2 Europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/49/EF av 18. juni 2009 om endring av rådsdirektiv 78/660/EØF og 83/349/EØF med hensyn til visse opplysningskrav for mellomstore selskaper og plikten til å sette opp konsernregnskap
EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 44 nr. 1,
under henvisning til forslag fra Kommisjonen,
under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité 1),
etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251 2 og
ut fra følgende betraktninger:
I formannskapets konklusjoner fra møtet 8. og 9. mars 2007 understreket Det europeiske råd at det er viktig å minske den administrative byrden for å stimulere europeisk økonomi, særlig med tanke på de fordeler dette kan gi små og mellomstore selskaper. Det europeiske råd påpekte at det er nødvendig med en kraftig felles innsats fra både Den europeiske union og medlemsstatene for å minske den administrative byrden.
Regnskap og revisjon er utpekt som områder der den administrative byrden for selskaper i Fellesskapet kan minskes.
Kommisjonsmeldingen av 10. juli 2007 om et enklere forretningsklima på områdene selskapsrett, regnskap og revisjon inneholder nødvendige endringer av fjerde rådsdirektiv 78/660/EØF av 25. juli 1978 om årsregnskapene for visse selskapsformer 3
og sjuende rådsdirektiv 83/349/EØF av 13. juni 1983 om konsoliderte regnskaper 4
. Det er lagt særlig vekt på ytterligere å lette opplysningskravene for små og mellomstore selskaper.
Det er tidligere gjort en rekke endringer for å gjøre det mulig for selskaper som omfattes av direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF å anvende regnskapsmetoder i samsvar med de internasjonale regnskapsstandardene (IFRS). I henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1606/2002 av 19. juli 2002 om anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder 5
skal selskaper hvis verdipapirer er opptatt til notering på et regulert marked i en medlemsstat, utarbeide sitt konsernregnskap i samsvar med IFRS, og er derfor fritatt for å oppfylle de fleste kravene fastsatt i direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF. Nevnte direktiver utgjør imidlertid fortsatt grunnlaget for små og mellomstore selskapers regnskapsvirksomhet i Fellesskapet.
Små og mellomstore selskaper er ofte underlagt de samme reglene som større selskaper, men deres særskilte regnskapsbehov har sjelden blitt vurdert. Særlig det økende antall opplysningskrav skaper problemer for slike selskaper. Omfattende rapporteringskrav utgjør en økonomisk byrde og kan hindre effektiv bruk av kapital for produktive formål.
Anvendelsen av forordning (EF) nr. 1606/2002 har også vist at det er behov for å klargjøre forholdet mellom regnskapsstandardene i direktiv 83/349/EØF og IFRS.
Når stiftelseskostnader kan behandles som en eiendel i balansen, skal disse kostnadene i henhold til artikkel 34 nr. 2 i direktiv 78/660/EØF forklares i notene til regnskapet. Små selskaper kan fritas for opplysningskravet i samsvar med artikkel 44 nr. 2 i nevnte direktiv. For å minske den unødvendige administrative byrden bør det også være mulig å frita mellomstore selskaper for nevnte opplysningskrav.
I henhold til direktiv 83/349/EØF skal et morforetak utarbeide konsernregnskap selv om det eneste datterforetaket eller alle datterforetakene som helhet er av uvesentlig betydning i forhold til formålene nevnt i artikkel 16 nr. 3 i nevnte direktiv. Følgelig omfattes nevnte foretak av forordning (EF) nr. 1606/2002 og er derfor forpliktet til å utarbeide finansregnskap i samsvar med IFRS. Dette kravet anses som en byrde dersom morforetaket har bare datterforetak av uvesentlig betydning. Morforetak bør derfor være fritatt for plikten til å utarbeide et konsernregnskap og en konsolidert årsberetning dersom det har bare datterforetak uten vesentlig betydning, både hver for seg og som helhet. Selv om denne lovfestede plikten bør oppheves, bør et morforetak fortsatt ha mulighet til å utarbeide et konsernregnskap og en konsolidert årsberetning på eget initiativ.
Ettersom målet med dette direktiv, nemlig å minske den administrative byrden knyttet til visse opplysningskrav for små og mellomstore selskaper og plikten til å utarbeide konsernregnskap for visse selskaper i Fellesskapet, ikke kan nås i tilstrekkelig grad av medlemsstatene og derfor på grunn av tiltakets omfang og virkninger bedre kan nås på fellesskapsplan, kan Fellesskapet treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i traktatens artikkel 5. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går dette direktiv ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå dette målet.
Direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF bør derfor endres.
I samsvar med nr. 34 i den tverrinstitusjonelle avtalen om bedre regelverksutforming 6
oppfordres medlemsstatene til for eget formål og i Fellesskapets interesse å utarbeide og offentliggjøre egne tabeller, som så langt det er mulig viser sammenhengen mellom dette direktiv og innarbeidingstiltakene.
VEDTATT DETTE DIREKTIV:
Artikkel 1
Endring av direktiv 78/660/EØF
Artikkel 45 nr. 2 annet ledd første punktum i direktiv 78/660/EØF skal lyde:
«Medlemsstatene kan tillate at selskapene nevnt i artikkel 27 utelater opplysningene som kreves etter artikkel 34 nr. 2 og artikkel 43 nr. 1 punkt 8.»
Artikkel 2
Endring av direktiv 83/349/EØF
I artikkel 13 i direktiv 83/349/EØF innsettes følgende nummer:
«2a. Med forbehold for artikkel 4 nr. 2 og artikkel 5 og 6 skal morforetak som hører inn under den nasjonale lovgivning i en medlemsstat, og som har bare datterforetak som er av uvesentlig betydning i forhold til målene nevnt i artikkel 16 nr. 3, både hver for seg og som helhet, fritas for plikten fastsatt i artikkel 1 nr. 1.»
Artikkel 3
Innarbeiding i nasjonal lovgivning
Medlemsstatene skal innen 1. januar 2011 sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv. De skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.
Disse bestemmelsene skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler for henvisningen fastsettes av medlemsstatene.
Medlemsstatene skal oversende Kommisjonen teksten til de viktigste internrettslige bestemmelser som blir vedtatt på det området dette direktiv omhandler.
Artikkel 4
Ikrafttredelse
Dette direktiv trer i kraft den 20. dag etter at det er kunngjort i Den europeiske unions tidende.
Artikkel 5
Adressater
Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.
Utferdiget i Brussel, 18. juni 2009.
For Europaparlamentet | For Rådet |
H.-G. PÖTTERING | Š. FÜLE |
Formann | Formann |