra 2015 til og med 2020 og deretter 0,6 pst.
Ingen prisstigning fra 2008 til 2009, 2,7 pst. prisstigning fra 2009 til 2010, deretter 2,5 pst.
Utbetaling av innsparte ferjetilskudd over 15 år
Lånerente: 6,5 pst.
Årlige innkrevingskostnader: 1,7 mill. kr pr bomstasjon
Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til 20 år for bomstasjonen ved Leirosen, og 15 år for de to øvrige bomstasjonene. Forutsetningen om en lånerente på 6,5 pst. forutsetter at det før anleggsstart foreligger dokumentasjon fra en låneinstitusjon om lån innenfor denne renten i 10-15 år.
Det er også regnet på et alternativ med følgende pessimistiske forutsetninger:
Kostnadsøkning opp til kostnadsrammen
Betalende ÅDT blir redusert med 10 pst. i åpningsåret
Halvering av trafikkveksten
Innkrevingskostnadene øker med 50 pst.
Takstøkning på 20 pst. ut over prisstigning etter 2 år.
Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til 25 år for bomstasjonen ved Leirosen og 19 år for bomstasjonene ved Kulstad og Drevja. Prosjektet lar seg dermed nedbetale med en forlengelse av bompengeperioden med 5 år på alle tre bomstasjonene.
5.9 Garantier
Vefsn og Leirfjord kommuner og Nordland fylkeskommune har vedtatt garantier for lånegjeld på inntil 662 mill. kr, jf. kapittel 3. De kommunale garantiene er godkjent av Fylkesmannen i Nordland. Kommunal- og regionaldepartementet har stilt seg positiv til å godkjenne fylkeskommunens vedtak om garanti, etter at det foreligger en stortingsbeslutning om bompengefinansiering av prosjektet. Garantien vil først komme til utbetaling dersom bompengelånet ikke kan nedbetales etter at takstene er økt med 20 pst. og bompengeperioden er forlenget med 5 år.