4 Hovedtrekk i skatte- og avgiftsopplegget for 2014
4.1 Hovedtrekk i skatte- og avgiftsopplegget
Regjeringens mål for skatte- og avgiftspolitikken er å sikre inntekter til fellesskapet på en effektiv måte, bidra til rettferdig fordeling og et bedre miljø, fremme sysselsettingen i hele landet og bedre økonomiens virkemåte. Skattesystemet bringer inn mer enn 1 200 mrd. kroner, over 40 pst. av samlet BNP, og utgjør det viktigste grunnlaget for å finansiere velferdsgodene og det sosiale sikkerhetsnettet.
Regjeringen legger vekt på å vedlikeholde skattesystemet og vurderer løpende behovet for justeringer og forbedringer. Særlig må skattegrunnlagene holdes vedlike. Brede skattegrunnlag som fanger opp faktiske inntekter, formuer og forbruk, gjør det mulig å holde skattesatsene lavere enn de ellers måtte vært. Brede grunnlag er det beste utgangspunktet for å sikre høye skatteinntekter til lavest mulig kostnader for samfunnet, likebehandle ulike skattytere og virksomheter og for at skattesystemet skal gi det ønskede bidraget til omfordelingen av inntekt gjennom skattesystemet.
Regjeringen har gjennomført flere viktige skatte- og avgiftsendringer:
I forbindelse med skattereformen i 2006 ble utbytteskatten innført, de høyeste marginalskattene på arbeid redusert og delingsmodellen fjernet. Reformen bidro til å få bukt med omfattende skattetilpasninger, og ulike virksomhetsformer ble behandlet mer likt. Prinsippene fra 1992-reformen om lave skattesatser, brede skattegrunnlag og skattemessig likebehandling ble befestet. Evaluering av reformen viser at skattesystemet har blitt mer omfordelende som følge av bl.a. innføring av utbytteskatt, og at lavere skatt på arbeid trolig har bidratt til økt arbeidstilbud.
Regjeringen har endret skattleggingen av pensjonsinntekter slik at det er blitt mer lønnsomt å arbeide og å kombinere arbeid og pensjon. Samtidig bidro denne omleggingen til en omfordeling fra dem med høye pensjoner til dem med lavere pensjoner.
En tilsvarende omlegging som for pensjoner er vedtatt for uføre fra 2015 og foreslås for mottakere av overgangsstønad for 2014. Skattebegrensningsregelen fjernes og erstattes med lønnsbeskatning i kombinasjon med økt bruttoytelse.
Regjeringen har forbedret merverdiavgiftssystemet, bl.a. ved å utvide avgiftsgrunnlaget ved kjøp av elektroniske tjenester fra utlandet og på enkelte områder innen kultur og idrett.
Regjeringen har redusert gebyrer som overstiger statens kostnader ved å levere de aktuelle tjenestene. I årene 2007 til 2013 er overprisende gebyrer redusert med vel 1,2 mrd. kroner. Forslagene i årets budsjett innebærer at Regjeringen siden 2007 samlet sett vil ha redusert overprisede gebyrer reelt med om lag 1,6 mrd. kroner.
Regjeringen har økt og utvidet klima- og miljøavgifter. Samlet har miljø- og energirelaterte avgifter økt med om lag 1,8 mrd. kroner fra 2005 til 2013. Engangsavgiften ble fra 2007 lagt om i miljøvennlig retning. Det har bidratt til en nedgang i CO2-utslippene fra nye personbiler på nesten 30 pst. siden 2006. De siste årene har bilavgiftene blitt redusert med om lag 600 mill. kroner, og vrakpanten har blitt doblet.
Kampen mot skatteunndragelser er trappet opp både nasjonalt og internasjonalt. De som unndrar skatter og avgifter, velter byrdene over på lojale og lovlydige skattytere. Tiltak mot skatteunndragelser er derfor også et viktig ledd i arbeidet for rettferdig fordeling. Regjeringen har styrket budsjettene til Skatteetaten og Toll- og avgiftsetaten og vært aktiv i det internasjonale samarbeidet mot skatteparadiser.
