Historisk arkiv

Norsk Polarinstitutt en garantist for miljøet i Arktis og Antarktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Børge Brende markerte i dag 75-års jubileet til Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Han fremhevet Polarinstituttets historiske betydning for polarforskningen og den enestående posisjonen det har i det internasjonale miljøsamarbeidet. (28.02.03)

Pressemelding

Dato: 28.02.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Norsk Polarinstitutt en garantist for miljøet i Arktis og Antarktis

Miljøvernminister Børge Brende markerte i dag 75-års jubileet til Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Han fremhevet Polarinstituttets historiske betydning for polarforskningen og den enestående posisjonen det har i det internasjonale miljøsamarbeidet. Instituttet er en garantist for miljøet i Arktis og Antarktis, hvor vi har jordas siste store områder med tilnærmet uberørt natur.

Norsk polarinstitutt i Tromsø. Foto: Ann Kristin Balto, Norsk polarinstituttMiljøvernministeren fremhevet den viktige avtalen som er inngått med Canada om bruk av satellittdata for miljøovervåking, hvor Polarinstituttet er en av brukerne.

– For norsk miljøovervåking er dette en meget viktig avtale, ettersom Norge forvalter et havområde som er syv ganger større enn fastlandet. Ikke minst med tanke på den økende trafikken med store oljetankere i Barentshavet, betyr dette et stort fremskritt, sier miljøvernministeren.

Samtidig markerte han at Kystverket, som har overtatt ansvaret for beredskap mot akutt forurensning, er flyttet inn i Polarmiljøsenteret. Dette legger til rette for bedre koordinering av beredskapen mot akutt forurensning, og av det forebyggende arbeidet og de operative ressursene.

Miljøvernministeren fikk overrakt et praktfullt bokverk med alle stedsnavn på Svalbard. Hele 16 647 stedsnavn er registrert på Svalbard. Det er spesielt fordi dette er en øygruppe nesten uten befolkning og hvor store deler er urørt villmark, framholdt Brende da han mottok boka.

Før seremonien i Polarmiljøsenteret overrakte miljøvernministeren 750 000 kroner til selfangstskuta Polstjerna. Pengene skal gå til å landsette og bevare fartøyet slik det var da det i 1981 ble tatt ut av aktiv fangst.

–Ishavsgastene fra Troms skal få et verdig minnesmerke, som vil klart viser fram hvilke arbeidsforhold de hadde i Ishavet, sier miljøvernminister Børge Brende.

Kontaktperson

Tore Ising, tlf 22 24 59 96

Les mer