Historisk arkiv

Vil åpne nye dører for Sørlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- For noen er det en barriere å ta kontakt med Europa fordi vi ikke er medlem av EU. Den oppfatningen håper jeg å endre, sier Bodil Agasøster, som tiltrådte som leder for Sørlandets Europakontor 1. februar.

Agasøster har flere års arbeidserfaring som nasjonal ekspert i Europakommisjonens generaldirektorat for utdanning og kultur i Brussel der hun blant annet jobbet med prosjektledelse, programadministrasjon og formidling av resultater. Hun har også vært selvstendig næringsdrivende som konsulent innen europeisk politikk.

 - Jeg mener jeg har riktig type bakgrunn for denne jobben. Etter sju år i Brussel er jeg godt kjent med EU-systemet. Jeg har interesse for mulighetsutvikling for forskjellige typer aktører.


Selv om regionkontoret retter seg mot sørlandske aktører, er det ikke nødvendig å være sørlending for å være sjef i Brussel. På det personlige plan har Agasøster en forbindelse til Sørlandet, men hun er født i Bergen, oppvokst på Vestlandet og tilbrakte sine første studieår i Vestlandets hovedstad.

– Min mor er fra Gjerstad, så jeg har vært mye på Sørlandet. Men jeg kan nok ikke kalle meg annet enn en vestlending.

Fokuserer på forskning og kultur
Agasøsters bakgrunn er mer forsknings- og kulturrettet enn Sørlandskontorets tidligere leder Ingebjørg Sveen Brunborg hadde, og det er naturlig at Agasøster kommer til å legge noe mer vekt på disse områdene. Samtidig vil hun videreføre arbeidet og satsningen på maritim politikk, miljø- og klimapolitikk samt energi og utdanning som hennes forgjenger og hovedkontoret i Kristiansand har bygget opp.

Regionkontoret bidrar med alt fra informasjon, kompetanseheving gjennom studiebesøk og kurs, og delta i arbeidsutvalg og diverse typer møter i Brussel på aktørenes vegne.

– Vi ønsker å være en døråpner for kommersielle aktører i Agder som vil noe i Brussel. Ikke alle er like gode i engelsk, andre vet ikke hvordan de skal forholde seg til EU-institusjonene.

Etter en uke i sin nye rolle som leder har Agasøster allerede fått henvendelser om å representere et firma i en arbeidsgruppe. Det mener hun er et godt bevis på at det er behov for et regionkontor i Brussel. 

- Det er interessante ting som foregår i Brussel for sørlandsregionen. Det er allerede et godt arbeid i regionen innenfor blant annet skole- og forskningsprosjekter.

- Alle som ønsker å få til noe på europeisk nivå kan ta kontakt med oss. Vi vil starte en dialog gjennom de kanalene vi har i EU-systemet.

Dialog og nettverksbygging
Regionkontorene i Brussel informerer aktører i Norge om muligheter. Nettverksbygging er én av hovedoppgavene. Sørlandskontoret retter nå fokus mot det regionale samarbeidet innen European Regions Research and Innovation Network (ERRIN). Europeiske regioner deltar gjennom dette samarbeidet i arbeidsgrupper for å få fersk informasjon fra Kommisjonen og for å bygge nettverk med de andre regionene.

- Den forrige lederen har allerede bygd opp et solid nettverk og det er noe jeg ønsker å bygge videre på. Mitt mål er å få til en fruktbar dialog med de aktørene som har lyst til å få til noe her, enten det er prosjekter eller markedsadgang. Man kommer ingen vei uten et bredt nettverk. Vi kommer til å rette oss strategisk mot partnere i andre ERRIN-regioner som er interessert i de samme politikkområdene, og videreføre samarbeidet med andre regioner rundt Nordsjøen og den engelske kanal.

Traineemuligheter
Sørlandets Europakontor i Brussel består av kun to personer, lederen og en trainee. Traineene kommer fra Trainee Sør, som er et regionalt initiativ for å tiltrekke mastergradsstudenter til Sørlandet. Gjennom ordningen får traineene jobbe i tre forskjellige virksomheter. Dette gir kandidatene mulighet til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring innenfor både offentlig og privat sektor. Kontoret i Brussel  får en ny trainee fra Trainee Sør hver sjette måned.

Fredrik Skau Gundersen har sin første periode som trainee på Sørlandets Europakontor i Brussel.

– Jeg har fått mye ansvar og er blitt en naturlig del av kontoret fra første stund, sier han.

Fredrik skal videre til Agder Energi. Neste mann ut fra Trainee Sør heter Mathias Havgar og kommer til Brussel i starten av mars.