3 Protokoll fra drøftingene mellom Regjeringen og Norsk Pensjonistforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, Landsorganisasjonen i Norge, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Unio og Akademikerne om regulering av grunnbeløpet i folketrygden fra 1. mai 2010
Drøftingene om årets trygdeoppgjør ble gjennomført ved møter 18. og 20. mai 2010.
Følgende har vært til stede på ett eller flere av møtene:
Norsk Pensjonistforbund: Borge Rørvik, Inger Johanne Knudsen, Liv Thun, Bjørg Hageløkken, Egil Seby, Torolf Støyva, Harald Olimb Norman og Rune Bugge Persson
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon: Knut Magne Ellingsen, Liv Arum, Jarl Ovesen og Stian Oen
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner: Arne Lein
Landsorganisasjonen i Norge: Tor-Arne Solbakken og Øystein Nilsen
Unio: Erik Orskaug, Odd Arne Strømnes, Eli Vinje og Thor-Eirik Gulbrandsen
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund: Bjørn Tore Stølen
Akademikerne: Pål Skarsbak
Arbeidsdepartementet: statsråd Hanne Bjurstrøm, Rune Solberg, Roger Nordhagen, Simen Fremmergård, Sara Bruvoll, Knut Melheim, Oddbjørn Haga, Espen Halland Dahl og Guttorm Aanes
Finansdepartementet: statssekretær Roger Schjerva og Yngvar Tveit
Organisasjonene la i møtet 18. mai 2010 fram følgende krav:
«Norsk Pensjonistforbund, Landsorganisasjonen i Norge (LO), Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO), Unio, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Akademikerne heretter kalt «organisasjonene» viser til at det fra Arbeidsdepartementets side er blitt varslet at trygdeforhandlingene for 2010 avholdes 18. og 20. mai 2010.
Organisasjonene fremmer med dette følgende krav:
1. Etterregulering av grunnbeløpet
I følge rapporten Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2010 av 26. mars 2010 (NOU 2010:4) fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene er lønnsveksten for lønnstakere i alt fra 2007 til 2008 oppjustert fra 6,0 prosent til 6,3 prosent. På denne bakgrunn mener organisasjonene at det foreligger et etterslep på 0,3% fra oppgjøret i 2008. Det fremmes derfor krav om oppjustering av årsnivået for G for 2008 med samme prosent.
Videre konstaterer vi at utvalget har beregnet lønnsveksten for lønnsmottakere i alt til 4,1 % fra 2008 til 2009. I trygdeoppgjøret i 2009 la partene til grunn en årslønnsvekst for alle lønnstakere på 4,0% fra 2008 til 2009. På denne bakgrunn mener organisasjonene at det foreligger et etterslep for denne perioden på 0,1%. Det fremmes derfor krav om oppjustering av årsnivået for grunnbeløpet i 2009 med samme prosent.
2. Regulering av grunnbeløpet
Organisasjonene viser til Innstilling S nr 223 (2002 – 2003). Innstillingen fra sosialkomiteen om vurdering av retningslinjer for trygdeoppgjøret der det blant annet fremkommer at:
«Siktemålet for Regjeringa skal være å gi pensjonister med folketrygdpensjon ei inntektsutvikling minst på linje med utviklingen for yrkesaktive.»
Regjeringens eget anslag for årslønnsvekst for alle grupper fra 2009 til 2010 er på 3 ¼ prosent, slik det fremkommer i revidert nasjonalbudsjett for 2010.
Vi kjenner på tidspunktet for årets trygdeoppgjør til forhandlingsresultatet for frontfagene, men vi kjenner fortsatt ikke til forhandlingsresultatene i offentlig sektor inklusiv helsesektoren som vil kunne bli høyere enn frontfagene.
Retningslinjer for reguleringen av grunnbeløpet slår fast at pensjonister med folketrygdpensjon skal ha en inntektsutvikling minst på linje med de yrkesaktive. Organisasjonene er opptatt av at «minst på linje med» må bety at enkelte oppgjør må innebære en regulering som ligger noe over utviklingen for de yrkesaktive.
På bakgrunn av det ovenfor stående, mener organisasjonene at forholdene ved årets oppgjør ligger til rette for å tolke Regjeringens anslag for lønnsveksten for alle lønnstakere i alt å utgjøre 3,3% på årsbasis.
På bakgrunn av dette legger vi inn krav om en årsvekst i grunnbeløpet fra 2009 til 2010, etter etterregulering på 0,4% på 3,3 prosent.
3. Retningslinjene for fremtidig utvikling av løpende pensjon
Organisasjonene legger til grunn at det også etter at pensjonsreformen trer i kraft fra 2011 vil bli gjennomføret forhandlinger om reguleringen av folketrygdens pensjoner. Det er imidlertid så langt en hel rekke uavklarte spørsmål i den forbindelse, blant annet hvorvidt det vil bli utformet retningslinjer for forhandlingene, og hva disse eventuelt vil inneholde. Organisasjonene mener det er avgjørende at slike retningslinjer inneholder tydelige bestemmelser knyttet til fremtidig etterregulering av pensjonene i folketrygden.»
