FORORD
Ved kongelig resolusjon av 26. februar 1993 ble det med bakgrunn i St.meld. nr.51 (1991-92) om utviklingstrekk i Nord-Sør forholdet og Norges samarbeid med utviklingslandene, oppnevnt en ekspertkommisjon for Nord-Sør/Bistandsspørsmål.
Kommisjonen fikk følgende mandat:
Kommisjonen skal legge til grunn de mål og hovedprinsipper som trekkes opp i meldingen og senere i Stortingets behandling av denne. Kommisjonen skal på dette grunnlag analysere de endrede internasjonale rammevilkår for nord-sør/bistandsspørsmål, og i denne sammenhengen legge vekt på den internasjonale utvikling på handels- miljø- og gjeldsområdet, og på debatten i de multilaterale organisasjoner. Kommisjonen skal også basere seg på erfaringene fra de siste årtiers nord-sør/bistandsvirksomhet.
På dette grunnlag skal Kommisjonen vurdere ulike strategier og virkemidler for en effektiv oppnåelse av de mål som Regjeringen og Stortinget har satt opp for en helhetlig, fremtidig norsk nord-sør/bistandspolitikk, inkludert nødhjelp og flyktningehjelp. Kommisjonen skal i denne sammenhengen vurdere bruken av norske ressurser i bistandsvirksomheten. Kommisjonen skal se sine forslag i sammenheng med andre lands og multilaterale organisasjoners virksomhet.
Drøftingen av virkemidler for norsk politikk på disse områder skal baseres på realistiske anslag med hensyn til nasjonal kompetanse, administrativ kapasitet og finansielle rammer for den videre oppfølging hos norske myndigheter, næringsliv, private organisasjoner o.a. Kommisjonen skal sørge for å holde kontakt med viktige nasjonale og internasjonale miljøer på området.
Kommisjonen skal også omfatte en presentasjon og drøfting av viktige synsmåter i utviklingsland på det videre nord-sør/bistandsarbeid.
Kommisjonens rapport bør være konsentrert om et 5-10 års perspektiv for arbeidet.
Kommisjonen fikk 11 medlemmer med slik sammensetning:
Professor Håvard Alstadheim, leder
Lege Sigrun Møgedal
Forsker Valter Angell
Daglig leder Elin Enge
Domprost Jan A. Erichsen
Internasjonal sekretær Kaare Sandegren
Fagsjef Wenche Lill Bach
Ass. banksjef Borghild Holen
Sivilagronom Gunnar Øygard
Departementsråd Eldrid Nordbø
Forsker Gunnar Sørbø
Utenriksdepartementet fikk fullmakt til å oppnevne en sekretær på heltid og rådgiver Arve Ofstad ble oppnevnt med tiltredelse den 9. august 1993. Fra medio januar 1994 ble i tillegg Gro Skaaren-Fystro engasjert på fulltid som konsulent i sekretariatet. Hun fratrådte 6. januar 1995.
Kommisjonen ble ved oppnevningen forutsatt å avgi sin rapport til Utenriksdepartementet senest ett år etter Stortingets behandling av St.meld. nr.51 (1991-92). Fristen ble senere forlenget til januar 1995.
Kommisjonen har i sitt arbeid hatt stor nytte av bestilte utredninger fra fagpersoner og miljø, mottatte innspill fra faglige ressurspersoner og organisasjoner, og møter som Kommisjonen har hatt med eksterne grupper og personer. Det vises til oversikt i Vedlegg VII.
I Vedlegg VII er det også en oversikt over reisevirksomhet i tilknytning til Kommisjonens arbeid. Ved reisene til Afrika og Asia hadde representantene møter med offentlige myndigheter for de landene som ble besøkt, lokale frivillige organisasjoner og enkeltpersoner, stedlige representanter for multilaterale organisasjoner, stedlige representanter for norsk næringsliv og frivillige organisasjoner, og stedlige representanter for Utenriksdepartementet og NORAD.
Ved Europareisen i februar 1994 hadde Kommisjonens representanter møter i Genève med South Centre, GATT, ITC, UNCTAD, UNHCR, DHA samt FNs Senter for menneskerettigheter. I Brussel hadde hadde vi møter med EU-kommisjonen og med Nederlands EU-representasjon, og i Paris var det møter med OECD og med UNESCO. Ved USA-reisen i mars 1994 møtte Kommisjonen representanter for FNs sekretariat, UNDP, UNEP, UNFPA, UNICEF og DHA i New York og ulike avdelinger i Verdensbanken og IMF i Washington.
I forbindelse med disse reisene fikk Kommisjonen svært god hjelp fra Utenriksdepartementet og de stedlige representasjonene i de enkelte land med oppsett av program og møteavtaler, og faglig og praktisk støtte ved gjennomføringen. Kommisjonen takker for dette.
Kommisjonen har hatt 21 ordinære møter med til sammen 48 møtedager.