5 Merknader til de enkelte bestemmelser
Til § 29
Endringen i bestemmelsens fjerde ledd gir hjemmel for at Kongen ved forskrift kan unnta også grupper av organismer, i tillegg til bestemte organismer, fra krav om tillatelse for innførsel. Hjemmelen er generelt utformet, og gruppen kan omfatte organismer med for eksempel samme krav til leveområder, bruksområder eller samme taksonomiske gruppe. Videre kan gruppen omfatte for eksempel mikroorganismer eller andre grupper av organismer.
Unntak fra krav om tillatelse for grupper av organismer forutsetter at lovens formål ivaretas. Det kan ikke gis unntak for grupper av organismer dersom dette medfører fare for uheldige følger for det biologiske mangfold. Det kan for eksempel settes vilkår knyttet til unntak for grupper av organismer, krav til organismenes livsbetingelser og/eller bruksområder. Unntak for grupper av organismer kan også kombineres med at det i forskrift settes krav om tillatelse for innførsel eller forbud mot innførsel av bestemte organismer som faller inn under den unntatte gruppen og som utgjør en fare for uheldige følger for det biologiske mangfold.
Endringen i bestemmelsens fjerde ledd om at Kongen ved forskrift kan stille krav om melding ved innførsel er inntatt for å tydeliggjøre hjemmelsgrunnlaget, og innebærer ingen realitetsendring. Hjemmelen gjelder kun der det i forskrift gis unntak fra krav om tillatelse for innførsel, jf. «da», og kravene til innholdet i en melding om innførsel kan ikke gå lengre enn de krav som stilles til en søknad om tillatelse for innførsel.
Til § 30
Bestemmelsen endres slik at tidligere første ledd bokstav d flyttes til nytt annet ledd første punktum. Dette innebærer ingen realitetsendring. Endringen i annet ledd første punktum innebærer at det ved forskrift ikke kan stilles krav om tillatelse for utsetting av planter i private hager. Det kan imidlertid settes forbud mot utsetting av planter i private hager etter § 30 annet ledd annet punktum.
Nytt annet ledd annet punktum innebærer for det første at det gis en klar hjemmel for at Kongen ved forskrift kan sette forbud mot utsetting av bestemte organismer. For det andre gir bestemmelsen hjemmel for at Kongen ved forskrift kan forby omsetning av de organismene som forbys satt ut. Kongen står fritt til å bestemme om de organismene som forbys satt ut også skal forbys omsatt.
Det er et vilkår at forbud mot både utsetting og omsetning må anses nødvendig for å unngå vesentlige uheldige følger for det biologiske mangfold. Forbud må bygge på et godt vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Det er ikke nødvendig at det foreligger fare for vesentlige uheldige følger for det biologiske mangfold i hele landet.
Henvisningen i nytt tredje ledd første punktum endres fra «første ledd» til «første ledd og etter forskrift gitt med hjemmel i annet ledd første punktum». Siste ledd i bestemmelsen har av lovtekniske grunner blitt flyttet opp som nytt annet punktum i nytt tredje ledd.
Til § 31
Endringene i unntaket i første ledd bokstav c medfører at utsetting av planter i private hager unntas fra krav om tillatelse. Endringen innebærer at privatpersoner som står for utsetting av planter i private hager ikke lenger må vurdere plantens spredningspotesial.
Begrepet «private hager» omfatter en opparbeidet hage av begrenset størrelse i tilknytning til private boliger og fritidshus. Private hageparseller omfattes også av begrepet. Begrepet private hager skal kun omfatte områder der utsettingen skjer av privatpersoner og ikke av profesjonelle aktører innen grøntanleggssektoren, som landskapsarkitekter, gartnere og andre som i kraft av sitt yrke har særlig kompetanse innen området. Dersom profesjonelle står for utsetting, skal hagen i sammenheng med den konkrete utsettingen regnes som et parkanlegg og falle inn under unntaket i § 31 bokstav d og ikke bokstav c. Dersom det er tvil om et område er en privat hage eller et parkanlegg skal området regnes som et parkanlegg etter bestemmelsen i § 31 første ledd bokstav d.
Endringen medfører ingen endring i forhold til aktsomhetsbestemmelsen i § 28 som fortsatt vil gjelde for utsetting, også for private hageeiere. Et forbud mot utsetting av nærmere bestemte planter i forskrift etter § 30 annet ledd vil dessuten gå foran unntaket etter første ledd bokstav c, jf. § 31 tredje ledd første punktum.
Unntaket i første ledd bokstav c gjelder kun utsetting av landlevende planter i private hager, og ikke vannlevende planter i sjø eller vassdrag, herunder kunstige dammer, jf. § 30 første ledd bokstav c.
Unntaket for utsetting av planter i parkanlegg og andre dyrkete områder følger av nytt første ledd bokstav d. Med vilkåret «hvis plantene i liten grad kan påregnes å spre seg utenfor området» menes at det ikke er et absolutt krav om at plantene ikke kan påregnes å spre seg. En svært begrenset spredning, både når det gjelder antall planter og avstand fra utsettingsområdet, vil oppfylle vilkåret. Vilkåret «og spredningen ikke kan påregnes å medføre fare for uheldige følger for det biologiske mangfold» skal tolkes strengt, og spredningen må ikke påregnes å ha uheldige følger for det biologiske mangfold. For at det ikke skal utløses et krav om tillatelse må både vilkåret om begrenset spredning og fravær av påregnelig risiko ved spredningen være innfridd.
For hjemmelen i nytt annet ledd første punktum om «grupper av organismer» samt annet punktum om «krav om melding», vises det til tilsvarende endringer i § 29, og merknadene til denne bestemmelsen over. Hjemmelen til ved forskrift å unnta utsetting av organismer i «nærmere bestemte områder» fra krav om tillatelse omfatter områder av for eksempel samme karakter eller formål. Hjemmelen kan kun benyttes «hvis utsettingen ikke medfører fare for uheldige følger for det biologiske mangfold», jf. første punktum.
Tredje ledd første punktum slår fast at utsetting etter første ledd ikke kan skje i strid med forskrift etter § 30 annet ledd. Tredje ledd annet punktum er ikke endret, og slår fast at dette ikke gjelder norske treslag.