1 Sammendrag
1.1 Sammendrag
1.1.1 Innledning
Banklovkommisjonens Utredning nr. 12, NOU 2004: 24 Pensjonskasser. Konsolidert forsikringslov omfatter to separate problemstillinger. Den første delen gjelder pensjonskasser og andre pensjonsforetak og den andre delen gjelder ny redaksjonell utforming av gjeldende og foreslåtte bestemmelser om forsikringsselskaper og deres virksomhet (forsikringslov). Utredningen må ses i sammenheng med Banklovkommisjonens forslag til livsforsikringslovgivning i Utredning nr. 7, NOU 2001: 24, forslaget til regulering av kommunale pensjonsordninger og bestemmelser om flytting i Utredning nr. 10, NOU 2003: 11 Konkurranse i kollektiv livsforsikring, og forslaget til regulering av fellesordninger for premieberegninger for ytelsesbaserte pensjonsordninger i Utredning nr. 11, NOU 2003: 28 Kjønns- og aldersnøytralitet i kollektive pensjonsordninger. Gjennomgangen av lovgivningen for pensjonskasser utgjør et siste steg for å fullføre en fullstendig gjennomgang av virksomhetsreglene for livsforsikrings- og pensjonsvirksomhet. Det har derfor også vært naturlig for Banklovkommisjonen i denne sammenheng å se på en konsolidering av forsikringsvirksomhetsloven som sådan.
Del I av utredningen tar for seg spørsmålet om regulering av pensjonskassene som institusjon og deres virksomhet som tilbydere av kollektive ytelsesbaserte og innskuddsbaserte pensjonsordninger. Pensjonskasser har hittil bare vært regulert i forskrift gitt i medhold av forsikringsvirksomhetsloven. Lovutkastet innebærer at lovbestemmelsene om pensjonskasser inntas i forsikringsvirksomhetsloven som et nytt kapittel 6a. Dette vil gjøre at alle de sentrale lovbestemmelsene på forsikringsområdet er å finne i forsikringsvirksomhetsloven. Banklovkommisjonen har lagt vekt på å utforme lovbestemmelsene for pensjonskasser som et rammeregelverk i tråd med de hovedlinjer som er lagt til grunn for livsforsikringslovgivningen som er foreslått som nytt kapittel 8a i forsikringsvirksomhetsloven, jf. Innstilling O. nr. 4 (2004–2005). Et hovedsynspunkt for Banklovkommisjonen har vært at livsforsikringsselskaper og pensjonskasser skal ha like konkurransebetingelser siden de stort sett opererer i det samme markedet. Lovutkastet gjennomfører videre kravene i EUs pensjonskassedirektiv (2003/41/EF).
For å sikre arbeidstakernes pensjonsrettigheter i innskuddspensjonsordninger som etableres uten noe forsikringselement, og som ikke etableres i pensjonskasser, foreslås det at det åpnes for innskuddspensjonsforetak. Dette vil kunne bidra til å sikre konkurransen også i den delen av pensjonsmarkedet som gjelder innskuddspensjonsordninger uten forsikringselement.
Del II av utredningen inneholder forslag til en redaksjonell opprydding av forsikringsvirksomhetsloven. Forsikringsvirksomhetsloven har i de senere år gjennomgått betydelige endringer som har medført at loven har fått en rekke tilleggskapitler. I tillegg foreligger det ytterligere forslag til endringer, herunder forslaget i denne utredningens første del. Banklovkommisjonen har derfor sett behov for å utarbeide en mer oversiktlig og ryddigere lov om forsikring. Det har også vært uttrykt ønsker om dette fra forsikringsbransjen.
Banklovkommisjonen har lagt vekt på å ferdigstille utredningen så raskt som mulig, slik at det kan legges fram en odelstingsproposisjon før sommeren 2005.
1.1.2 Sammendrag Del I om pensjonskasser og andre pensjonsforetak
Foruten en gjennomgang av gjeldende regulering av pensjonskassene, har Banklovkommisjonen lagt vekt på å gjøre en grundig analyse av hvilke krav til pensjonskassenes virksomhet som følger av EUs pensjonskassedirektiv. Det er også nedlagt en del arbeid i å beskrive og analysere det markedet som pensjonskassene er en del av, og hvilke faktorer som forventes å påvirke utviklingen i dette markedet de nærmeste årene.
