3 Behovet for å endre overenskomsten
På mange måter var overenskomsten forut for sin tid da den ble inngått, og det er først nylig at den har blitt anerkjent som et nyttig verktøy, men overenskomsten ble inngått før det var oppnådd enighet om den internasjonale standarden for utveksling av opplysninger. Denne standarden forutsetter plikt til full utveksling av opplysninger uavhengig av om bistandsstaten har egen skatteinteresse eller har intern lovgivning om banksekretesse. Overenskomsten inneholder derfor ingen regler som medfører at den overstyrer et lands interne regler om egen skatteinteresse. Den inneholder heller ikke regler om utveksling av bankopplysninger etter anmodning.
Den senere tids politiske oppmerksomhet omkring internasjonale skatteunndragelser har ført til en rekke betydningsfulle utviklingstrekk:
den nye standarden for utveksling av opplysninger er internasjonalt anerkjent;
alle jurisdiksjonene som er undersøkt av Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes, har forpliktet seg til å gjennomføre den nye standarden;
på G20-landenes møte i London i 2009 ble det understreket at det var nødvendig å bidra til at disse forpliktelsene ble gjennomført raskt, og at det ville være nyttig å utvikle et multilateralt grunnlag til dette formålet.
I tråd med G20-møtets anbefalinger har Europarådet og OECD i fellesskap forhandlet fram en protokoll til overenskomsten som blant annet innebærer at et hvilket som helst land kan tiltre overenskomsten, uten at dette landet er medlem av Europarådet eller OECD.