Historisk arkiv

Ny leder for Trøndelags Europakontor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med fjorten års ledererfaring fra trønderske bedrifter og ti års arbeid med internasjonalisering av norsk næringsliv skal Segtnan være trøndernes representant i Brussel.

Trønderen Vidar Segtnan er fra lottokommunen Verdalen i Trøndelag, men er så langt ingen lottomillionær. Derimot begynte han 3. januar som ny leder for Trøndelags Europakontor, og er klar for å lede linken mellom EU og Midt-Norge.

- Jeg skal være her i minst tre år og ser fram til å begynne jobben. Først på listen står å friske opp gamle kontakter hjemme i Trøndelag, samt å etablere et godt nettverk av aktører her i Brussel, sier den ferske regionskontorlederen.

Bakgrunn fra Innovasjon Norge
Ut fra CV’n kan det virke som om alt i Segtnans karriere har ledet mot jobben som trøndernes representant i EUs hovedstad Brussel. Han har 14 års erfaring som leder i ulike trønderske bedrifter, både som administrativ leder og markedsføringssjef. Deretter satt han seks år som leder av Eksportsatsing Trøndelag, et samarbeid mellom eksportrådet, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og fylkeskommunene i Nord- og Sør-Trøndelag. I denne perioden var han til og med involvert da Trøndelagskontoret ble opprettet i 2001 som Norges andre regionkontor i Brussel.

De siste fire årene har han imidlertid tilbrakt utenfor Trøndelag, som handelsråd ved den norske ambassaden i Polen og leder for Innovasjon Norges kontor i Warszawa.

- Jeg tror det er positivt at jeg har erfaring både fra næringsliv og det offentlige. Da vet man mer om hvor skoen trykker for alle parter, sier Segtnan.

EU viktig for Trøndelag
Segtnan ønsker at Trøndelagskontoret skal fungere som et viktig bindeledd mellom Trøndelag og Brussel. Han peker på at EØS-avtalen er viktig for trøndersk næringsliv, og for universitets- og forskningssektoren er samarbeid på europeisk nivå en stadig sterkere målsetning. EU er også sentralt for offentlige organer, som blant annet deltar i ulike prosjekter innenfor EUs regionalprogram.

- Målet for kontoret er å være et redskap for Trøndelag som region i Brussel. Trøndelag er langt fra Brussel, men for mange aktører i Trøndelag er det som skjer i EU essensielt for virksomheten. Der, som alle steder i Norge, er det behov for god kontakt med Brussel. Det er midler, nettverk og faglig utvikling å hente i samarbeid med EU, og dette skal vi hjelpe trønderne med å utnytte, sier Segtnan.

Han trekker frem Trøndelags industri innenfor miljøteknologi og fornybar energi sentrert rundt NTNU og Sintef som et godt eksempel på internasjonalt næringsliv i regionen som har stor nytte av samarbeid med EU.

- Miljøteknologi er et satsningsområde for verden, EU, Norge og Trøndelag. Dermed blir dette også et viktig satsningsområde for vårt kontor, sier Segtnan.

Det er også viktig for Trøndelags Europakontor å beholde kontakten med Trøndelag, og Segtnan skal derfor jobbe omtrent en uke i måneden hjemme i Trøndelag.

Ungdom i fokus
tillegg til miljø står ungdom høyt på prioriteringslista til Segtnan de kommende årene. Trøndelags Europakontor har blant annet startet et et prøveprosjekt sammen med NTNU, der studenter på Europastudier ved universitetet kan få et tre måneders praktikantopphold i Brussel.

- Det er et veldig spennende prosjekt, som vi skal evaluere i løpet av sommeren. Ungdommen er fremtiden, og vi ønsker at flere trønderske ungdommer skal velge å reise ut i Europa, enten for å jobbe eller ta utdanning. I tillegg til en praktikant har vi også en fast trainee på kontoret, som etter ett år i Brussel reiser tilbake til Trøndelag for å dele sin kompetanse med kontorets eiere. Så kontoret vårt er fylt med en gammel og resten ungdom, sier Segtnan.

Den nåværende faste traineen ved Trøndelags Europakontor er Lars Espen Bjørgum, tidligere trainee Karianne Kojen Andersen er konsulent ved kontoret, mens Tord Palmesen begynte som praktikant 3. januar.