I forslaget til lovregulering av pensjonskassene skilles det mellom institusjonsrettslige bestemmelser, virksomhetsregler og pensjonsrettslige bestemmelser. De pensjonsrettslige forhold er for de mest utbredte kollektive pensjonsordningene regulert i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og forsikringsvirksomhetsloven kapittel 8b om kommunale pensjonsordninger. I denne utredningen har Banklovkommisjonen derfor tatt for seg de institusjonsrettslige og virksomhetsrettslige forhold.
Når det gjelder de institusjonelle forhold, foreslås det innført et krav om at en pensjonskasse skal ha konsesjon for å kunne drive sin virksomhet, og at pensjonskassens vedtekter, som regulerer institusjonsrettslige forhold, skal godkjennes av myndighetene. Regelverket for den enkelte pensjonsordning i en pensjonskasse er et forhold som skal avtales mellom pensjonskassen og den enkelte arbeidsgiver, og som ikke skal være gjenstand for en forhåndskontroll av myndighetene.
Det foreslås at pensjonskasser skal ha en ledelse bestående av et styre og daglig leder. Banklovkommisjonen foreslår at styret skal bestå av tre medlemmer eller fem medlemmer i pensjonskasser med en forvaltningskapital på 100 millioner kroner eller mer. Medlemmene av pensjonsordninger i pensjonskassen skal være representert i styret. Banklovkommisjonens flertall foreslår videre at styret skal ha minst ett medlem uten tilknytning til pensjonskassen eller foretak, kommune eller annen institusjon med pensjonsordning i pensjonskassen, og at pensjonskassens revisor og ansvarshavende aktuar skal være til stede samtidig ved minst to styremøter i året. Et mindretall i Banklovkommisjonen mener at lovgivningen ikke bør stille krav til eksternt medlem i styret og tilstedeværelse av revisor og aktuar i styremøter. Banklovkommisjonen foreslår videre at pensjonskassens daglig leder ikke kan være medlem av styret. I tillegg foreslås det innført krav til styrets og daglig leders kompetanse.
Minstekravet til grunnkapital foreslås satt til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp. I overensstemmelse med pensjonskassedirektivet innføres det solvensmarginkrav for pensjonskasser med pensjonsordninger som anses som livsforsikring. Banklovkommisjonen har ikke foreslått endringer i kravene til ansvarlig kapital for pensjonskasser. Det legges til grunn at en vurdering av dette bør skje samtidig for forsikringsselskaper og pensjonskasser.
Når det gjelder virksomhetsreglene for pensjonskasser, skilles det mellom pensjonskasser med pensjonsordninger som anses som livsforsikring og pensjonskasser med pensjonsordninger uten forsikringselement. Grensedragningen følger Finansdepartementets vurdering i Ot.prp. nr. 74 (2003–2004) kapittel 14. Virksomhetsreglene er i samsvar med forslaget til forsikringsvirksomhetsloven kapittel 8a i Innst. O. nr. 4 (2004–2005).
Lovutkastet åpner for at flere kommuner kan gå sammen og etablere en interkommunal pensjonskasse. Det åpnes også for felles pensjonskasse for foretak som inngår i samme fellesordning for premieberegning etablert i overensstemmelse med bestemmelsene i forslaget til kapittel 8d i forsikringsvirksomhetsloven, jf. Banklovkommisjonens Utredning nr. 11, NOU 2003: 28. For å gjøre det lettere for selvstendig næringsdrivende å inngå i en kollektiv pensjonsordning, foreslår Banklovkommisjonen at det åpnes for felles pensjonsordning i en pensjonskasse opprettet for medlemmer av en forening av selvstendig næringsdrivende og i tilfelle deres arbeidstakere. Det legges til grunn at en utvidelse av adgangen til å etablere felles pensjonskasse også må gjelde felles pensjonsordninger i et livsforsikringsselskap. Banklovkommisjonensflertall foreslår ingen adgang for private pensjonskasser til å gå sammen om å etablere felles pensjonskasse utover de nevnte tilfeller, og i tilfeller hvor foretakene inngår i samme konsern. Det legges til grunn at Banklovkommisjonen kan utarbeide et slikt forslag dersom dette er ønskelig. Et mindretall i Banklovkommisjonen mener at det også bør åpnes for slike felles pensjonskasser på nåværende tidspunkt.