I møtet 20. mai 2010 la organisasjonene fram følgende tilleggskrav :
«Vi viser til de samlede krav som organisasjonene har overlevert Statsråden i møte 18. Mai og som på det tidspunkt hadde sin bakgrunn i de opplysninger som var fremkommet i rapport fra det tekniske beregningsutvalg samt revidert nasjonalbudsjett.
Den 20. Mai er vi gjort kjent med reviderte nasjonalregnskapstall som oppjusterer lønnsveksten for et normalårsverk fra 3,5 til 4,1 prosent. En økning på 0,6 %.
I teknisk beregningsutvalg og trygdeoppgjørene forholder vi oss til vekst i årslønn (eksklusiv overtid og sykefravær). Dette nye tallet er ennå ikke publisert, men vi har fått oss forelagt at dette tallet er oppjustert fra 4,1 til 4,5 prosent. Det betyr at vi har et etterreguleringskrav på 0,5 prosent og ikke 0,1 prosent for 2009.
Vi viser avslutningsvis til organisasjonenes protokolltilførsel fra fjorårets trygdeforhandlinger:
Organisasjonene viser til at de tre siste reguleringene har innbefattet en større etterregulering i forhold til anslått lønnsutvikling i RNB. Dersom denne utviklingen gjør seg gjeldende også for anslaget på lønnsutviklingen for 2009 mener organisasjonene at dette må tas hensyn til ved reguleringen i 2010. En slik systematisk etterregulering og forsinket utbetaling over tid, bør da kompenseres.
Med siste tids endringer i tallgrunnlaget velger vi å ta opp igjen denne protokolltilførselen.»
I møte 20. mai 2010 la staten fram følgende tilbud:
«I henhold til retningslinjene for regulering av grunnbeløpet i folketrygden vedtatt av Stortinget i 2003, legges følgende til grunn ved regulering av grunnbeløpet fra 1. mai 2010:
Avviket mellom forventet lønnsvekst lagt til grunn ved reguleringen i 2009 (4,0 prosent) og faktisk lønnsvekst (4,5 prosent) fra 2008 til 2009, settes til 0,5 prosentpoeng.
Forventet lønnsvekst fra 2009 til 2010 anslås til 3 ¼ (3,25) prosent, jf. anslaget for lønnsveksten for lønnstakere i alt i Revidert nasjonalbudsjett 2010.
Ut fra ovenstående forutsetninger legger staten til grunn at grunnbeløpet økes med 2760 kroner, fra 72 881 kroner til 75 641 kroner, fra 1. mai 2010, som tilsvarer en økning på 3,79 prosent. Dette innebærer at gjennomsnittlig grunnbeløp øker med 3,77 prosent fra 2009 til 2010.
Det vises ellers til at det ordinære særtillegget skal heves til 100 prosent av grunnbeløpet med virkning fra 1. mai 2010 i tråd med avtalen i trygdeoppgjøret i 2008. Økningen ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2010, og kommer i tillegg til rammen for trygdeoppgjøret.»
Under drøftingene presiserte staten i tillegg følgende:
«Innenfor vedtatt regelverk er Regjeringen, i god tid før neste trygdeoppgjør, innstilt på å imøtekomme organisasjonenes ønske om et eget møte om prosessen rundt de årlige reguleringene.»
Etter drøftinger i fellesmøter og særmøter ble det 20. mai 2010 enighet mellom staten, Norsk Pensjonistforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, Landsorganisasjonen i Norge, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Unio, og Akademikerne, om at grunnbeløpet i folketrygden øker med 2 760 kroner, fra 72 881 kroner til 75 641 kroner fra 1. mai 2010.
Oslo, 20. mai 2010
Norsk Pensjonistforbund
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner
Landsorganisasjonen i Norge
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Unio
Akademikerne
Arbeidsdepartementet
Protokolltilførsel fra organisasjonene:
Organisasjonene peker på at grunnlaget for trygdeoppgjøret i 2009 ble dramatisk endret i rapporten fra TBU (NOU 2010: 4). Denne endringen ville, dersom disse tallene hadde vært kjent ved trygdeoppgjøret i 2009 gitt 0,3 % høyere regulering av G.
Det er organisasjonenes klare oppfatning at dette forholdet skulle vært hensyntatt ved årets oppgjør.
Det er uakseptabelt at mangelfullt tallmateriale fra staten på denne måten legger premissene for pensjonistenes inntektsutvikling.
På denne bakgrunn forutsetter organisasjonene at Regjeringen legger til rette for at det i framtida legges reelle tall til grunn for oppgjørene, og at dokumentert lønnsutvikling må legges til grunn, uavhengig av når tallene offentliggjøres.