2 Høring
Med henblikk på et bedre beslutningsgrunnlag i forhold til ratifikasjonsspørsmålet og spørsmålet om eventuelle reservasjoner eller erklæringer i henhold til konvensjonen, ble Haag-konvensjonen av 2007 sendt på alminnelig høring 27. januar 2009 med frist 27. april 2009. Høringsinstansene ble spesielt bedt om å kommentere de valg som må treffes i forbindelse med norsk ratifikasjon, inkludert forslag til aktuelle tilpasninger i norsk rett.
Høringsnotatet ble sendt til følgende instanser:
Barne- og likestillingsdepartementet
Finansdepartementet
Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Justis- og politidepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Utenriksdepartementet
Statsministerens kontor
Arbeids- og velferdsdirektoratet
Nav Drift og utvikling
Arbeids- og velferdsetatens innkrevingssentral
Nav Utland
Datatilsynet
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Barneombudet
Barne-, ungdoms og familiedirektoratet
Den norske advokatforening
Den norske dommerforening
Kommunenes Sentralforbund
Næringslivets Hovedorganisasjon
Landsorganisasjonen i Norge
Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Justis- og politidepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Næringslivets Hovedorganisasjon og Landsorganisasjonen i Norge har ikke kommentarer til spørsmålene som tas opp i høringsnotatet.
Barne- og likestillingsdepartementet avga ingen merknader i den offentlige høringsrunden, men har som ansvarlig fagdepartement for flere av de underliggende spørsmålene i konvensjonen deltatt både i forbindelse med forhandlingene og i utarbeidelsen av høringsnotatet.
Fem av høringsinstansene har hatt merknader: Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utenriksdepartementet, Datatilsynet og Barneombudet. Arbeids- og velferdsdirektoratet, NAV Drift og utvikling, Arbeids- og velferdsetatens innkrevingssentral og NAV Utland har avgitt en samordnet høringsuttalelse, i framstillingen referert til som Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utenriksdepartementet og Barneombudet er positive til norsk ratifikasjon. Datatilsynet stiller seg nøytralt, men understreker personvernets betydning også i denne sammenhengen. Høringsinstansenes merknader til spørsmålene om informasjonsutveksling og godkjenningsordning for private avtaler blir behandlet under de respektive punktene nedenfor.