EUs pensjonskassedirektiv stiller krav om at arbeidsmarkedsrelaterte pensjonsordninger skal sikre arbeidstakernes pensjonsrettigheter gjennom fondsbasering, at kapitalen til sikring av pensjonsforpliktelsene skal forvaltes etter særlige regler, samt at pensjonsvirksomheten skal holdes atskilt fra annen virksomhet. Dette vil være mulig for ytelsesbaserte og innskuddsbaserte pensjonsordninger som etableres i livsforsikringsselskap eller pensjonskasse. For innskuddspensjonsordninger uten forsikringselement som etableres i bank, vil det ikke være mulig å sikre disse kravene. For tilsvarende ordninger i forvaltningsselskap for verdipapirfond vil det avhenge av utformingen av verdipapirfondet. EUs pensjonskassedirektiv gjelder imidlertid ikke direkte for pensjonsordninger etablert i pensjonsinnretninger som reguleres av andre direktiv, noe som er tilfellet både for bank og for forvaltningsselskap for verdipapirfond. For å oppnå tilstrekkelig konkurranse innenfor markedet for innskuddsbaserte pensjonsordninger uten forsikringselement, foreslår Banklovkommisjonen en adgang til å etablere egne innskuddspensjonsforetak som kan sikre arbeidstakernes pensjonsrettigheter i samsvar med pensjonskassedirektivet. Disse innskuddspensjonsforetakene foreslås regulert på samme måte som pensjonskasser med pensjonsordning uten forsikringselement. Slike innskuddspensjonsforetak vil kunne etableres av både bank, livsforsikringsselskap og forvaltningsselskap for verdipapirfond. Banklovkommisjonen beskriver i de alminnelige motivene hvordan krav om fondsbasering, fortrinnsrett til dekning i eiendeler som minst tilsvarer fondsavsetningene og atskillelse av virksomheten også kan gjennomføres for innskuddspensjonsordninger i banker og forvaltningsselskap for verdipapirfond. Det fremmes imidlertid ikke noe forslag til lovbestemmelser om dette, men antas at høringsinstansene bør oppfordres til å vurdere dette.
Banklovkommisjonen har i utredningens Del I også vurdert særlige spørsmål som reiser seg for eksisterende pensjonskasser ved en overgang til nytt regelverk.
1.1.3 Sammendrag Del II om konsolidert forsikringslov
Forslaget i Del I av utredningen er lagt opp slik at det kan gjennomføres helt uavhengig av forslaget til ny forsikringslov i Del II. Imidlertid reflekterer forslaget i Del II også lovutkastet i utredningens Del I slik at det er mulig å gjennomføre disse lovforslagene samtidig.
Et nytt kapittel 8b om kommunale pensjonsordninger og nytt kapittel 8c om flytting i forsikringsvirksomhetsloven trådte i kraft 1. januar 2004. I Innst. O. nr. 4 (2004–2005) er det foreslått et nytt kapittel 8a i forsikringsvirksomhetsloven. Samtlige lovendringer bygger på forslag fra Banklovkommisjonen i tidligere utredninger. Som det fremgår ovenfor i avsnitt 0.1.1, har Banklovkommisjonen foreslått et nytt kapittel 8d om fellesordning for premieberegning for ytelsesbaserte foretakspensjonsordninger. I tillegg kommer lovutkastet i denne utredningens Del I til nytt kapittel 6a i forsikringsvirksomhetsloven.
Selv om alle disse kapitlene er gitt en så hensiktsmessig plassering i forsikringsvirksomhetsloven som mulig, gjør det at forsikringsvirksomhetsloven fremstår og vil fremstå, som relativt uoversiktlig og vanskelig tilgjengelig dersom forslaget til kapittel 8d og kapittel 6a gjennomføres. Banklovkommisjonen foreslår derfor en ren redaksjonell opprydding av loven og et navn som markerer at den, foruten forsikringsselskaper, også regulerer pensjonskasser og andre pensjonsforetak. Det er ikke foretatt realitetsendringer i gjeldende bestemmelser eller i forslag som allerede er fremmet, med unntak av en bestemmelse om gjenforsikring.
Når det gjelder skadeforsikring, er gjeldende spesial bestemmelser om skadeforsikringsselskaper tatt inn som et eget kapittel i lovutkastet. Dette gir rom for en senere revidering av reglene om skadeforsikring. Banklovkommisjonen vil komme tilbake til dette i en senere utredning. Samme fremgangsmåte er brukt i forhold til forsikringsmegling.