Regjeringen har gjort formuesskatten mer målrettet. Den spiller nå en viktigere rolle i fordelingspolitikken. Samtidig er andelen som betaler formuesskatt, om lag halvert siden 2005.
Sammenlignet med Bondevik II-regjeringens budsjettforslag for 2006 har Regjeringen til og med 2013 økt skattenivået med om lag 12 mrd. kroner (målt i løpende kroner). Samlet har dette gitt om lag 95 mrd. kroner i økte skatteinntekter over de siste åtte årene.
Regjeringen viderefører skattene på 2004-nivå i tråd med skatteløftet. I skatte- og avgiftsopplegget for 2014 fremmes forslag som vil bidra til å styrke arbeidslinja, tette skattehull, forenkle systemer og bedre miljøet. Regjeringen følger opp vekstpakken for næringslivet som ble varslet i Revidert nasjonalbudsjett 2013, ved å redusere skatten for selskap og personlig næringsdrivende. Tiltakene vil bedre konkurransekraften, fremme lønnsomheten og styrke investeringer i fastlandsbedriftene. For å gjøre det norske skattegrunnlaget mer robust innføres begrensninger i fradraget for gjeldsrenter mellom nærstående selskap.
Inntekts- og formuesbeskatningen av personer
Formuesskatten er avgjørende for at også de med høye formuer betaler skatt etter evne. Regjeringen vil derfor videreføre formuesskatten og fortsetter arbeidet med å forbedre den. Ligningsverdiene av sekundærboliger og næringseiendom foreslås økt fra 50 til 60 pst. av beregnet markedsverdi fra 2014, og ligningsverdiene av fritidsboliger økes med 10 pst. Dette vil redusere skattefavoriseringen i formuesskatten av investeringer i fast eiendom. Formuesbeskatningen av primærbolig endres ikke. Regjeringen foreslår samtidig å øke bunnfradraget fra 870 000 kroner til 1 mill. kroner. Ektepar får dermed et samlet bunnfradrag på 2 mill. kroner. Endringene vil samlet redusere antallet som betaler formuesskatt og målrette formuesskatten ytterligere mot dem som har høye faktiske formuer.
I 2009 ble arveavgiften endret vesentlig for å gjøre den mer målrettet og rettferdig. Nå foreslår Regjeringen å øke fribeløpet fra 470 000 kroner til 1 mill. kroner. Av overskytende beløp skal det betales 10 pst. av arv og gaver til barn og foreldre og 15 pst. til andre. Det foreslås også å redusere rabatten for ikke-børsnoterte aksjer fra 40 til 30 pst. Det vil øke likebehandlingen av formuesobjekter. Samlet sett forenkles arveavgiften, og antallet som betaler arveavgift, vil bli redusert med om lag 65 pst.
Dagens botidsregler i gevinstbeskatningen ved salg av bolig har flere svakheter. Intensjonen med reglene er å unnta egen bolig fra gevinstbeskatning. Eiere av ekstra boliger som ønsker å selge skattefritt, kan imidlertid enkelt tilpasse seg gjeldende regler. Regjeringen foreslår derfor nye regler om botid i gevinstbeskatningen ved salg av bolig som tar hensyn til hvor mye eieren har brukt boligen som egen bolig i løpet av eiertiden (botidsmodellen). Dersom eieren for eksempel har bodd i boligen sju år av en eiertid på ti år, er 70 pst. av gevinsten skattefri. Eventuell eiertid over 20 år regnes ikke med. Hensikten med forslaget er å begrense muligheten for at eiere av ekstra boliger kan slippe skatt ved å bo i boligen det siste året før den selges. Kombinert med økte ligningsverdier av sekundærboliger i formuesskatten vil de nye reglene for gevinstbeskatning bidra til å dempe overinvestering i boliganskaffelser og dermed kunne dempe presset i boligmarkedet noe.
