2 Om overenskomsten om gjensidig administrativ bistand i skattesaker
Overenskomsten om gjensidig administrativ bistand i skattesaker (heretter kalt »overenskomsten») er en multilateral overenskomst utarbeidet i samarbeid mellom Europarådet og OECD. Den gir et rettslig grunnlag for å underlette det internasjonale samarbeidet med multilateral utveksling av opplysninger og annen gjensidig bistand. Dens overordnede mål er å bidra til at partene til overenskomsten bedre kan motvirke internasjonal skatteunndragelse og gjennomføre sin nasjonale lovgivning, samtidig som skattyternes rettigheter respekteres.
Overenskomsten ble åpnet for undertegning i 1988. Den kan undertegnes av de 54 landene som er medlemmer av enten Europarådet eller OECD eller av begge organisasjonene. For øyeblikket er overenskomsten i kraft for følgende 14 land: Aserbajdsjan, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Island, Italia, Nederland, Norge, Polen, Storbritannia, Sverige, Ukraina og USA. Canada, Spania og Tyskland har undertegnet overenskomsten, men ennå ikke ratifisert den.
Overenskomsten har et bredt virkeområde idet den dekker et stort utvalg av skatter og går langt utover utveksling av opplysninger etter anmodning. Den åpner for en rekke andre former for bistand, for eksempel spontan utvekling av opplysninger, forkynnelse av dokumenter, samtidige skatteundersøkelser i flere land, bistand til innfordring og sikring av skattekrav. Etter overenskomsten kan det også gjennomføres automatisk utveksling av opplysninger, men dette krever en avtale mellom de kompetente myndigheter til de parter som er villige til å gjennomføre slik utveksling.