3 Hrøringsinstansenes syn
Nord-Troms herredsrett, Kommunal - og arbeidsdepartementet, Landbruksdepartementet, Utenriksdepartementet, Trondheim byfogdembete, Brønnøysundregistrene, Næringslivets Hovedorganisasjon, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og Svalbardrådet hadde ikke kommentarer til sakens realitet.
Nærings- og energidepartementet uttaler:
«Departementet mener at man i svalbardloven § 25 bør bruke samme terminologi som i delingsloven. For å unngå misforståelser bør betegnelsen «delebrev» byttes ut med «målebrev». Fradeling av eiendom er ikke regulert på Svalbard. Manglende kontroll med grensene, at tomter ikke fastmerkes i terrenget og at det ikke gis nabovarsel, har skapt problemer ved at en del tinglyste tomter overlapper hverandre og bygg oppføres delvis utenfor tildelt tomt. For å unngå ovennevnte problemer bør svalbardloven § 25 omformuleres slik at bestemmelsen gir hjemmel for å gi forskrift om kart- og delingsforretning, samt krav til målebrev. Slik forskrift bør også faktisk gis. Bergverksordningen for Svalbard har i §§ 16 til 18 regler om når utmål faller i det fri. Departementet vil presisere at den nye bestemmelsen om varsling av panthaver i tinglysingsloven § 32 b, ikke kan innebære en tilsvarende forlengelse av fristene i Bergverksordningen eller adgang til å rette faktiske forhold.»
Oslo byskriverembete uttaler:
«Svalbardloven §§ 13 og 25
Oslo byskriverembete ser positivt på den harmonisering som foreslås med de regler som gjelder i landet forøvrig. Vi kan ikke se spesielle betenkeligheter ved forslaget.
Ny § 32 b i tinglysingsloven
Med bakgrunn i bergmesterens spesielle stilling og kompetanse i utmålssaker, kan det muligens være hensiktsmessig med en særskilt lovhjemmel i slettingstilfellene. ... Dersom utmålet begjæres før tiden eller dersom utmålet er gitt på ubestemt tid, kan § 32 1. ledd gis tilsvarende anvendelse slik at panthaveres samtykke til sletting er nødvendig. I disse tilfelle kan det muligens være nødvendig å innføre varslingsregler, dersom en snarlig slettelse av utmålsrettigheter er ønskelig, men vi stiller spørsmål ved nødvendigheten av å gjøre reglene så detaljerte og innviklede som foreslått.»
Statens kartverk uttaler:
«Overgang til elektronisk grunnbok og føring av denne etter det opplegg som allerede er innarbeidet for fastlandet, støtter vi fullt ut. Når det gjelder lovendringer etter mønster av delingsloven, er vi også enige. Imidlertid vil vi bemerke at tinglysing etter delingsloven § 4-2 ble revidert i august i fjor. Nå skal bare målebrev som samtidig etablerer en ny eiendom eller det er foretatt en grensejustering, tinglyses.»
Store Norske Spitsbergen Kulkompani uttaler:
«Tinglysingsmyndigheten har forutsatt at oppmålingsmyndigheten har hatt samme ansvar ved delebrev som oppmålingsmyndighetene på fastlandet. På Svalbard er imidlertid fradeling av eiendom ikke regulert slik som på fastlandet, og man kan ikke forvente at politi/lensmannsetat skal ha et nært forhold til utviklingen av regelverk som regulerer kommunale funksjoner som oppmålingsfunksjonen. For grunneier blir ansvarsforholdet vanskelig når avstanden mellom disse to myndighetene blir så stor. Selskapet vil derfor anbefale at man i tilknytning til de lovendringene som nå skal gjennomføres, også foretar en gjennomgang av ansvaret for at tinglyste opplysninger er korrekte, enten ved at tinglysingsmyndighetene får utvidet undersøkelsesplikt eller ved at oppmålingsfunksjonen reguleres.
Elektronisk føring av grunnboken - Svalbardlovens § 13
Selskapet har ingen kommentarer til lovendringen.
Registernummer og tildeling av adresser - Svalbardlovens § 25
Slik strukturen i samfunnet er i dag ser selskapet det som naturlig at Sysselmannen har ansvar for å utstede delebrev og at ansvaret utvides til også å tildele registerbetegnelser og tinglyse delebrev. Selskapet finner det rimelig at det fastsettes gebyr for denne tjenesten dersom tjenesten får et innhold som gjør grunnboken for Svalbard troverdig. ...
Føring av utmål - forskrift om tinglysing, kapittel 2 om tinglysing av bergrettigheter
Selskapet forutsetter at hele kapittelet blir gjort gjeldende av hensyn til at også overdragelser av utmål må ha rettsvern og ser i så fall ingen problemer ved at utmål kun føres som en heftelse på eiendommene.
Sletting av pantsatt utmål - særskilt hjemmel i tinglysingslovens § 32 b
Store Norske ser det som positivt at det kommer bestemmelser som kan gi ordnede forhold for utmålene.»
Bergmesteren for Svalbard uttaler:
«Vi har ansett utmål å falle i det fri når Bergverksordningen for Svalbard (BVO) bestemmer det, ikke om det er pantsatt eller ikke. ... Dersom det er mulig burde man etter vår mening ikke få anledning til å pantsette utmål.»
Den Norske Advokatforening uttaler:
«... ser positivt på at denne tilpasningen foretas, slik at innføring av elektronisk grunnbok kan skje også på Svalbard. For øvrig har utvalget ikke kommentarer til de foreslåtte endringene.»
Den norske Bankforening uttaler:
«Bankforeningen støtter forslaget om å konvertere grunnboken for Svalbard til elektronisk føring. ... Foreningen har merket seg at departementet i sine merknader til ny § 32 b i tinglysingsloven, som hjemler rett til å ta begjæring om sletting av utmål til følge selv om utmålet er pantsatt, fremholder at endringene antas ikke å svekke panthaverens stilling, idet utmålshaveren i disse tilfellene ikke lenger har rett til utmålet. ... Bankforeningen vil fremholde at det er viktig at endringene også ivaretar panthavernes interesser på best mulig måte. Den foreslåtte ordning for varsling fra bergmesteren er derfor det minste som må kreves. Bergmesteren bør i tillegg dokumentere at slikt varsel er sendt før sletting av utmålet foretas.»
Svalbard Samfunnsdrift
«... ser positivt på de foreslåtte endringer og er i ferd med å bygge opp kompetanse til å kunne utføre de tjenester som lovverket forutsetter. Dette går både på grunnlagsmateriale, dvs digitalt kartverk og nødvendig programvare. Det er ønskelig at terminologien på Svalbard tilpasses den som benyttes i landet forøvrig. Slik lovforslagene er utformet er Sysselmannen på Svalbard tillagt all myndighet, med mulighet til å delegere oppmålingsmyndigheten. Svalbard Samfunnsdrift ser det som naturlig at denne myndigheten delegeres hit, som en videreutvikling av demokratiseringsprosessen.»