6 Høringsinstansenes syn
Ingen høringsinstanser har gått i mot oppheving av forbudet mot tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard. De som har uttalt seg direkte om opphevingen av forbudet, Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen på Svalbard, Justis- og beredskapsdepartementet og overlege Kari Schrøder Hansen ved Svalbard sykehus, er positive eller har ingen innvendinger mot å åpne opp for tilvirkning på Svalbard.
Longyearbyen lokalstyre uttaler at det er viktig å arbeide for et bredt og utviklende næringsliv, og at det er ønskelig å komme i gang med mikrobryggerivirksomhet både i Longyearbyen og Barentsburg. De ber derfor om at:
«tilvirkningsforbudet oppheves og at det etableres en bevillingsordning, tilsvarende fastlandet, som gjør denne næringsveien mulig.»
Kari Schrøder Hansen mener at tilvirkningsloven fra et medisinsk synspunkt kan fjernes, da tilvirkning sannsynligvis vil ha liten betydning med tanke på økt alkoholbruk.
Ingen høringsinstanser har hatt innvendinger mot forslagene om å gi Kongen hjemmel til å fastsette at helsetilsynsloven, legemiddelloven og lov om medisinsk utstyr skal gjelde på Svalbard, og hjemmel til å fastsette at helsetilsynsloven og legemiddelloven skal gjelde på Jan Mayen.
Høringsuttalelser som gjelder forskriftsutkastet som utvider virkeområdet for en rekke helselover og -forskrifter til å omfatte Svalbard, og for enkelte lover også Jan Mayen, vurderes av departementet i det videre arbeidet med forskriften.