Når det gjelder garantiordninger for forsikring, er Banklovkommisjonen kjent med at det har pågått et arbeid i Kredittilsynet for å revidere gjeldende bestemmelser i forsikringsvirksomhetsloven og at dette nå er oversendt Finansdepartementet. Banklovkommisjonen har derfor valgt å ta inn de gjeldende bestemmelsene om garantiordninger i et eget kapittel i lovutkastet, og legger til grunn at nye bestemmelser om garantiordninger forholdsvis enkelt burde kunne tas inn i dette kapitlet til erstatning for gjeldende bestemmelser.
I tillegg har utredningen en Del III med relevante vedlegg.
1.2 Summary in English
1.2.1 Introduction
The Banking Law Commission’s Report no. 12, NOU 2004: 24 Pension Funds. The Consolidated Insurance Act, embraces two separate issues. The first is pension funds and other pension undertakings, and the other is new editorial design of the current and proposed provisions about insurance companies and their activities (the Insurance Act). The report must be seen in connection with The Banking Law Commission’s proposed New life insurance legislation in the Report no. 7, NOU 2001: 24, Proposal for regulation of municipal pension schemes and provisions for relocation, in Report no. 10, NOU 2003: 11 Competition in group pension insurance, and the proposal for regulation of common schemes for premium calculation for defined benefit pension schemes in Report no. 11, NOU 2003: 28 Gender- and Age-Neutrality in group pension schemes. The review of the legislation for pension funds constitutes the final step in completing a full review of the activity rules for life insurance and pension activities. It was therefore natural for The Banking Law Commission in this connection to look at the consolidation of the Insurance Activity Act as such.
Part I of the report looks at the issue of regulation of pension funds as an institution and their activities as offerers of defined benefit and defined contribution pension schemes. Pension funds to date have only been regulated in regulations issued under the Insurance Activity Act. This new bill means that legal provisions for pension funds are included in the Insurance Activity Act as a new Chapter 6a. This will make all the key legal provisions in the insurance field available in the Insurance Activity Act. The Banking Law Commission has been keen to design the legal rules for pension funds as a set of framework rules in line with the main rules that have been relied on in The life insurance legislation as proposed in the new Chapter 8a in the Insurance Activity Act, confer Recommendation to the Odelsting no. 4 (2004–2005). One main view of The Banking Law Commission has been that life insurance companies and pension funds shall have equal competitive conditions since they largely operate in the same market. The legal draft also implements the requirements in the EU Directive on activities and supervision for occupational retirement provision (2003/41/EF).
To ensure the pension rights of employees in defined contribution pension schemes which are established without any form of insurance element and not established in pension funds, it is proposed that Defined Contribution undertakings be permitted. This might help ensure competition also in this part of the pension market where deposit insurance schemes lack any insurance element.
Part II of the Report contains proposals for an editorial revision of the Insurance Activity Act. This Act has in recent years been the subject of considerable changes which have led to the Act having a range of additional chapters. Also there exist further proposals for change, including the proposal in this Report’s first part. The Banking Law Commission has therefore considered there is a need to develop a more transparent and tidier Act on Insurance. This has also been expressed as desirable from the market.
The Banking Law Commission has taken special care to complete the Report as rapidly as possible so that it can be presented as an Odelsting Proposition before summer 2005.
1.2.2 Summary Part I on pension funds and other pension activities
Apart from a review of the current regulation of pension funds, The Banking Law Commission has focused on making a thorough analysis of the requirements for pension fund activities that follow from the EU Directive on institutions for occupational retirement provision. There have also been put a huge amount of work in to describe and analyse the market which pension funds are a part of, and the factors which are expected to influence developments in the market in the upcoming years.
In the proposal for a change in the law on pension funds, distinctions are drawn between the institutional law provisions, activity rules and pension provisions. The pension law factors for the most common group pension schemes are regulated in the Companies Pension Act, Defined Contribution Act and Insurance Activity Act Chapter 8b on Municipal Pension Schemes. In this Report The Banking Law Commission has therefore examined the institutional law conditions and activity law conditions.
As for the institutional factors, The Commission proposes to introduce a requirement that a pension fund shall have a licence in order to conduct its activity, and that the pension fund’s bylaws, which regulate its company law status, shall be approved by the competent authorities. The regulations for each pension scheme in a pension fund will be a factor to be agreed upon between the pension fund and each employer, and which shall not be the subject of predetermination by the authorities.
