2 Om SAS AB
SAS-konsernet er Skandinavias største flyselskap og har som hovedformål å tilby flytransport og relaterte tjenester med utgangspunkt i Skandinavia. Selskapet har en sterk posisjon i Skandinavia med en markedsandel på mellom 40 og 60 pst. i de enkelte land. Konsernet har hovedkontor i Frösundavik utenfor Stockholm og selskapet er børsnotert i Oslo, Stockholm og København gjennom holdingselskapet SAS AB.
SAS ble dannet i 1946 med utgangspunkt i en avtale mellom de tre nasjonale flyselskapene i Skandinavia om å drive virksomheten i form av et konsortium. Dette la grunnlaget for det skandinaviske luftfartspolitiske samarbeidet og ga det felles eide selskapet SAS muligheten til å utnytte de trafikkrettigheter som de tre land sammen hadde forhandlet frem med tredjeland. SAS besto den gang av SAS- konsortiet som var eid av tre nasjonale selskap (SAS Norge A/S, SAS Danmark A/S og SAS Sverige AB). Aksjene i hvert av disse selskapene var notert på børsene i sine respektive hjemland. I april 2001 ble det besluttet å omstrukturere eierskapet i SAS til ett eierselskap og dermed én felles aksje, jf. St.prp. nr. 72 (2000-2001) Forslag til vedtak om endring av aksjestrukturen i SAS og Innst. S. nr. 287 (2000-2001). Samtidig ble det etablert nasjonale flyselskap i hvert enkelt land. Ved lanseringen av Core SAS i 2009 endret selskapet sin desentraliserte struktur for å spare kostnader og få en enklere beslutningsstruktur, jf. St.prp. nr. 41 (2008-2009) SAS AB – Statens deltakelse i kapitalforhøyelse og Innst. S. nr. 161 (2008–2009).
2.1 Forretningsområder
SAS organiserer i dag sin virksomhet i to forretningsområder; Core SAS og SAS Individual Holdings.
2.1.1 Core SAS
Core SAS er kjernevirksomheten til SAS og består av SAS Scandinavian Airlines, Widerøe AS, Blue 1 1 og SAS Aviation Services (som består av Cargo (belly), SAS Ground Services og SAS Technical Services). I Core SAS var det per 30. september 2009 15 991 fulltids ansatte. Av dette er 4909 flygende personell, 4969 i SGS, 2200 i Technical Services og 3909 i administrasjon og salg.
SAS Scandinavian Airlines
SAS Scandinavian Airlines er det som tidligere var de selvstendige flyselskapene i SAS-konsernet (SAS Airlines Norge (SAS Norge), SAS Airlines Sverige (SAS Sverige) SAS Airlines Danmark (SAS Danmark) og Scandinavian Airlines International).
SAS Scandinavian Airlines frakter 24,1 mill. passasjerer årlig på 100 ruter til, fra og innenlands i Skandinavia. De har ruter over hele Europa samt til Asia, Midt-Østen og USA. SAS Scandinavian Airlines står for ca. 89 pst. av konsernets omsetning og for hoveddelen av det økonomiske resultatet i SAS. Årlig frakter SAS Scandinavian Airlines om lag 8 mill. passasjerer på innenriksrutene i Norge.
Widerøe
Widerøe er Nordens største regionale flyselskap, med 1300 medarbeidere og en årlig omsetning på 2.5 mrd. svenske kroner. Selskapet frakter over 2 mill. passasjerer i året og trafikkerer 37 flyplasser i Norge og 7 i utlandet. Widerøe har 330 avganger og landinger daglig, og flyr til dobbelt så mange flyplasser i Norge som noe annet flyselskap. De kommersielle rutene utgjør i dag 60 pst., mens anbudsrutene på kortbanenettet utgjør 40 pst. av Widerøes virksomhet.
SAS Aviation Services
I SAS Aviation Services inngår SAS Ground Services, SAS Technical Services og SAS Cargo, som alle er selskaper som selger tjenester til flyselskapene i konsernet.
SAS Ground Services er Nordens ledende leverandør av bakketjenester. SAS Ground Services håndterte i 2009 om lag 74 mill. passasjerer på årsbasis. Selskapet var representert på 80 flyplasser. SAS Technical Services er konsernets hovedleverandør for teknisk vedlikehold på konsernets flypark. Selskapet har virksomhet på 13 flyplasser. SAS Cargo tilbyr fraktkapasitet på passasjerfly.
2.1.2 SAS Individual Holdings
Forretningsområdet omfatter oppfølging av de eierposisjonene og engasjementene som ikke lenger ansees som selskapets kjernevirksomhet. Dette omfatter SAS’ engasjement i flyselskapene Spanair, Estonian Air, Air Greenland og AirBaltic.
Fotnoter
Finsk lavprisselskap som opererer ut fra Helsinki. Omtales ikke ytterligere i denne proposisjonen