Kapittel 7 Personalpolitikk i virksomhetene
§ 29 Formål
- En overordnet målsetting i staten er at arbeidsgiverne i virksomhetene, i samarbeid med de ansattes organisasjoner, skal legge til rette for en inkluderende og involverende personalpolitikk som sikrer trygge og forutsigbare ansettelsesforhold. Så langt den enkelte virksomhets særpreg tillater det, skal personalpolitikken generelt og rekrutteringstiltak spesielt, legge til rette for likestilling, inkludering og mangfold i virksomheten, jf. arbeidsmiljøloven kap. 4 og likestillings- og diskrimineringsloven.
- Personalpolitikken i staten skal ha som formål å utvikle medarbeidernes kompetanse på en slik måte at de settes i stand til å utføre virksomhetens prioriterte oppgaver på en god måte. Arbeidsgiver har et overordnet ansvar for systematisk kompetanseutvikling i virksomheten. Den enkelte medarbeider skal følges opp gjennom medarbeider- og utviklingssamtaler. Den enkelte arbeidstaker skal sikres mulighet til å utvikle sin kompetanse i tråd med nye krav og fremtidige behov gjennom kompetansegivende arbeidsoppgaver og andre utviklingstiltak. Hver enkelt ansatt må også selv ta et ansvar for egen kompetanseutvikling.
- Arbeidsgiver skal i samråd med de tillitsvalgte utforme en livsfaseorientert personalpolitikk, som blant annet ivaretar seniorperspektivet.
§ 30 Utlysning av stillinger
- Utlysningsteksten 50 for stillinger skal utformes med sikte på å sikre mangfold 51 blant de ansatte i virksomhetene.
- Ved utforming av utlysningsteksten skal det vurderes om særskilte grupper 52 skal oppfordres til å søke, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 6.
- Dersom stillingen utlyses midlertidig, skal arbeidsgiver orientere de tillitsvalgte om hjemmelen for midlertidigheten 53.
- De tillitsvalgte skal ha anledning til å uttale seg om utlysningsteksten før stillingen kunngjøres.
§ 31 Likestilling, inkludering og mangfold
- Arbeidsgiverne i virksomhetene har ansvar for å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 26 54. Arbeidet skal dokumenteres.
- Arbeidet skal skje i samarbeid med de tillitsvalgte 55. Det skal reguleres i tilpasningsavtalen 56 hvordan samarbeidet skal ivaretas for å bidra til likestilling, inkludering og mangfold. I virksomheter hvor det kan være aktuelt å benytte positiv særbehandling 57 skal tilpasningsavtalen inneholde nærmere bestemmelser om dette, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 11 58.
- Arbeidsgiver plikter å redegjøre for og opplyse om likestillingstiltak i virksomheten, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 26 a og § 26 b.
- Arbeidsgiver skal ta aktivitets- og redegjørelsesplikten opp til drøfting med de tillitsvalgte minst en gang i året.
§ 32 Kompetanseutvikling
- Det er viktig at mål og midler for personalutvikling inngår i virksomhetsplan og budsjett. De tillitsvalgtes medbestemmelse skjer i henhold til hovedavtalen, jf. § 18 nr. 1 d og f og den enkelte tilpasningsavtale.
- Det er arbeidsgivers ansvar å kartlegge og analysere virksomhetens kompetansebehov.
- Gjennomføringen av kartlegging og analyse skal skje i samarbeid mellom partene 59. Kartleggingen oppdateres jevnlig, og minimum en gang i året 60.
- For å sikre god og effektiv oppgaveløsning i den enkelte virksomhet, kan et virkemiddel være å tilby individuell kompetanseutvikling og karriereplanlegging.
- De ansatte skal gis nødvendig opplæring i bruk av ny teknologi.
§ 33 Tilretteleggingstiltak
- For at virksomheten mest hensiktsmessig skal kunne oppfylle kravene fastsatt i arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven, skal partene drøfte følgende:
- tiltak for at arbeidstakere som har midlertidig eller varig funksjonsnedsettelse, skal kunne få eller beholde passende arbeid
- tiltak for at personer med midlertidig eller varig nedsatt arbeidsevne eller funksjonsnedsettelse skal kunne ansettes i virksomheten, jf. forskrift til statsansatteloven §§ 4 og 4 a
- tiltak som er nødvendig for å ivareta arbeidstakere som misbruker rusmidler
- tiltak som bidrar til sosial inkludering på arbeidsplassen for å forebygge mobbing og/eller trakassering
- tilrettelegging for at arbeidstakere som har vansker med å tilpasse seg ny arbeidssituasjon eller ny teknologi, kan fylle andre funksjoner i virksomheten.
