4 Departementets vurderinger
Departementet har merket seg de mange høringsuttalelsene som går mot en utvidelse av rådet fra 15 til 19 medlemmer. Forslaget om å utvide rådet med en representant fra landbruksbasert industri utenfor samvirke og en representant fra Norsk Landbrukssamvirke, er en direkte oppfølging av St.meld. nr. 19 (1999-2000). Næringskomiteen understreket i den forbindelse behovet for en bred sammensetning av Omsetningsrådet. Når det gjelder forslaget om å utvide rådet med representanter fra Norske Felleskjøp og Norkorn er dette en direkte følge av at markedsordningen for korn skal finansieres gjennom omsetningsavgift og således legges inn under virkeområdet til omsetningsloven. Dette opplegget ble presentert for Stortinget i Ot.prp. nr. 69 (2000-2001), og flertallet i næringskomiteen hadde ingen merknader til dette i Innst. O. nr. 87 (2000-2001). Departementet er enig i at rådet etter dette blir stort og at det bør foretas en bred gjennomgang av dets sammensetning med sikte på å redusere antall medlemmer. Dette vil imidlertid kreve en lang og grundig prosess, der sterke interesser vil stå mot hverandre. Da det er avgjørende å få de foreslåtte endringene på plass, blant annet for å sikre finansieringen av markedsordningen for korn, er det ikke på nåværende tidspunkt rom for å foreta den prosessen som er nødvendig for å få redusert antall medlemmer i rådet.
Arbeids- og administrasjonsdepartementet ber om at det tas med en presisering i lovteksten om at opprettholdelsen av rent flertall for jordbruket i Omsetningsrådet må ses i sammenheng med avgrensning av rådets fullmakter med hensyn til spørsmål med betydelige konkurransemessige konsekvenser. I St. meld. nr. 19 (1999-2000) fastslo Landbruksdepartementet at det ikke er ønskelig å legge saker med betydelige konkurransemessige konsekvenser til partssammensatte organer. Det ble derfor uttalt at ansvaret for å fastsette viktige konkurransemessige rammebetingelser, herunder bestemmelser om mottaks- og forsyningsplikt, bør overføres fra Omsetningsrådet til Landbruksdepartementet.
Omsetningsrådets myndighet til å fastsette mottaks- og forsyningsplikt kan ikke utledes direkte av loven. Forsyningsplikten i melkesektoren fremstår etter departementets oppfatning som et vilkår overfor markedsregulator for dennes bruk av markedsreguleringsmidler til ulike avsetningstiltak. Adgangen til å fastsette slike betingelser for begunstigende vedtak følger av den alminnelige forvaltningsrettslige vilkårslære. Da det er rådet som styrer markedsreguleringsmidlene, har ikke departementet samme mulighet til å fastsette slike forpliktelser i medhold av den forvaltningsrettslige vilkårslæren. Følgelig vil det være påkrevd med lovhjemmel. Dette er en så vesentlig endring i forhold til høringsutkastet at det krever en ny høringsrunde.
Departementet vil starte et lovarbeid med sikte på å overføre Omsetningsrådets myndighet til å fastsette sentrale konkurransemessige rammebetingelser til departementet. I påvente av gjennomføringen av dette, vil departementet i medhold av den generelle forskriftshjemmelen i omsetningsloven § 14, fastsette regler som setter rammer for de av Omsetningsrådets vedtak som har betydelige konkurransemessige konsekvenser.
Når det gjelder tidspunktet for når de foreslåtte lovendringene bør tre i kraft, holder departementet fast ved at dette bør skje fra 1. januar 2002, blant annet av hensyn til finansieringen av markedsordningen for korn.