Satsstrukturen i lønnsbeskatningen videreføres. Den reelle progresjonen i lønnsbeskatningen opprettholdes ved å øke innslagspunktene i toppskatten, personfradraget og øvre grense i minstefradragene i lønn og pensjon i takt med forventet lønnsvekst for 2014, det vil si med 3,5 pst. Samtidig prioriterer Regjeringen skattelettelse til dem med lave lønnsinntekter ved å øke satsen i minstefradraget fra 40 pst. til 42 pst. I tillegg lønnsjusteres innslagspunktene i særfradraget for enslige forsørgere.
Det skal lønne seg å arbeide. Flere endringer i skatte- og trygdesystemet de siste årene har støttet opp under arbeidslinja. Fra 2012 ble det stilt krav til enslige forsørgere som mottar overgangsstønad, om yrkesrettet aktivitet allerede fra barnet har fylt ett år. Fra 2013 ble det strammet inn i lengden på nye stønadsperioder for enslige forsørgere som fikk flere barn. Regjeringen foreslår nå å skattlegge overgangsstønaden for nye enslige forsørgere som lønn. Det vil bygge opp under arbeidet med å gjøre overgangsstønaden mer arbeidsrettet. Samtidig økes overgangsstønaden for nye mottakere slik at stønadsnivået etter skatt opprettholdes på minst samme nivå som i dag for mottakere som har stønad hele året og bare standard fradrag. Den høyeste marginalskatten vil bli lavere og isolert sett gjøre det mer lønnsomt å arbeide. Marginalskatten vil imidlertid fortsatt være på et høyt nivå, og økningen i overgangsstønaden kan motvirke de økte arbeidsinsentivene. De nye reglene vil bidra til å harmonisere skattleggingen av ulike stønader. Fra før skattlegges dagpenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger og ny uføretrygd fra 2015 som lønn.
I 2013 ble skatteklasse 2 fjernet for enslige forsørgere. Regjeringen foreslår å fjerne skatteklasse 2 også for ektepar fra 2014. Forslaget vil styrke arbeidslinja og bidra til likestilling og integrering. Det vil også skattemessig likebehandle ektepar og samboere på dette området.
Det er behov for å forenkle reglene for skattlegging av arbeidsgiverfinansierte elektroniske kommunikasjonstjenester. Mange arbeidsgivere opplever dagens regler som uforholdsmessig administrativt krevende, og reglene er ikke godt tilpasset den teknologiske utviklingen de senere årene. Regjeringen forslår derfor å fjerne de mest kompliserte elementene i dagens regler og gjøre inntektstillegget uavhengig av antall tjenester.
Næringsbeskatningen
I Revidert nasjonalbudsjett 2013 presenterte Regjeringen en vekstpakke som vil bedre konkurransekraften, fremme lønnsomheten og styrke investeringene i fastlandsbedriftene. Selskapsskattesatsen reduseres fra 28 til 27 pst. Særskatten for petroleumsselskap, og grunnrenteskatten for vannkraftanlegg økes med én prosentenhet slik at marginalskatten er uendret for slike selskap. Samtidig begrenses muligheten for å føre fradrag for gjeldsrenter i interessefellesskap. Det vil motvirke at flernasjonale selskap flytter overskudd ut av landet og dermed reduserer skatten som betales til Norge. Skatteutvalget som ble oppnevnt i mars (Scheel-utvalget), vil vurdere selskapsskatten i lys av den internasjonale utviklingen og skattesystemet for øvrig. I påvente av utvalgets utredning vil disse tiltakene være et første viktig steg for å beskytte det norske selskapsskattegrunnlaget. Regjeringen foreslår å gi en tilsvarende skattelettelse for selvstendig næringsdrivende som for selskap ved å redusere trygdeavgiften for næringsinntekt med 0,72 prosentenhet. For personlige deltakere i deltakerlignede selskap reduseres den effektive skattesatsen med én prosentenhet.
