Kapittel 2 Tilpasningsavtale (lokal avtale om medbestemmelse)
§ 8 Tilpasningsavtale i den enkelte virksomhet – formål og virkeområde
- Partene i den enkelte virksomhet skal inngå en avtale om medbestemmelse som er tilpasset virksomhetens og de ansattes behov. Det skal legges vekt på ordninger som gir de ansatte, gjennom deres organisasjoner, muligheter for reell medbestemmelse på de forskjellige nivåer i virksomheten og slik at de får delta så tidlig som praktisk mulig i beslutningsprosessen.
- Avtaler mellom Departementet og hovedsammenslutningene om spørsmål som går inn under hovedavtalen (Del 1), gjelder foran tilpasningsavtaler.
§ 9 Tilpasningsavtalen – inngåelse og innhold
- Innenfor rammen av hovedavtalens Del 1 skal partene på virksomhetsnivå 14 inngå en tilpasningsavtale om medbestemmelse. Dersom disse partene er enige om det kan det avtales andre samarbeidsformer enn de som er beskrevet i hovedavtalen. Tilpasningsavtaler må ligge innenfor hovedavtalens virkeområde og de rammer som er fastsatt i § 4 nr. 1 15 og § 19.
- Tilpasningsavtalen skal:
- omfatte hele virksomheten og inneholde nærmere regler om hvordan man skal tilpasse hovedavtalen Del 1
- beskrive hva som skal regnes som virksomheten, samt inndelingen i driftsenheter 16 og arbeidsområder der medbestemmelsen skal utøves, jf. § 3. Ved inndeling i arbeidsområder bør det legges vekt på hva som vil være mest hensiktsmessig for å gjennomføre medbestemmelsen. I denne sammenheng bør det tas hensyn til om det innenfor et aktuelt arbeidsområde finnes klare arbeidsgiverplikter etter Del 1
Merknad til b:
I statsetater hvor den enkelte institusjon i visse sammenhenger regnes som én virksomhet, men som har styre felles med andre institusjoner, avtales det mellom overordnet departement og organisasjonene der hvordan hovedavtalens bruk av betegnelsen "virksomhet" skal tilpasses denne styringsstrukturen. - regulere arbeidsdelingen mellom arbeidsmiljøutvalget, jf. arbeidsmiljøloven § 7-2 (2) og de fora for medbestemmelse som etableres på grunnlag av tilpasningsavtalen, jf. § 25
- avklare på hvilken måte tillitsvalgte, som er sikkerhetsklarert og har nødvendig autorisasjon for graderte systemer, skal gis tilgang til informasjon i relasjon til slike systemer og hvilke begrensninger som må fastsettes for innsyn i dem, jf. § 17 nr. 9
- angi hvilken medbestemmelsesordning og hvilke samarbeidsformer som velges, jf. nr. 1
- gi nærmere regler om tillitsvalgtes adgang til å benytte kontorteknisk utstyr, jf. hovedavtalen § 36 nr. 4
- inneholde bestemmelser om når og hvordan organisasjonenes medlemmer skal telles 17, jf. § 14
- regulere samarbeidet 18 for å ivareta aktivitets- og redegjørelsesplikten, jf. § 31.
- Hvis en av partene krever det, skal tilpasningsavtalen også:
§ 10 Tvist om inngåelse av tilpasningsavtale (Interessetvist)
- Blir ikke partene enige om tilpasningsavtalens innhold, avgjøres de spørsmål det er uenighet om av en nemnd, eller av overordnet departement, hvis partene er enige om det. I slike tilfeller gjelder ikke reglene om mekling i § 24.
- Nemnda skal ha en nøytral leder. Blir ikke partene enige om hvem som skal være leder, oppnevnes denne av Arbeidsrettens leder.
- De hovedsammenslutninger som har medlemmer i virksomheten oppnevner hver en representant i nemnda.