It is proposed that pension funds shall have a management consisting of a board and general manager. The Banking Law Commission proposes that the board shall consist of three trustees or five trustees for pension funds with total assets of 100 million NOK or more. Members of the pension schemes in the pension fund shall be represented on the board. The Banking Law Commission’s majority propose further that the board shall have minimum one trustee not connected with the pension fund or company, municipality or other institution with a pension scheme in the pension fund, and that the pension fund’s auditor and responsible actuary shall be present simultaneously in minimum two board meetings per year. A minority of The Banking Law Commission believe that the legislator should not make a requirement for an external member of the board or presence of the auditor and actuary at board meetings. The Banking Law Commission further proposes that the general manager of the pension fund may not be a trustee on the board. It is also proposed that a requirement be mounted for the competence of the trustees and the general manager.
The minimum requirement for foundation capital is proposed as ten (10) times the National Insurance base rate. In accordance with the Directive on institutions for occupational retirement provision, a solvency margin requirement is introduced for pension funds with pension schemes which are deemed to be life insurance. The Banking Law Commission has not proposed any changes in the requirements for subordinated capital for pension funds. It is assumed that an assessment of this should take place at the same time for insurance companies and pension funds.
As for activity rules for pension funds, a distinction is drawn between pension funds with a pension scheme that are deemed life insurance and a pension fund with a defined contribution pension scheme without any insurance element. The boundaries follow from the Ministry of Finance’s assessment in Odelsting Proposition no. 74 (2003–2004), Chapter 14. The activity rules comply with the proposal in the Insurance Activity Act, Chapter 8a in Recommendation to the Odelsting no. 4 (2004–2005).
The legal draft permits several municipalities to join together and establish an inter-municipal pension fund. Also permitted are joint pension funds for businesses which make up the same joint scheme for premium calculation established in accordance with the provisions in the proposed Chapter 8d in the Insurance Activity Act, confer The Banking Law Commissions Report no. 11, NOU 2003: 28. To make it easier for sole traders to join a occupational pension scheme, The Banking Law Commission proposes to allow a pension scheme established for members of an association of independent traders and, as appropriate, their employees. It is assumed here that an expansion of the option to establish a joint pension fund must also apply to joint pension schemes in a life insurance company. The Banking Law Commission’s majority are not suggesting any access for private undertakings to join together to establish a joint pension fund beyond in the said cases, and in cases where the businesses make up the same group of companies. It has been found that The Banking Law Commission can develop a proposal of this kind if it proves desirable. A minority of the Banking Law Commission believe an opening should also be given for such joint pension funds at the present time.
The EU Directive on institutions for occupational retirement provisions makes it a requirement that occupational related pension schemes shall ensure the pension rights of the employees through a fund based scheme, that the capital to secure the pension obligations shall be managed according to special rules, and that the pension activity shall be kept separate from other activities. It will be possible for a defined benefit and defined contribution pension scheme to be established in a life insurance company or pension fund. For a defined contribution scheme without insurance element established in a bank, it will not be possible to secure these requirements. For a similar scheme in an undertaking for collective investment in transferable securities, this will depend on the design of the securities fund. The EU Directive on institutions for occupational retirement provisions however does not apply directly to pension schemes established in pension institutions which are regulated by other directives, as is the case for both banks and undertakings for collective investment in transferable securities. To achieve sufficient competition within the market for defined contribution pension schemes with no insurance element, The Banking Law Commission proposes an opportunity to establish separate defined contribution undertakings which can secure the employees’ pension rights in accordance with the Directive on institutions for occupational retirement provisions. These undertakings will be regulated, it is proposed, in the same way as pension funds with pension schemes with no insurance element. Such defined contribution undertakings could be established by banks, life insurance companies and undertakings for collective investment in transferable securities. The Banking Law Commission describes in Part 1 how the requirements for funding, securitisation of assets equal to the technical provisions and separation from other activities, may be enforced for defined contribution pension schemes in Banks and undertakings for collective investment in transferable securities.
The Banking Law Commission in its Report Part I have also evaluated special issues which arise for existing pension funds during a transition to the new requirements.
1.2.3 Summary Part II on Consolidated Insurance Act
The proposal in Part I of the Report is designed so that it can be implemented entirely independently of the proposal for a new Insurance Act in Part II. However, the proposal in Part II also reflects the legal draft in the Report Part I so that it is possible to implement both these legal proposals at the same time.