- Arbeidsgiver har et særlig ansvar for å lede virksomheten på en slik måte at arbeidstakere som omfattes av nr. 1 ikke utsettes for usaklig forskjellsbehandling. Tillitsvalgte og den enkelte arbeidstaker har ansvar for å medvirke til dette.
Fotnoter
Departementets kommentar: Alle ledige stillinger og embeter i staten skal lyses ut offentlig, jf. statsansatteloven § 4. Det kan finnes unntak fra utlysningsplikten som er regulert i lov, forskrift eller tariffavtale. I staten er kvalifikasjonsprinsippet fastsatt i statsansatteloven § 3. Kvalifikasjonsprinsippet innebærer en plikt til ansette den best kvalifiserte søkeren. Det skal legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet, sammenholdt med kvalifikasjonskravene i utlysningen. Se nærmere omtale av kvalifikasjonsprinsippet i Prop. 94 L (2016-2017) Lov om statens ansatte mv. (statsansatteloven).
Departementets kommentar: Det vises til Statens arbeidsgiverportal som gir veiledning om mangfoldsrekruttering.
Departementets kommentar: Det vises til hovedavtalen § 31 og kommentarene til denne. For å understøtte at staten rekrutterer mangfoldig er det krav om at bestemte søkergrupper skal innkalles til intervju. Det vises til forskrift til statsansatteloven § 4 om søker med funksjonsnedsettelse, § 4a om søker med fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring og § 4b om søker med innvandrerbakgrunn.
Departementets kommentar: Se statsansatteloven § 9.
Departementets kommentar: Likestillings- og diskrimineringsloven § 26 gir føringer for arbeidet med aktivitetsplikten. Etter lovens § 26 skal arbeidsgiver følge en særskilt metode: a) undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling, b) analysere årsaker, c) iverksette tiltak som er egnet til å motvirke diskriminering og d) vurdere resultatene av arbeidet etter a til c. Bestemmelsen i hovedavtalen § 31 nr. 2 henspeiler på denne lovbestemmelsen, og at det skal samarbeides om denne bestemte arbeidsmetoden. Se nærmere veiledning om arbeidsmetoden hos Bufdir.
Departementets kommentar: Hovedavtalen § 9 nr. 2 bokstav h pålegger partene i virksomheten å regulere i tilpasningsavtalen hvordan dette samarbeidet skal ivaretas. Dette kan for eksempel være å beskrive hvordan arbeidet skal gjøres (jf. arbeidsmetoden i likestillings- og diskrimineringsloven § 26), og hvordan arbeidet skal organiseres. På hvilke arenaer skal samarbeidet skje, og når skal det gjennomføres? Tilpasningsavtalen kan også beskrive hvordan arbeidet skal dokumenteres.
Departementets kommentar: Tilpasningsavtalen skal – der dette er aktuelt – regulere spørsmål om adgangen til positiv særbehandling. Den tidligere reguleringen i hovedavtalen § 31 nr. 4 om rammene for kjønnskvotering er nå endret i tråd med likestillings- og diskrimineringsloven. Adgang til «kjønnskvotering» er ikke fjernet, men det er nå presisert at slik særbehandling må være i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven § 11.
I brev fra Kultur- og likestillingsdepartementet (datert 14.10.2022), som er innhentet i forbindelse med reforhandling av hovedavtalen, understrekes det at det må gjøres en konkret vurdering i hvert tilfelle om særbehandlingstiltakene er egnet til å fremme like muligheter og rettigheter. Legg særlig merke til at et ønske om å rette opp underrepresentasjon ikke i seg selv er nok, det må også være sammenheng mellom underrepresentasjonen og mangelen på likestilling, dersom positiv særbehandling skal være lovlig, jf. forarbeidene til likestillings- og diskrimineringsloven kapittel 17.2.3.2. Se omtale av adgangen til positiv særbehandling i PM-2022-24.
Departementets kommentar: Kartlegging og analyse av virksomhetens kompetansebehov skal skje i samarbeid mellom partene. Dette kan skje på ulike måter, og Statens arbeidsgiverportal har veiledning og relevante maler for hvordan virksomhetene kan skaffe seg en oversikt over fremtidig kompetansebehov. Metodikken som beskrives kan være et godt utgangspunkt for samarbeid mellom partene.
Departementets kommentar: En oppdatering av kartleggingen og analysene av kompetansebehov vil sikre at virksomheten har og utvikler riktig kompetanse. Det betyr ikke at det nødvendigvis fremkommer nye behov fra et år til et annet, men at det gjøres en jevnlig vurdering.