- Arbeidsgiver i virksomheten oppnevner på vegne av staten like mange representanter som organisasjonene tilsammen.
- Saken kan ikke bringes inn for partssammensatt nemnd hvis virksomheten er et departement, eller hvis et departement er en del av virksomheten.
§ 11 Tvist om forståelsen av tilpasningsavtalen (Rettstvist)
- Hvis partene ikke er enige om forståelse av tilpasningsavtalen, kan partene bringe saken inn for nemnd som settes sammen etter reglene i § 10. Hvis partene ikke er enige om å bruke nemnd, avgjør hver av hovedsammenslutningene eller overordnet departement om saken skal bringes inn for Arbeidsretten 22.
- Saken kan ikke bringes inn for partssammensatt nemnd hvis virksomheten er et departement 23 eller hvis et departement er en del av virksomheten.
§ 12 Tilpasningsavtalens varighet
- Tilpasningsavtaler skal ha samme utløpstid som hovedavtalen. Partene i tilpasningsavtalen kan foreta justeringer i avtaleperioden, hvis partene blir enige om det.
Fotnoter
Departementets kommentar: Tilpasningsavtalen skal inngås mellom partene på øverste nivå i virksomheten (virksomhetsnivå). Tilpasningsavtalen skal regulere de områdene som er bestemt i nr. 2 bokstav a til h. Den kan også regulere tema som fremgår av nr. 3 bokstav a til c. Det vises til nærmere omtale i PM-2022-24.
Departementets kommentar: Det er ikke adgang til å avtale at politiske beslutninger skal være gjenstand for medbestemmelse utover det som fremgår av § 4 nr. 3 og 4. Partene i den enkelte virksomhet kan heller ikke avtale at andre saker enn de som er spesielt nevnt i § 19, skal være gjenstand for forhandlinger.
Departementets kommentar: Begrepet «driftsenhet» er definert i hovedavtalen § 3 nr. 3. Dersom virksomheten er inndelt i driftsenheter og arbeidsområder, skal det finnes partsrepresentanter (både tillitsvalgte og arbeidsgiverrepresentant) også på dette nivået. Det skal gå klart frem av tilpasningsavtalen hvor forhandlingsfullmaktene er plassert. Det gjelder også dersom forhandlingsfullmaktene er delegert fra virksomhetsnivå til driftsenhetsnivå, eventuelt også til arbeidsområder, jf. § 13. Et arbeidsområde vil ofte være en mindre enhet, for eksempel en avdeling eller seksjon i en virksomhet.
Departementets kommentar: For å sikre at partsrepresentasjonen gjenspeiler medlemsmassen skal det i tilpasningsavtalen fastsettes tidspunkter for telling av medlemmer, for eksempel 1. januar og eventuelt også 1. juli. Dette er viktig for å sikre reell partsrepresentasjon. Telling skal foretas på det nivået i virksomheten som gjennomfører drøfting og forhandling.
Departementets kommentar: Det vises til kommentaren til § 31.
Departementets kommentar: Se § 17 nr. 5. Statlige virksomheter er ulikt organisert og har behov for ulike løsninger.
Departementets kommentar: Dersom en av partene krever det skal det avklares på hvilken måte tillitsvalgte skal kunne utføre sine oppgaver i sin ordinære stilling i kombinasjon med rollen som tillitsvalgt. Det vises her til del 2 i hovedavtalen.
Departementets kommentar: Oppfølging og opplæring av ledere og tillitsvalgte kan ivaretas på ulike måter i ulike virksomheter. Dette kan reguleres nærmere i tilpasningsavtalen, blant annet behovet for felles opplæring.
Departementets kommentar: Departementet har ingen rolle i tvister som gjelder tilpasningsavtalene, og skal heller ikke forhandle med hovedsammenslutningene om forståelsen av den aktuelle tilpasningsavtalen.
Departementets kommentar: Se tjenestetvistloven § 27 a.