4 Høringsprosessen
4.1 Høringen
Høringsnotat om oppheving av lov 12. juni 1981 nr. 68 om forbud mot profesjonell boksing, samt forslag til endring i forskrift av 31. august 2001 nr. 1013 om sikkerhetsbestemmelser til lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout (knockoutforskriften) ble 9. april 2014 sendt på offentlig høring med frist 28. mai 2014. Notatet ble sendt til følgende instanser:
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Helsedirektoratet
Nasjonalt folkehelseinstitutt
Politidirektoratet
Politihøgskolen
Godkjenningsnemnda for organisert kampaktivitet som tillater knockout
Den norske legeforening
Det norske MMA-forbundet
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
Norges Bokseforbund
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Norges Kampsportforbund
Norges Kickboxing Forbund
Norges Profesjonelle Bokseforbund
Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet
Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon
Norwegian Muay Thai Association
Departementet mottok 15 høringssvar. Av disse hadde følgende merknader:
Helsedirektoratet
Godkjenningsnemnda for organisert kampaktivitet som tillater knockout
Den norske legeforening
Norges Bokseforbund
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Norges Kampsportforbund
Norges Kickboxing Forbund
Norges Profesjonelle Bokseforbund
Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet
1 privatperson
Følgende høringsinstanser har svart på høringsbrevet, men uttaler at de ikke har merknader til oppheving av proffbokseloven:
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Politidirektoratet
Antidoping Norge
4.2 Høringsinstansenes syn
Støtte til forslag om oppheving av proffbokseloven
Alle kampsportforbundene som har sendt inn høringsinnspill støtter forslaget om å oppheve proffbokseloven. De framhever at det nasjonale regelverket (knockoutloven med tilhørende forskrift) bør være i samsvar med de internasjonale reglene for de enkelte kampaktivitetene.
Norges Bokseforbund støtter forslaget om å oppheve proffbokseloven. Forbundet framhever at de til enhver tid må ha et nasjonalt regelverk som er i samsvar med regelverket til det internasjonale bokseforbundet AIBA. Når det gjelder bruken av hjelm, viser NBF til forskningsresultater publisert av AIBA hvor det framkommer at hjelmbruk øker sannsynligheten for knockout.
Norges Kampsportforbund begrunner sin støtte til oppheving av proffbokseloven med at Norge har en knockoutlov som skal regulere all kampsport og at det blir skjevhet med et eget forbud mot profesjonell boksing. Forbundet framhever samtidig at det nasjonale regelverket bør sikre likebehandling for de ulike kampaktivitetene når det gjelder muligheten for å arrangere internasjonale konkurranser i Norge.
Norges Kickboxingforbund støtter forslaget om å oppheve proffbokseloven og samordne regelverket gjennom knockoutloven. Ifølge forbundet gir knockoutloven en sikkerhet mot kampidretter og miljøer som trener og konkurrerer både i og utenfor Norge med varierende standard med hensyn til trening, sikkerhet og helse. Forbundet framhever samtidig betydningen av at det nasjonale regelverket bringes i samsvar med de internasjonale reglene for deres kampaktiviteter.
Norges profesjonelle bokseforbund støtter forslaget om oppheving av proffbokseloven. Forbundet framhever viktigheten av et nasjonalt regelverk som er i samsvar med det internasjonale regelverket.
Motstand mot departementets forslag
De medisinske fagmiljøene, Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og godkjenningsnemnda er alle kritiske til departementets forslag. De advarer mot å oppheve proffbokseloven i lys av de foreslåtte endringene i sikkerhetsbestemmelsene i knockoutforskriften.
Godkjenningsnemnda fraråder å oppheve proffbokseloven, med mindre profesjonell boksing blir regulert av knockoutforskriften slik den lyder i dag. Nemnda framhever at departementets forslag til endringer i forskriftens sikkerhetsbestemmelser samlet vil kunne øke risikoen for hodeskade betydelig.
NIF finner det vanskelig å støtte en oppheving av proffbokseloven før det foreligger et omforent lovverk som ivaretar helse og sikkerhet på en tilfredsstillende måte.
Helsedirektoratet ser ut fra et helsemessig synspunkt ingen argumenter for å åpne opp for profesjonell boksing i Norge. Direktoratet viser til en rekke nyere artikler om akutte og kroniske skader i forbindelse med profesjonell boksing.
Den norske legeforening mener primært at forbudet mot proffboksing bør opprettholdes. I følge Legeforeningen blir ikke hensynet til utøvernes helse og sikkerhet tilstrekkelig ivaretatt gjennom departementets forslag.
Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet anbefaler primært et totalforbud mot kampaktivitet som tillater knockout.