10 Merknader til de enkelte paragrafer
10.1 Endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd
Til § 4-5 første ledd bokstav d
Kravet om at medlemmet for å være berettiget til dagpenger under arbeidsløshet skal være pliktig til å skaffe seg inntekt ved selvstendig næringsvirksomhet foreslås opphevet. Det vises til punkt 2.
Til § 4-5 første ledd bokstav e blir bokstav d
Endringen er en konsekvens av opphevelsen av § 4-5 første ledd bokstav d. Det vises til punkt 2.
Til § 4-5 tredje ledd
Kravet om at medlemmet for å være berettiget til dagpenger må være villig til å ta arbeid som er lavere lønnet enn dagpengene foreslås opphevet. Det vises til punkt 2.
Til § 4-20 annet ledd
Kravet om at dagpengene kan falle bort i et begrenset tidsrom for medlem som mottar dagpenger dersom medlemmet uten rimelig grunn unnlater å skaffe seg arbeid som selvstendig næringsdrivende oppheves. Det vises til punkt 2.
Til § 4-20 tredje ledd
Kravet om at dagpengene kan falle bort i et begrenset tidsrom for medlem som mottar dagpenger dersom medlemmet unnlater å skaffe seg arbeid selv om det aktuelle arbeidet er lavere lønnet enn dagpengene oppheves. Det vises til punkt 2.
Til § 8-4 tredje ledd bokstav j
Det er ikke gjort materielle endringer i bestemmelsen. Endringen er en lovteknisk justering for å få konsekvent begrepsbruk i alternativene i bokstav a til j. Det vises til punkt 3.
Til § 9-11 nytt andre ledd
Hensikten med å ta inn et nytt andre ledd er å la det gå klart frem i lovteksten at det kan utbetales pleiepenger til foreldre med omsorg for svært alvorlig syke barn i perioder, når sykdommen forverrer seg og kommer inn i en ustabil fase. For svært alvorlig progredierende lidelser anses sykdommen å være i en kontinuerlig ustabil fase og pleiepenger kan utbetales kontinuerlig. Det vises til punkt 4.
Til §§ 9-12, 9-13 og 9-15
Bestemmelsen i § 9-15 er opphevet. Vilkåret om nødvendig behandling og rehabilitering i § 9-15 første ledd anses ikke å ha noe selvstendig innhold og er tatt ut. Vilkåret er erstattet med en begrensning av stønadsretten til perioder hvor sykdommen forverrer seg og er i en ustabil fase, se forslag til § 9-11 nytt andre ledd. Bestemmelsen om stønadstid for pleiepenger for pleie av nære pårørende i § 9-15 andre ledd er flyttet til § 9-12 som omhandler inngangsvilkårene for denne ytelsen. Bestemmelsen om stønadstiden for opplæringspenger i § 9-15 tredje ledd har ingen selvstendig betydning. Stønaden utbetales så lenge vilkårene i § 9-13 er oppfylt. Bestemmelsen er derfor ikke flyttet til § 9-13. Det vises til punkt 4.
Til § 10-8 andre ledd femte og sjette punktum
Bestemmelsen gjelder vilkår for rehabiliteringspenger. Nytt andre ledd femte og sjette punktum lovfester trygdeetatens plikt til å utarbeide en individuell oppfølgningsplan i slike saker. Samtidig lovfestes stønadsmottakerens plikt til å medvirke i utarbeidelsen og oppfølgingen av planen, og at stønaden kan bortfalle dersom stønadsmottakeren uten rimelig grunn unnlater slik medvirkning. Det vises til punkt 5.
Til § 11-18 tredje ledd
Paragrafen viser til «sysselsettingsloven kapittel III.»
Lov om tiltak til å fremme sysselsetting (sysselsettingsloven) av 27. juni 1947 nr. 9 er opphevet, og ble fra 1. juli 2005 avløst av Lov om arbeidsmarkedstjenester (arbeidsmarkedsloven) av 10. desember 2004.
Henvisningen i folketrygdloven § 11-18 siste ledd foreslås endret til «arbeidsmarkedsloven kapittel 5.» Det vises til punkt 6.
Til § 12-9 andre ledd
Bestemmelsen gjelder vilkår for tidsbegrenset uførestønad. Nytt andre ledd lovfester trygdeetatens plikt til å utarbeide en individuell oppfølgingsplan i slike saker. Samtidig lovfestes stønadsmottakerens plikt til å medvirke i utarbeidelsen og oppfølgingen av planen, og at stønaden kan bortfalle dersom stønadsmottakeren uten rimelig grunn unnlater slik medvirkning. Det vises til punkt 5.
Til § 12-12 tredje ledd bokstav b
Bestemmelsen regulerer hvor lenge retten til hvilende uførepensjon består. Endringen utvider perioden med rett til hvilende pensjon fra tre til fem år, og frem til fylte 67 år for uførepensjonister som er over 60 år når uførepensjonen reduseres eller faller bort. Det vises til punkt 7.
10.2 Endringer i lov 22. mars 1968 nr. 2 om tillegg til krigspensjoneringslovene av 1946
Til § 5
Det foreslås at ordningen med et rådgivende utvalg i krigspensjoneringssaker avvikles fra 1. januar 2006. Det vises til punkt 8.
10.3 Endringer i lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg
Til § 4
Endringene innebærer at tillatte utenlandsopphold defineres som «90 dager» i stedet for «tre måneder» som i nåværende lovtekst. Videre defineres tillatte utenlandsopphold som tillatte utenlandsopphold innenfor den enkelte stønadsperiode på 12 måneder i stedet for innenfor kalenderåret. Det vises til punkt 9.
Til § 13 nytt fjerde ledd
Forslaget til nytt fjerde ledd i § 13 innebærer at for meget utbetalte ytelser under utenlandsopphold kan avregnes krone for krone mot ytelsene i en eventuell ny stønadsperiode. Dette skal gjelde uten hensyn til om det kan påvises at stønadstakeren forsto eller burde ha forstått at utenlandsoppholdet var i strid med reglene. Hensikten er å motvirke utnytting av reglene gjennom gjentatte lange utenlandsopphold. Uten en avregningsordning ville reaksjonen mot for lange utenlandsopphold måtte begrense seg til eventuell tilbakekreving over lang tid, dvs. en lite effektiv reaksjon. Det vises til punkt 9.
Til § 21 andre ledd
Endringen innebærer at det presiseres i loven at plikt til frammøte på trygdekontoret i kontrolløyemed omfatter også ektefelle/samboer/registrert partner, idet disse personenes utenlandsopphold vil kunne påvirke utmålingen av supplerende stønad. I lovteksten nevnes imidlertid bare «ektemaken», idet «ektemake» ifølge loven § 2 andre ledd omfatter også samboere og registrerte partnere. Frammøteplikt på trygdekontoret vil i praksis bare gjelde for ektefelle mv. som er under 67 år, fordi det bare er i disse tilfellene at det er aktuelt å gi økt supplerende stønad på grunn av forsørgelse (se loven § 5 fjerde ledd). Det vises til punkt 9.