Regjeringen følger også opp forslaget i vekstpakken om å innføre 10 pst. startavskrivninger for maskiner og andre driftsmidler i saldogruppe d. Dette vil stimulere til nyinvesteringer i fastlandsindustrien. For å stimulere til økt forskning og utvikling (FoU) i næringslivet foreslår Regjeringen å styrke Skattefunn. Det gjennomføres ved å heve den øvre beløpsgrensen for summen av egenutført og innkjøpt FoU fra 11 til 22 mill. kroner. Den maksimale timesatsen for egne ansatte foreslås økt fra 530 til 600 kroner per time.
Lettelsene i vekstpakken finansieres langt på vei gjennom begrensningen i fradrag for gjeldsrenter i interessefellesskap. I lys av den offentlige høringen av forslaget legger Regjeringen opp til enkelte lempninger. Det foreslås at fradrag for overskytende rentekostnader til nærstående långiver avskjæres dersom de samlede rentekostnadene overstiger 30 pst. av resultat før skatt, renter og avskrivninger, mot 25 pst. i høringsforslaget. Samtidig økes terskelen for hvor høye rentekostnadene må være for å bli omfattet av rentebegrensningen fra 1 til 3 mill. kroner.
Avgifter og gebyrer
Regjeringen styrker miljøprofilen i avgiftsopplegget ved å øke og utvide avgiftene på klimagasser. Det foreslås bl.a. å øke den generelle satsen i CO2-avgiften på mineralolje og gass og avgiften på klimagassene HFK og PFK til om lag 330 kroner per tonn CO2ekvivalenter. Autodiesel som ilegges veibruksavgift, holdes utenfor avgiftsøkningen, mens satsene for innenriks luftfart økes med om lag 50 kroner per tonn CO2. Fiske og fangst i nære farvann får en ytterligere økning i effektiv avgift til 98 kroner per tonn CO2. Samtidig økes fiskerfradraget.
Satsene i omregistreringsavgiften for biler blir redusert med i gjennomsnitt 12,5 pst. reelt. Det foreslås videre å legge mer vekt på CO2- og NOX-utslipp i engangsavgiften og mindre vekt på motoreffekt. Også for tyngre kjøretøy blir miljøprofilen styrket. Den miljødifferensierte vektårsavgiften foreslås økt, og omregistreringsavgiften foreslås fjernet for kjøretøy med tillatt totalvekt over 7,5 tonn.
Avgift på elektrisk kraft foreslås økt med 1,12 øre per kWh utover prisjustering. Det fører til at avgiftsnivået per enhet energi for elektrisitet vil tilsvare grunnavgiften for mineralolje.
Regjeringen fortsetter oppryddingen i sektoravgifter og overprisede gebyrer. Det foreslås bl.a. at tinglysingsgebyrene reduseres ytterligere slik at de kommer ned på kostnadsriktig nivå i 2014.
Andre endringer i skatter og avgifter
Det maksimale fradraget for fagforeningskontingent økes fra 3 850 kroner til 4 100 kroner.
Det settes et tak for fradragsretten for reiseutgifter som vil begrense fradraget for de aller lengste arbeidsreisene og pendlerreisene.
Påslaget i normrenten for skattlegging av rimelige lån i arbeidsforhold økes fra 0,5 til 1 prosentenhet, slik at normrenten skal samsvare bedre med ordinære renter på boliglån.
Grensene for lønnsoppgaveplikt i frivillige organisasjoner og for lønnsoppgaveplikt ved arbeid i hjem eller fritidsbolig økes fra 4 000 til 6 000 kroner.
