2 Utviklingen i innmeldte skader og bevilgningsbehov
Utover sommeren har det vist seg at skadeomfanget er langt større enn det som først ble lagt til grunn, også vesentlig større enn de usikre anslagene som forelå i vår.
Utviklingen fram til juni har medført at det er gitt nye tilsagn for 47,3 mill. kroner samtidig som det er utbetalt 34 mill. kroner på ordningen. I tillegg kommer de saker som styret har behandlet i juni og de som kommer opp til behandling i august og oktober. Innkommet materiale viser at i mange kommuner har det vært et stort antall skader og skadene har vært til dels betydelige. Regioner med særlig mange skader er nordlige og midtre Akershus, sørøstlige og midtre Buskerud, Toten- og Aurdal-områdene i Oppland, midtre og sørlige Telemark, Farsund, Flekkefjord og Lindesnes i Vest-Agder og Larvik og Sandefjord i Vestfold. Dessuten er det skader, vesentlig på skog i Helgeland og deler av Saltdalen i Nordland, nordlige Nord-Trøndelag og i Harstad-/Kvæfjord-området i Troms.
Statens landbruksforvaltning har beregnet behovet for tilleggsbevilgning knyttet til saker som er ferdigbehandlet i juni til 22 mill. kroner ut over årets bevilgning. Anslag for erstatningssaker som behandles i august og oktober er videre anslått til henholdsvis 15 mill. kroner og 25 mill. kroner. Da mange saker er gamle og utbedringsarbeidet normalt finner sted om sommeren, er det grunn til å regne med at den vesentligste delen vil være aktuelle for utbetaling i inneværende år. I tillegg kommer om lag 16 mill. kroner i forventede naturskader (normalår) for resten av 2001 og økte takseringskostnader anslått til 2 mill. kroner. Det samlede behovet for tilleggsbevilgning for å dekke inntrufne og forventede skader for hele året er etter dette beregnet til 80 mill. kroner, forutsatt at det ikke inntrer større skadesituasjoner i 2. halvår.