1 Innledning
1.1 Reindriftsavtalen for 2010/2011
Regjeringen legger med dette fram proposisjon om Reindriftsavtalen 2010/2011 med forslag om endrede bevilgninger over statsbudsjettet for 2010 m.m.
Stortinget godkjente 1. juni 1993 Hovedavtale for reindriften (St.prp. nr. 66 (1992-93)), og ga Landbruks- og matdepartementet fullmakt til å forhandle med Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) om ettårige avtaler for reindriftsnæringen.
Inneværende reindriftsavtale har en bevilgning på 101,0 mill. kroner over statsbudsjettets kap 1151 Til gjennomføring av reindriftsavtalen. Dette beløpet er ført opp i vedtak om Landbruks- og matdepartementets budsjett for 2010 under kap. 1151 (Prop. 1 S (2009-2010)).
Forhandlinger om Reindriftsavtalen 2010/2011 ble innledet den 16. desember 2009. Partene kom i avsluttende forhandlingsmøte den 18. februar 2010 til enighet om ny avtale som gjelder for perioden 1. juli 2010 - 30. juni 2011.
Rammen for Reindriftsavtalen 2010/2011 er på 101,0 mill. kroner. Dette er tilsvarende bevilgning som for inneværende avtale etter vedtatt budsjett for 2010.
Avtalebestemmelsene som gjelder bevilgninger over statsbudsjettet følger kalenderåret. Dette innebærer at årets forhandlinger om avtalens økonomiske ramme og fordeling gjelder budsjettåret 2011. Bevilgningen innarbeides i statsbudsjettet på ordinær måte gjennom Prop. 1 S (2010-2011) for Landbruks- og matdepartementet. Imidlertid fremmes proposisjonen om reindriftsavtalen som tidligere for behandling i vårsesjonen. Det forutsettes at Stortinget i sin behandling av proposisjonen gir Landbruks- og matdepartementet fullmakt til å iverksette tiltak i henhold til den inngåtte reindriftsavtalen, og som er knyttet til bevilgninger i 2011.
1.2 Sametingets innspill
Sametinget følger reindriftsavtaleforhandlingene med observatørstatus, og behandler i forkant av forhandlingene sitt innspill til Reindriftsavtalen. Det holdes på bakgrunn av dette innspillet et møte på politisk nivå mellom Sametinget og Landbruks- og matdepartementet. Møtet skal avholdes før Staten legger frem sitt tilbud. Sametinget behandlet og avga sitt innspill i desember, og møtet mellom Sametinget og LMD ble avholdt 15. desember.
Sametinget påpekte i sitt innspill til Reindriftsavtalen for 2010/2011 at tap av arealer, økning i rovviltbestanden, samt generell prisvekst rammer reindriften. Disse forhold må kompenseres gjennom økte statlige overføringer. Konkret fremmet Sametinget forslag som berører følgende områder:
Sametinget og LMD konsulterer om Statens tilbud til reindriftsavtalen.
Reindriftsavtalens virkemiddelsystem differensieres mellom områder.
Reindriftskvinnenes situasjon i reindriften styrkes.
Smidigere generasjonsoverganger i reindriften.
En bedre sikring av reindriftens arealer.
Reindriften likebehandles avgiftsmessig med de øvrige primærnæringene.
Ny gjennomgang av rovviltpolitikken.
LMO ga ikke sin tilslutning til forslaget om at det skal konsulteres om reindriftsavtalen bl.a. fordi budsjettmessige forhold ikke omfattes av konsultasjonsordningen.
Foreliggende proposisjon om Reindriftsavtalen 2010/2011 vil ikke bli behandlet av Sametinget. Imidlertid vil Sametingsrådet avgi en uttalelse i forhold til den fremforhandlede avtalen på rådsmøte i mai/juni.
1.3 Forhandlingene 2010
Forhandlingene om reindriftsavtalen gjennomføres med basis i gjeldende mål og retningslinjer for reindriftspolitikken som er trukket opp i St.meld. nr. 28 (1991-1992), En bærekraftig reindrift, og Stortingets behandling av denne, jfr. Innst.S. nr. 167 (1991-1992). Videre er forhandlingene basert på Stortingets behandling av de siste års reindriftsavtaler, og den situasjonen man står overfor i næringen.
Forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 startet 16. desember 2009 ved at Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) overleverte sitt krav til Staten. Kravet hadde en økonomisk ramme på 124,5 mill. kroner en økning på 23,5 mill. kroner i forhold til gjeldende avtale. Til grunn for kravet lå en økning på Reindriftens utviklingsfond (RUF) med 12,8 mill. kroner, de direkte tilskuddene med 7,5 mill. kroner, samt en økning av organisasjonstilskuddet med 3,2 mill. kroner.
Kravet om økning av RUF sin ramme var særlig knyttet til krav om etablering av et praksisstipend for reindriftsungdom under utdanning, samt innføring av en ordning for lån og rentestøtte til ungdom under etablering. I tillegg ble det fremmet krav om at det avsettes en bevilgning til et omsøkt sperregjerde mellom distrikt 9 og 13.