Enkelte beløpsgrenser mv. holdes nominelt uendret fra 2013 til 2014. Det gjelder bl.a. det særskilte fradraget i arbeidsinntekt, foreldrefradraget for legitimerte utgifter til pass og stell av barn, nedre grense for å betale trygdeavgift, særskilt fradrag i Nord-Troms og Finnmark, fradraget for skiferdrivere i Finnmark og Nord-Troms, sjømannsfradraget, nedre grense og kilometersatsene i fradraget for reiser mellom hjem og arbeid og maksimal sparing i BSU.
Satsene for skattefri kilometergodtgjørelse ved bruk av egen bil på arbeidsreiser holdes nominelt uendret på 4,05 kroner per km for reiser inntil 10 000 km og økes fra 3,40 til 3,45 kroner per km for reiser utover 10 000 km.
Dagens beskatning av mengdegjeldsbrev med underkurs forenkles. Underkursen, som i dag skattlegges årlig etter en komplisert renteberegningsmodell, vil først bli skattlagt det året obligasjonen realiseres, i likhet med verdistigning på obligasjonen. Emisjonsforskriftens begrensninger i adgangen til å utstede underkursobligasjoner fjernes. Den endrede skattleggingen skal også omfatte overkurs.
Det betingete skattefritaket ved ekspropriasjon i landbruket utvides til å gjelde erverv av, eller påkostning på, areal, bygg eller anlegg som brukes i skattyterens næringsvirksomhet eller annen inntektsgivende aktivitet.
Det særskilte fradraget i næringsinntekt for jordbruk mv. lønnsjusteres.
Produktavgiften i fiskerinæringen økes fra 3,0 pst. til 3,6 pst.
Det innføres skatteplikt for kommunenes konkurranseutsatte avfallsvirksomhet.
Oppkrevingsmetoden ved innenlands omsetning av gull endres slik at ansvaret for bevaring og betaling av merverdiavgift flyttes fra selger til kjøper (omvendt avgiftsplikt).
Gebyrer til Luftfartstilsynet og Statens jernbanetilsyn reduseres, og årsavgift for stiftelser økes.
Regjeringens skatte- og avgiftsopplegg er nærmere omtalt i Prop. 1 LS (2013 – 2014) Skatter, avgifter og toll 2014.
4.2 Proveny- og fordelingsvirkninger
Tabell 4.1 viser de beregnede provenyvirkningene av Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsendringer for 2014. Provenyvirkningene er beregnet i forhold til et referansesystem for 2014. Referansesystemet for skatt er basert på 2013-regler. Fradrag og beløpsgrenser mv. i den generelle satsstrukturen i personbeskatningen er i hovedsak justert til 2014-nivå med anslått lønnsvekst fra 2013 til 2014 på 3,5 pst. En skattyter som kun har standard fradrag og en vekst i både alminnelig inntekt og personinntekt på 3,5 pst., får da om lag samme gjennomsnittlige inntektsskatt i referansesystemet for 2014 som i 2013. Særskilte fradrag og andre grenser i personbeskatningen er i hovedsak justert med anslått prisvekst fra 2013 til 2014 på 1,6 pst. I referansesystemet for avgiftene er alle mengdeavgifter justert med anslått prisvekst fra 2013 til 2014. Referansesystemet gir dermed reelt sett uendret skatte- og avgiftsnivå fra 2013 til 2014.
