Næringsplan for norske havområder

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

1.1 Havnasjonen Norge

Norge er en betydelig havnasjon. Vi har en av verdens lengste kystlinjer og forvalter et havareal som er mange ganger større enn vårt landareal. Havnæringene har en sentral plass i norsk økonomi og bidrar til betydelig sysselsetting langs hele kysten.

Norge skal fortsette å være en ledende havnasjon. Eksisterende næringer som fiskeri, havbruk, petroleum og skipsfart skal videreutvikles innenfor bærekraftige rammer. Samtidig skal vi legge til rette for at nye næringer vokser frem, som havvind, transport og lagring av CO2 på sokkelen, mineralvirksomhet på havbunnen, havbruk til havs og dyrking av tang og tare. Havet vil med andre ord være en sentral bidragsyter til fremtidig økonomisk vekst, og videreutvikling av havnæringer vil kunne innebære muligheter i form av blant annet grønne arbeidsplasser og kompetanse- og teknologiutvikling.

Havet og havnæringene er samtidig sentrale for å nå målene om reduserte klimagassutslipp og bevaring av marin natur. Norge har lovfestet et mål om å redusere utslippene med minst 55 prosent innen 2030 fra utslippsnivået 1990. Norge har også sluttet seg til det globale målet om at minst 30 prosent av verdens havområder skal være bevart innen 2030, gjennom marine verneområder og andre effektive arealbaserte bevaringstiltak.

Norge har en viktig rolle som leverandør av olje og gass til Europa. Den sikkerhetspolitiske situasjonen medfører at Forsvarets tilgang til skyte- og øvingsfelt til sjøs også er svært viktig.

Regjeringen vil:

  • utvikle Norge som havnasjon og legge til rette for nye havnæringer
  • videreutvikle Norge som en viktig energinasjon og en langsiktig og sikker leverandør av energi til Europa og verden
  • videreutvikle Norge som leverandør av bærekraftig sjømat
  • videreutvikle Norge som skipsfartsnasjon, og gjøre skipsfarten grønnere
  • opprettholde høy sjøsikkerhet og sikre god fremkommelighet for sjøtransporten i norske havområder
  • ivareta marine økosystemer og viktig marin natur
  • legge til rette for at havet og havnæringene bidrar til grønn omstilling

1.2 Formålet med næringsplanen for norske havområder

Målet med næringsplanen for havområdene er å legge til rette for en helhetlig utvikling av eksisterende og nye havnæringer, og å støtte opp om sysselsetting og størst mulig samlet verdiskaping innenfor bærekraftige rammer. Det er videre et mål at vi samtidig legger til rette for grønn omstilling og ivaretar marine økosystemer og Forsvarets behov.

I avveiningen mellom næringsvirksomhet, klima og natur, står beslutninger om arealbruk sentralt. Næringsplanen gjelder for havområdene utenfor plan- og bygningslovens virkeområde. Her er det statlige myndigheter som planlegger og avklarer arealbruken gjennom sektorregelverk for de ulike næringene og de helhetlige forvaltningsplanene for havområdene. Det har vært begrenset med arealkonflikter i norske havområder, og disse har vært ivaretatt gjennom sektorregelverket og forvaltningsplanen for havområdene. Økt aktivitet vil likevel kunne føre til press på areal som vil være egnet for flere formål.

I næringsplanen presenterer regjeringen et sett med overordnede prinsipper for arealbruk til havs. Prinsippene skal bidra til forutsigbarhet for brukerne av havet og danne grunnlag for sameksistens i norske havområder. Næringsplanen endrer ikke ansvarsforholdene i gjennomføring av sektorpolitikken. For flere aktiviteter og næringer pågår det tildeling av areal gjennom konsesjons- og tillatelsesregimer. Disse prosessene vil fortsette. Prinsippene og tiltakene fra næringsplanen vil bidra til økt måloppnåelse knyttet til sameksistens og en mer helhetlig arealpolitikk.

Motiv: hav
Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Til forsiden