Med enkelte justeringer og satsøkninger, ble det foreslått at de kostnadssenkende og direkte tilskuddene skulle videreføres. Imidlertid ble det foreslått en særskilt tilskuddsordning for siidaandelene i Karasjok. Denne ordningen innebar et slaktekrav på 8 kg per rein i vårflokk levert slakteri, men med fradrag for dokumenterte tap. Selve tilskuddet innebar en utbetaling på 200 kroner per kalv slaktet i driftsåret. Satsen for produksjonspremie ble foreslått til 30 % for all omsetning. I tillegg ble det foreslått at tilskuddet ble utbetalt til alle siidaandeler som oppnår slaktekravet uavhengig av reintallet.
Krav om økning av organisasjonstilskuddet var begrunnet i generell prisvekst og satsinger i forbindelse med reiselivsprosjekter, samt markedsarbeid gjennom Kontaktutvalget for reinkjøttomsetning (KRO).
Det ble videre fremmet en rekke krav vedrørende forhold som ikke inngår i avtaleforhandlingene, bl.a. knyttet til merverdiavgift på fellesutgifter i reindriften, grensegjerde mellom Norge og Finland, spesielle tiltak i rovviltutsatte områder og skatter og avgifter i reindriften. Det ble også krevd at det bevilges midler til de distriktene som er utelukket fra vinterbeiter i Sverige på bakgrunn av at ny reinbeitekonvensjon mellom Norge og Sverige ennå ikke er iverksatt.
Staten la fram sitt tilbud den 22. januar 2010. Tilbudet hadde en økonomisk ramme på 101,0 mill. kroner. I tilbudet ble det lagt hovedvekt på å stimulere til markedsrettet produksjon og verdiskaping. På denne måten var tilbudet særlig innrettet mot reindriftsutøvere som har reindrift som hovednæring. Ved at markedssituasjonen for reinkjøtt hadde blitt vanskelig i løpet av 2009, la Staten i tilbudet også stor vekt på tiltak som kunne bidra til å bedre gjennomføringen av slaktingen gjennom sesongen og til økt salg. Av den grunn ble det også foreslått en avvikling av tidligslaktetilskuddet, mens kalveslaktetilskuddet ble foreslått styrket. I tillegg ble det foreslått en økt satsing på markedstiltak og endringer i organiseringen av opplegget for dette arbeidet. Tilbudet la også vekt på å styrke likestillingen innenfor reindriften, ved at det ble foreslått en økning av ektefelletilskuddet.
I forbindelse med fremlegging av tilbudet ble NRL også orientert om at finansiering av tiltak for distrikt som er forhindret fra å bruke vinterbeiter i Sverige på grunn av at en ny reinbeitekonvensjon ikke er på plass, vil bli løst utenom Reindriftsavtalen 2010/2011. For å sikre driftsgrunnlaget for disse distriktene også vinteren 2010/2011, ble det orientert om at Landbruks- og matdepartementet vil foreslå en omdisponering på 2,0 mill. kroner til fôring og andre nødvendige tiltak fra kap. 1147 post 71 til kap. 1151 post 51 i 2010.
Forhandlingene ble gjennomført og sluttført den 18. februar 2010. Avtalen innebærer økonomiske tiltak i reindriftsnæringen på i alt 101,0 mill. kroner. Dette er tilsvarende bevilgning som for inneværende avtale. Gjennom den nye avtalen forsterkes tiltakene som sikter mot en mer optimal produksjon og bedre tilpasning av reintallet i forhold til ressursgrunnlaget. Ett viktig tiltak er at tilskuddet til slakting av reinkalv økes vesentlig. For å bidra målrettet til likestillingsarbeidet i reindriften, er partene videre enige om en klar økning i ektefelletilskuddet. Markedssituasjonen for reinkjøtt har blitt vanskelig i løpet av det siste året. Avtalen legger derfor stor vekt på tiltak som kan bidra til å bedre gjennomføringen av slaktingen gjennom sesongen og til økt salg.
Det vil nå bli opprettet et eget Markedsutvalg for reinkjøtt. Markedsutvalget skal legge til rette for bl.a. annet merkenøytral markedsføring av reinkjøtt, og andre markedstiltak som anses nødvendig. Det legges til grunn at den nye avtalen bidrar til å ta noen nye viktige skritt mot en mer bærekraftig reindrift, der utøverne selv tar et større ansvar for utviklingen av egen næring og en markedsrettet produksjon.
Sluttprotokollen til avtalen omhandler også en rekke punkter for oppfølging som det er blitt enighet om, ut over selve de beløpsmessige rammene. Det skal bl.a. nedsettes en arbeidsgruppe for å gå gjennom og vurdere eksisterende utredningsmateriale i forhold til kvinnerettede tiltak. Formålet med dette arbeidet er å foreslå konkrete tiltak som kan fremme likestillingen i reindriften. Videre er avtalepartene enige om endringer i VSP-rein. Dette gjelder både innretningen av programmet og styringsgruppens rolle.
I tillegg til selve avtalen, vises det i sluttprotokollen til at det er bevilget 2,5 mill. kroner over kap. 1147 til finansiering av kostnader vedrørende radioaktivitet i reinkjøtt i 2010. Det er enighet om at regelverket for radioaktivitetstiltak i slaktesesongen 2010/2011 fastsettes etter de samme prosedyrer som forskriftene etter reindriftsavtalen.
Som vedlegg til proposisjonen følger reindriftsavtalen for 2010/2011, sluttprotokollen til avtalen og en oversikt over fordelingen av avtalemidlene. Som utrykt vedlegg til proposisjonen følger Totalregnskap for reindriftsnæringen (av desember 2009) og Ressursregnskap for reindriftsnæringen (av april 2010).