Tabell 4.1 Anslåtte provenyvirkninger av skatte- og avgiftsopplegget for 2014. Negative tall betyr lettelser. Anslagene er regnet i forhold til et referansesystem for 2014. Mill. kroner
Påløpt | Bokført | |
---|---|---|
Inntektsskattegrunnlaget for personer | 849 | 658 |
Fjerne skatteklasse 2 for ektepar | 1 045 | 836 |
Skattlegge overgangsstønad for enslige forsørgere som lønn1 | 40 | 20 |
Forenkle skattlegging av elektronisk kommunikasjon | 0 | 0 |
Øke maksimalt fradrag for fagforeningskontingent mv. | -50 | -40 |
Stramme inn skatteregler for lange pendlerreiser | 15 | 12 |
Øke grensene for lønnsoppgaveplikt | -18 | -14 |
Innføre botidsmodell for gevinstbeskatning av bolig | 5 | 0 |
Øke påslaget i normrenten med 0,5 prosentenhet | 20 | 10 |
Lønnsjustere personfradraget2 | -62 | -50 |
Lønnsjustere øvre grense i minstefradraget i pensjonsinntekt2 | -56 | -45 |
Lønnsjustere særfradraget for enslige forsørgere2 | -21 | -17 |
Øke satsen i minstefradraget i lønn og trygd til 42 pst. | -254 | -203 |
Videreføre andre satser og beløpsgrenser nominelt mv. | 185 | 149 |
Formuesskatten | -230 | -180 |
Øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom til 60 pst. av anslått markedsverdi. Øke ligningsverdiene av fritidsbolig med 10 pst. Øke bunnfradraget til 1 mill. kroner | -230 | -180 |
Arveavgift | -725 | -220 |
Øke fribeløpet til 1 mill. kroner og redusere rabatten for ikke-børsnoterte aksjer til 30 pst. | -725 | -220 |
Næringsbeskatningen | -1 623 | -972 |
Redusere selskapsskattesatsen for fastlandsbedrifter | -2 600 | 0 |
Redusere skatten for personlig næringsdrivende | -660 | -660 |
Øke særskatten for petroleumsselskap3 | - | - |
Øke grunnrenteskatten for vannkraftanlegg | 150 | 0 |
Begrense fradrag for gjeldsrenter mellom nærstående selskap | 2 550 | 0 |
Innføre startavskrivninger for driftsmidler i saldogruppe d | -960 | -300 |
Utvide Skattefunn | -90 | 0 |
Utvide betinget skattefritak ved ekspropriasjon i landbruket ved reinvestering | -1 | 0 |
Lønnsjustere jordbruksfradrag2 | -12 | -12 |
Miljø-, energi- og bilavgifter | 1 175 | 940 |
Øke avgiftene på klimagasser til 330 kroner per tonn CO2-ekvivalenter4 | 700 | 640 |
Øke CO2-avgift fiske og fangst5 | 0 | 0 |
Justere engangsavgiften for biler | 0 | 0 |
Redusere omregistreringsavgiften | -250 | -250 |
Fjerne omregistreringsavgiften og øke miljødelen i vektårsavgiften for tyngre kjøretøy | 0 | 0 |
Øke elavgiften med 1,12 øre per kWh | 725 | 550 |
Sektoravgifter og overprisede gebyrer | -333 | -318 |
Redusere tinglysingsgebyrer til kostnadsriktig nivå | -325 | -310 |
Sektoravgifter og andre gebyrer6 | -8 | -8 |
Samlede nye skatte- og avgiftsendringer i 2014 | -887 | -92 |
1 Provenyanslaget tar hensyn til at overgangsstønaden økes for nye mottakere.
2 Lønnsjustering innebærer en overkompensasjon sammenlignet med referansesystemet.
3 Inntektene fra petroleumssektoren er ikke inkludert i tabellen fordi de overføres til Statens pensjonsfond utland. Netto provenytap fra petroleumsselskap av økt særskatt og redusert selskapsskatt anslås til 350 mill. kroner påløpt og 175 mill. kroner bokført i 2014. Overføringen til Statens pensjonsfond utland reduseres tilsvarende.
4 Provenyanslaget omfatter også oppheving av avgiftsfritakene for verneverdige fartøy, museumsjernbaner og tekniske anlegg og kulturelle kulturminner på museumssektoren. I provenyanslaget er det tatt hensyn til kompensasjoner på utgiftssiden på samlet sett om lag 70 mill. kroner.
