Historisk arkiv

- Europa bygges i regionene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Trøndelags Europakontor jobber med å dra ned det som skjer på europeisk nivå og tolke det i en trøndersk sammenheng. I tiden framover står blant annet energi, klima og miljø på dagsorden. Intervjuet med Stein Ivar Mona er en del av vår artikkelserie om de norske regionkontorene i Brussel.

Trøndelags Europakontor startet opp som et prosjekt med 7 partnere i 2001, og er i dag en permanent representasjon i Brussel med 11 medlemmer både fra offentlige myndigheter, private næringslivsaktører og forsknings- og utdannings aktører fra Trøndelag. Noe av det regionkontoret jobber med er informasjonsarbeid, studiebesøk og foredrag. Men kontorets daglige leder Stein Ivar Mona, peker på kompetanseoverføring som kanskje den viktigste oppgaven.
- Vi jobber med å få inn den europeiske dimensjonen i Trøndelag. Vi forsøker å dra ned det som skjer på europeisk nivå og tolke det i en trøndersk sammenheng, sier Mona.

Felles utfordringer

Europakontoret fungerer som en forlenget arm av regionalutviklingen i Trøndelag og Stein Ivar Mona sier at de bidrar til å bygge ned terskelen for internasjonalt fokus og arbeid i regionen.
- Det er ute i regionene at Europa bygges og de utfordringene vi finner i Trøndelag finner vi også igjen i andre regioner i Europa. Hvis vi for eksempel skal gjøre noe som er knyttet til innovasjon i Trøndelag så må vi få tak i hvem som har kunnskap på dette feltet både lokalt, regionalt, nasjonalt og ikke minst internasjonalt, forteller han.

Europakontoret, som også har en koordinator hjemme i Trøndelag, er en viktig lyttepost for regionen i Brussel.
- Det er viktig for oss å være til stede her som en lyttepost for interesser hjemme i Trøndelag, samtidig som vi også sørger for at Brussel har en lyttepost i den trønderske regionen, sier lederen for det midtnorske kontoret.

Viktig med gode nettverk

I de første årene etter opprettelsen var arbeidet stort sett rettet mot næringslivet, men etter at Innovasjon Norge og Midt-Norsk Handelskammeret ble opprettet så har fokuset også flyttet seg mer mot det offentlige. Daglig leder ved Europakontoret forteller om mange og varierte arbeidsoppgaver.
- Mange av de henvendelsene vi får går på å finne ut av hva som skjer på regelverksutvikling, og hva som er EØS-relevant. Stein Ivar Mona forteller videre at de også hjelper bedrifter med markedsinformasjon, arrangerer seminarer, både i Trøndelag og i Brussel, og at kontoret er behjelpelig med å finne europeiske kontakter for ulike aktører i regionen.

Selv om han peker på at man er avhengig av et godt nettverk for å kunne lykkes i Brussel og at en viktig del av jobben er å ta vare på de relasjonene man har opparbeidet seg, så hevder han at arbeidshverdagen i Brussel slett ikke er glamorøs.
- Det har vært svært lite sjampanje og kanapeer i løpet av de syv årene jeg har jobbet her, det blir stort sett kaffe og brødskiver på kontoret, ler Mona.
Han er opprinnelig fra Snåsa i Nord-Trøndelag og trives godt i Brussel.
- Jeg kom hit for å jobbe her i 11 måneder, men nå har det altså gått syv år. Det er spennende å jobbe i et internasjonalt miljø, og i Brussel skjer det noe hele tiden så man føler seg aldri utlært, sier han.

Energi, klima og miljø

Når det gjelder kontorets arbeid fremover så står energi, klima og miljø spesielt i fokus.
- Energi, klima og miljø vil alltid være interessant for trøndelagsregionen på grunn av teknologien og industrien vi har. Det at vi har NTNU og SINTEF som medlemmer gjør også at fokuset på dette feltet blir større for vår del, sier Mona.

I tillegg er regionkontoret opptatt av hvordan regionalpolitikken vil utvikle seg i tiden framover med Barroso II – kommisjonen.
- Selv om regionalpolitikken ikke er en del av EØS-avtalen så er dette viktig for oss. Vi er veldig spente på utviklingen av regionalpolitikken framover og hva det vil ha å si for blant annet Interreg-samarbeidet som vi er en del av, forteller han.

Samarbeid med Midt-Sverige

I Brussel er Trøndelags kontor et av rundt 300 europeiske regionkontor, og samarbeidet mellom kontorene går ofte på tvers av landegrensene.
- Hvem vi samarbeider med varierer ut i fra hvilket tema det er snakk om, men det er naturlig for oss å samarbeide mye med Midt-Sverige, sier Stein Ivar.
Trøndelags Europakontor er også samlokalisert med Jämtland og Västernorrland i Avenue Palmerston i Brussels EU-distrikt.