Historisk arkiv

Sikrer selfangstskuta "Polstjerna"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren overrekker 750 000 kroner til selfangstskuta "Polstjerna" i forbindelse med at han besøker Tromsø for å markere 75-årsjubiléet til Norsk Polarinstitutt. Bidraget skal gå til å landsette og bevare fartøyet slik det var da det i 1981 ble tatt ut av aktiv fangst. (28.02.03)

Pressemelding

Dato: 28.02.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Sikrer selfangstskuta "Polstjerna" med 750.000 kroner

Miljøvernminister Børge Brende overrekker 750 000 kroner til selfangstskuta "Polstjerna" i forbindelse med at Brende besøker Tromsø for å markere 75-årsjubiléet til Norsk Polarinstitutt. Bidraget skal gå til å landsette og bevare fartøyet slik det var da det i 1981 ble tatt ut av aktiv fangst.

Ishavsgastene fra Troms skal få et verdig minnesmerke som vil anskueliggjøre arbeidsforholdene i Ishavet, sier miljøvernministeren.

"Polstjerna" ble bygd i 1948 og gjennomførte 33 fangstsesonger i polarisen – uten skader! Skuta var solid bygd, med ekstra forsterkninger utover det reglene krevde. Hun har også vært med på å redde liv i isødet, blant annet da "Polarfangst" av Tromsø gikk ned i Vesterisen i 1980. "Polstjerna" var da ute på sin nest siste tur. Hun var også med i letingen etter overlevende etter orkanen i 1952, da fem fangstskuter med mannskap forsvant sporløst. Letingen den gangen var dessverre resultatløs.

-Dette er et viktig kulturminne av nasjonal betydning, sier statsråd Brende.

"Polstjerna" gikk fast på Vesterisen, men hadde også et par turer i Østerisen (Kvitsjøen). Fra turene sine brakte hun hjem nærmere 100 000 dyr og 2 000 tonn med spekk. Mellom sesongene i ishavet tok hun del i fisket ved Grønland – etter storsild, fetsild, lodde og torsk. Hun ble også brukt til vakthold og øvelser i Sjøheimvernet.

"Polstjerna" var uendret fram til 1960-tallet, da noe modernisering måtte til for å redusere mannskapets størrelse. Vribart propelleranlegg, enklere lukesystem og kraftblokk var noen av endringene som da ble gjort. I 1975 ble overbygget i tre erstattet av et nytt i aluminium. Men da fartøyet gjorde sin siste tur i 1981, hadde det ennå ikke vært behov for inngrep i skroget.

1981 var for øvrig det siste året at skuter av tre ble brukt til selfangst. Etter den sesongen gikk de i opplagsbøyene, ble innvilget kondemneringstilskudd og sendt til bunns. Med ett unntak: "Polstjerna." Hun ble reddet av Halfdan Jacobsen, reder og skipper om bord fra første til siste sesong. Han fikk overført henne til Arktisk forening, som skulle holde henne i stand til Skipskontrollen sa stopp. Jacobsen mente at skuta burde plasseres på land under betryggende omstendigheter. Riksantikvaren støttet forslaget. Beløpet fra miljøvernministeren skal bidra til å realisere dette.

Kontaktperson

Einar Holtane, tlf. 22245862

Les mer