A new Chapter 8b on Municipal Pension Schemes and a new Chapter 8c on Relocation in the Insurance Activity Act came into force on 1st January 2004. Recently a new Chapter 8a on Life Insurance has also been proposed in Recommendation to the Odelsting no. 4 (2004–2005). All law revisions build on a proposal from The Banking Law Commission in earlier reports. As will be seen in section 0.1.1 above, The Banking Law Commission proposed a new Chapter 8d on a Joint scheme for premium calculation for defined benefit pension schemes. Additionally there is the legal draft in this Report’s Part I for a new Chapter 6a in the Insurance Activity Act.
Even though all these chapters have been found as suitable a location in the Insurance Activity Act as possible, the result is that the Insurance Activity Act appears and will continue to appear as relatively inaccessible if the proposed Chapters are implemented. For this reason The Banking Law Commission proposes an editorial revision of the Act and a name that indicates that, without insurance companies, it also regulates pension funds and other pension undertakings. No changes in the realities of the current provisions or in the proposals already launched have been made, except in one case concerning a provision for reinsurance.
As for non-life insurance the current provisions on Non-life Insurance Companies have been included especially as a new chapter in the legal draft. This makes it possible to make a later revision of the rules for non-life insurance. The Banking Law Commission will revert to this in a later report. The same procedure will be used in relation to insurance brokering.
As for the guarantee scheme for insurance, The Banking Law Commission is aware that work, done in the Kredittilsynet (Norwegian Financial Surveillance Authority) to revise current provisions in the Insurance Activity Act, has been submitted to The Ministry of Finance. The Banking Law Commission has therefore chosen to include the current provisions for a guarantee scheme in a separate chapter in the legal draft and finds that the new provision for a guarantee scheme could fairly straightforwardly be included in this chapter to replace the current provisions.
The Report also includes a Part III with relevant attachments.
1.3 Banklovkommisjonens sammensetning
Banklovkommisjonen har ved avgivelsen av denne utredning følgende 20 medlemmer:
Professor dr. juris Erling Selvig, leder
(Universitetet i Oslo)
Direktør Bernt Nyhagen, nestleder
(Norges Bank)
Avdelingsdirektør Olav Breck
(Sparebankforeningen i Norge)
Banksjef Ottar Dalsøren
(Sparebanken Sogn og Fjordane/Finansforbundet)
Direktør Sverre Dyrhaug
(Finansnæringens Hovedorganisasjon)
Spesialrådgiver Kjersti Elvestad
(Kredittilsynet)
Tekstilkjøpmann Ragnhild Fusdahl
(Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon)
Rådgiver Jo Gjedrem
(Forbrukerombudet)
Økonomisk rådgiver Eystein Gjelsvik
(Landsorganisasjonen i Norge)
Advokat Arnhild Dordi Gjønnes
(Næringslivets Hovedorganisasjon)
Ekspedisjonssjef Jan A. Halvorsen
(Moderniseringsdepartementet)
Advokat Øivind Fegth Knutsen
(Advokatfirmaet Fegth Knutsen, Finne & Co. DA)
Avdelingsdirektør Øystein Løining
(Finansdepartementet)
Direktør Per Melsom, Oslo
Avdelingsdirektør Erling G. Rikheim
(Finansdepartementet)
Generalsekretær Rolf A. Skomsvold
(Norske Pensjonskassers Forening)
Advokat Kristin Skrede
(DnB NOR ASA)
Seniorrådgiver Per Anders Stalheim
(Barne- og familiedepartementet)
Tingrettsdommer Liv Synnøve Taraldsrud
(Oslo Tingrett)
Direktør Olav Vannebo
(Finansnæringens Hovedorganisasjon).
I brev av 20. januar 2004 fra Finansdepartementet ble konserndirektør Grete Faremo, oppnevnt etter forslag fra Norges Forsikringsforbund (nå Finansnæringens Hovedorganisasjon), løst fra sitt verv som medlem av Banklovkommisjonen. Finansdepartementet oppnevnte i brev av 8. september 2004 advokat Kristin Skrede DnB NOR ASA som medlem av Banklovkommisjonen. Kristin Skrede representerer Finansnæringens Hovedorganisasjon.
Sekretariatet ved utarbeidelsen av denne utredningen har bestått av:
Seniorrådgiver Lise Ljungmann, hovedsekretær (Kredittilsynet).
Bankrådgiver Kari Lærum (Norges Bank).
Rådgiver Gudrun Rogdaberg (Finansdepartementet).
Førstekonsulent Åse Natvig (Finansdepartementet).