3 Ferietillegg – folketrygdloven § 4–14
3.1 Innledning
Det foreslås at det innføres et tillegg på 9,5 prosent til dagpengene for arbeidssøkere som har mottatt dagpenger i minst åtte uker.
3.2 Gjeldende rett
Dagpenger ytes etter gjeldende rett med en dagsats på 2,4 promille av tidligere inntekt (dagpengegrunnlaget), dvs. 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget på årsbasis. Det gis barnetillegg til dagpengemottakere med forsørgeransvar, slik at kompensasjonsnivået for disse kan bli inntil 90 prosent av grunnlaget. Dagpengegrunnlaget er begrenset til inntekter på maksimalt seks ganger Folketrygdens grunnbeløp.
3.3 Departementets vurdering og endringsforslag
Tidligere ble det utbetalt et ferietillegg på 9,5 prosent av utbetalte dagpenger, til arbeidssøkere som hadde mottatt dagpenger i mer enn åtte uker. Fra og med 2003 ble ordningen med ferietillegg avviklet. Det vises til Ot.prp. nr. 15 (2002–2003) om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (Dagpenger under arbeidsløshet) og lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering.
Avvikling av ferietillegget førte imidlertid til en ikke uvesentlig nedgang i ytelsen for arbeidssøkere som mottok dagpenger i mer enn åtte uker. Departementet ønsker å gjeninnføre dette tillegget, slik at arbeidssøkere med lengre ledighetsperioder får en bedre inntektssikring. Arbeidssøkere med rett til dagpenger har ikke rett til dagpenger i forbindelse med feriefravær, ettersom man da ikke kan regnes som reelle arbeidssøkere iht. kravene i folketrygdloven § 4–5. Et ferietillegg til dagpengene vil bidra til at arbeidssøkere likevel vil kunne ta ferie, på linje med ordinære arbeidstakere.
Dagpenger inklusiv barnetillegg skal ikke kunne utgjøre mer enn 90 prosent av dagpengegrunnlaget. Pr. i dag er det i folketrygdloven § 4–12 kun presisert at begrensningen gjelder barnetillegg. Som en konsekvens av at ferietillegg igjen innføres, bør bestemmelsen endres tilbake til slik bestemmelsen tidligere lød.
Dagpengemottakere som blir syke har etter folketrygdloven § 8–49 rett til sykepenger. Før 1. januar 2003 hadde disse dagpengemottakerne rett til 9,5 prosent ferietillegg til sykepengene. Som en konsekvens av at ferietilleggsordningen gjeninnføres for dagpenger, bør tilsvarende rett også gjeninnføres når det gjelder sykepenger etter denne særskilte hjemmelen.
Det vises til lovforslaget, folketrygdloven § 4–14, og forslag til endring av folketrygdloven § 4–12 tredje ledd og § 8–49 fjerde ledd.
3.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Det tas sikte på at endringen skal tre i kraft 1. juli 2006. Det legges til grunn at alle dagpengemottakere med en dagpengeperiode på mer enn åtte uker vil få utbetalt ferietillegg på grunnlag av dagpengeutbetalinger fra og med ikrafttredelsesdato. Av administrative grunner vil ferietillegg opptjent fra og med 1. juli 2006 ikke bli utbetalt før i 2007. Departementet vil fastsette overgangsregler om dette. Departementet vil komme tilbake til denne saken i budsjettet for 2007. På lang sikt anslås innføring av ferietillegg å innebære en økning av dagpengeutbetalingene på om lag 750 mill. kroner.
Innføring av ferietillegg har i tillegg administrative konsekvenser som følge av nødvendige tilpasninger i Aetats saksbehandlings- og utbetalingssystemer.