5 Det er i provenyanslaget tatt hensyn til økt fiskerfradrag.
6 Dette gjelder reduserte gebyrer til Luftfartstilsynet og Statens jernbanetilsyn og økt årsavgift for stiftelser.
Kilde: Finansdepartementet.
Skatteløftet innebar at samlede skatter og avgifter skulle bringes tilbake til 2004-nivå. Løftet ble oppfylt ved framleggelsen av Nasjonalbudsjettet 2007 og videreføres med Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2014. Samlet lettelse på 887 mill. kroner påløpt i 2014, jf. tabell 4.1, må for det første ses i sammenheng med at en del av provenyøkningen av å endre overgangsstønaden, gevinstbeskatningen av bolig og normrenten påløper etter 2014. Disse skjerpelsene er like fullt med ved beregning av skatteløftet. For det andre legges den langsiktige budsjettvirkningen av å innføre 10 pst. startavskrivning for driftsmidler i saldogruppe d til grunn for skatteløftet. Høyere avskrivninger i 2014 vil redusere avskrivninger senere år tilsvarende. Provenyvirkningen i 2014 gir derfor ikke et godt uttrykk for den langsiktige budsjettvirkningen av å innføre startavskrivning. Avviket fra skattenivået i 2004 etter framleggelsen av 2014-budsjettet er -1 mill. kroner, jf. tabell 1.1 i Prop. 1 LS (2013-2014) Skatter, avgifter og toll 2014.
Fordelingsvirkninger av skatteopplegget for 2014
Skatte- og avgiftsopplegget for 2014 omfatter flere forslag som kan ha gode fordelingsvirkninger. Det gjelder særlig forslaget om økt minstefradrag, forbedringer i formuesskatten, økt skattlegging av gevinster ved salg av sekundærboliger og fjerning av skatteklasse 2. I tillegg bidrar disse forslagene til å forbedre skattesystemet.
Målt ved utviklingen i Gini-koeffisienten viser ikke skatteopplegget for 2014 noen endringer i den samlede inntektsfordelingen. Beregningen er utført på Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE-Skatt. Det er imidlertid kun en begrenset del av skatteforslagene for 2014 som kan inkluderes i LOTTE-Skatt, og som dermed inngår i beregningen av Gini-koeffisienten.
En rekke skatteendringer med betydning for fordelingen er ikke med i beregningene fordi det er vanskelig å tallfeste virkningene. Dette gjelder for eksempel tetting av skattehull, endringer i selskapsbeskatningen og bedring av arbeidsinsentiver. Over tid vil imidlertid virkningen av en fordelingsmessig god skattepolitikk komme til syne i statistikken. Det vises til punkt 2.6 i Prop. 1 LS (2013 – 2014) Skatter, avgifter og toll 2014 for en nærmere drøfting av fordelingsvirkninger av skatte- og avgiftssystemet, herunder hvordan omfordelingen av skattesystemet har utviklet seg i perioden 2005 – 2013. Det er særlig utbytteskatten og endringene i formuesskatten som har bidratt til økt omfordeling i denne perioden.
Tabellene 4.2 og 4.3 viser beregnet gjennomsnittlig endring i skatt for ulike intervaller for bruttoinntekt for henholdsvis alle personer over 17 år og for lønnstakere. Grunnlagsutvidelsen i formuesskatten øker skatten i gjennomsnitt i gruppene med høyest inntekt, jf. tabell 4.2. Redusert trygdeavgift for næringsinntekt gir isolert sett en liten lettelse i gjennomsnitt for høyinntektsgruppene. Lettelsen til lønnstakerne på de laveste inntektsnivåene skyldes i all hovedsak at satsen i minstefradraget for lønn og trygd økes, jf. tabell 4.3. Øvrige inntektsgrupper får små skjerpelser, bl.a. fordi enkelte satser og beløpsgrenser videreføres nominelt.
