Historisk arkiv

Sikrer tilgang på satellittdata for miljøovervåking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har inngått en avtale med Canada som sikrer norske brukere nærmest ubegrenset adgang til data fra en radarsatellitt som skal skytes opp i 2004. Satellittene kan gjøre observasjoner gjennom skylag og i mørke. Dette vil styrke overvåking og kontroll av våre havområder betydelig. (28.02.03)

Pressemelding


Dato: 28.02.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Viktig norsk-canadisk avtale sikrer tilgang på satellittdata for miljøovervåking

Norge har inngått en avtale med Canada som sikrer norske brukere nærmest ubegrenset adgang til data fra en radarsatellitt som skal skytes opp i 2004. Satellittene kan gjøre observasjoner gjennom skylag og i mørke. Dette vil styrke overvåking og kontroll av våre havområder betydelig.

Oljeforurensning utenfor Lindesnes sett av fanget inn av satellitt
Den mørke stripen viser oljeforurensning utenfor Lindesnes fanget inn av satellitt. Avtalen med Canada vil styrke overvåking og kontroll av våre havområder betydelig, mener miljøvernminister Børge Brende.
Foto skaffet til veie av
Kongsberg Satellite Services AS

- For norsk miljøovervåking er dette en meget viktig avtale, sier miljøvernminister Børge Brende. Norge forvalter et havområde som er syv ganger større enn fastlandet. Kontroll og overvåking av havområdene er av stor betydning, ikke minst med tanke på den økende trafikken med store oljetankere i Barentshavet, fiskeriene, eventuelle nye algeblomstringer og overvåking av isforholdene.

Overvåking av miljøsituasjonen

- Brukere som Polarinstituttet, Kystverket, Meteorologisk Institutt og Kystvakta kan nå planlegge en koordinert bruk av disse satellittdataene.

Vi får dermed en flerbruk av data i et helt annet omfang enn det som har vært mulig til nå. For overvåking og kontroll av miljøsituasjonen i havområdene betyr dette et stort fremskritt, sier miljøvernministeren.

Sluttførte forhandlinger

Gjennom Norsk Romsenter og i samarbeid med Kongsberg Satellite Services og Kongsberg Spacetec har Norge sluttført forhandlingene med Canada om tilgangen til data fra den nye radarsatellitten. Avtalen medfører også næringsvirksomhet i Tromsø. Kongsberg Spacettec har fått i oppdrag å utvikle og selge en spesialprosessor for behandling av rådata, slik at brukerne kan få informasjon raskt.

Kontaktperson

Svein Tore Halvorsen, 22 24 59 65

Les mer