Beregningene av endring i skatt fanger opp foreslåtte endringer i skatter på formue og inntekt for personlige skattytere. Det gjelder bl.a. den økte satsen i minstefradraget for lønn og trygd, redusert trygdeavgift for næringsinntekt, fjerning av skatteklasse 2, økningen i fradraget for fagforeningskontingent og endringene i formueskatten. Lettelsene i arveavgiften, økt skattlegging av overgangsstønaden, økte avgifter på klimagasser, økt elavgift, redusert omregistreringsavgift og reduksjon av overprisede gebyrer fanges ikke opp i fordelingstabellene.
Tabell 4.2 Gjennomsnittlig endring i skatt1 for alle personer 17 år og eldre. Skatteopplegget for 2014 sammenlignet med lønnsjusterte 2013-regler (referansesystemet). Negative tall betyr lettelser. Kroner
Bruttoinntekt inkl. skattefrie ytelser. Tusen kroner | Antall | Gjennomsnittlig skatt i referansesystemet for 2014 | Gjennomsnittlig endring i skatt med forslaget | Herav endring i formuesskatt |
---|---|---|---|---|
0 – 150 | 571 000 | 4 000 | -300 | 0 |
150 – 200 | 305 300 | 11 900 | -400 | -100 |
200 – 250 | 377 200 | 22 300 | -200 | -100 |
250 – 300 | 365 500 | 39 800 | 0 | -100 |
300 – 350 | 354 600 | 59 500 | 0 | -100 |
350 – 400 | 360 300 | 78 700 | 0 | -100 |
400 – 450 | 346 400 | 96 100 | 100 | -100 |
450 – 500 | 313 900 | 112 700 | 0 | -100 |
500 – 600 | 460 300 | 138 600 | 0 | -100 |
600 – 750 | 337 700 | 188 250 | -100 | -100 |
750 – 1 000 | 216 500 | 268 900 | -100 | 0 |
1 000 – 2 000 | 154 000 | 461 300 | -300 | 100 |
2 000 – 3 000 | 15 300 | 923 500 | -500 | 400 |
3 000 og over | 10 500 | 2 202 900 | 600 | 1 500 |
I alt | 4 188 500 | 105 200 | -100 | -100 |
1 Omfatter ikke avgiftsendringer mv. Avrundet til nærmeste 100 kroner.
Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.
Tabell 4.3 Gjennomsnittlig endring i skatt1 for lønnstakere. Skatteopplegget for 2014 sammenlignet med lønnsjusterte 2013-regler (referansesystemet). Negative tall betyr lettelser. Kroner
Bruttoinntekt inkl. skattefrie ytelser. Tusen kroner | Antall | Gjennomsnittlig skatt i referanse-systemet for 2014 | Gjennomsnittlig endring i skatt med forslaget | Herav endring i formuesskatt |
---|---|---|---|---|
0 – 200 | 37 900 | 28 900 | -900 | 0 |
200 – 250 | 118 400 | 35 400 | -300 | 0 |
250 – 300 | 145 800 | 49 200 | 100 | 0 |
300 – 350 | 190 000 | 65 200 | 200 | 0 |
350 – 400 | 248 400 | 81 300 | 200 | 0 |
400 – 450 | 276 200 | 97 000 | 200 | 0 |
450 – 500 | 266 700 | 112 700 | 200 | 0 |
500 – 600 | 404 800 | 138 100 | 100 | 0 |
600 – 750 | 296 900 | 187 300 | 200 | 0 |
750 – 1 000 | 190 300 | 267 900 | 300 | 0 |
1 000 – 2 000 | 128 800 | 455 200 | 500 | 0 |
2 000 – 3 000 | 11 800 | 914 800 | 1 400 | 300 |
3 000 og over | 7 300 | 2 127 900 | 2 800 | 1 000 |
I alt | 2 323 300 | 150 400 | 200 | 0 |
1 Omfatter ikke avgiftsendringer mv. Avrundet til nærmeste 100 kroner.
Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.