4 Utvidet rett til graderte pleiepenger
4.1 Innledning
Departementet foreslår at det skal kunne tilstås graderte pleiepenger til foreldre som i utgangspunktet har rett til 100 prosent ytelse, men har avlastningsordning for barnet. Dette vil gjøre det mulig for foreldrene å opprettholde kontakten med arbeidslivet.
4.2 Gjeldende rett. Bakgrunn
Det er et generelt krav om at barnet skal ha behov for kontinuerlig tilsyn og pleie fra en eller begge foreldrene for at det skal foreligge rett til pleiepenger etter folketrygdloven §§ 9–10 og 9–11. På grunn av dette kravet mente departementet at det ikke var anledning til å yte graderte pleiepenger. Heller ikke forarbeidene nevner muligheten for graderte ytelser. Departementet har imidlertid åpnet for at stønaden kan graderes i slutten av pleiepengeperioden i inntil to måneder når barnet som et ledd i rehabiliteringen deltar helt eller delvis i barnehage/skole.
Trygderetten har i to ankesaker (ankenr. 03/03918 og 04/02066) som gjaldt avslag på graderte pleiepenger, opphevet det påankede vedtaket og hjemvist saken til ny behandling i trygdeetaten. Begge kjennelsene gjaldt alvorlig progredierende sykdom hos barnet. Retten legger i sin begrunnelse vekt på at det etter folketrygdloven § 9–16 ytes pleiepenger etter de samme bestemmelsene som sykepenger fra trygden. Etter § 8–13 kan det ytes graderte sykepenger. Retten hjemviste saken fordi fylkestrygdekontoret ikke hadde vurdert forholdet til § 8–13.
Departementet var ikke enig i Trygderettens begrunnelse for hjemvisning, men fant likevel at det burde tilstås graderte pleiepenger i de aktuelle sakene og i lignende saker. Dette var på bakgrunn av at departementet ønsket å fremme en lovendring om rett til graderte pleiepenger.
4.3 Departementets vurdering og forslag
Det fremgår av tilbakemeldinger fra flere fylker at graderingsmuligheten er for snever. Initiativ til spesialtilpassede ordninger i barnehage/SFO/skole må tas av foreldre i samarbeid med kommunen. Pleiepenger vil imidlertid bortfalle hvis en ordning opprettes og motivasjonen til å etablere en slik ordning vil være liten for foreldrene. Resultatet vil ofte være at foreldrene velger fulle pleiepenger og da mottar høyere ytelse enn hva som i realiteten ville vært nødvendig og hensiktsmessig. Foreldrenes kontakt med arbeidslivet blir dermed svekket og barna mister muligheten til å delta delvis i aktiviteter sammen med andre barn. Noen ganger kan også slike aktiviteter være en del av behandlingen av det enkelte barn.
Departementet foreslår på denne bakgrunn at pleiepenger etter både §§ 9–10 og 9–11 skal kunne graderes ned til 50 prosent. Dette vil gjøre det mulig for foreldrene å holde kontakt med arbeidslivet og dessuten kunne sikre at barnet får verdifull stimulans. Det forutsettes at vilkårene for å tilstå fulle pleiepenger etter §§ 9–10 og 9–11 i utgangspunktet er oppfylt. Barnet trenger følgelig kontinuerlig tilsyn og pleie, men får slikt tilsyn i barnehage/skole, ved kommunale tilsyns-/avlastningsordninger eller av besteforeldre mv. deler av dagen eller noen dager i uken.
Bestemmelsen i § 9–11 praktiseres nå slik at det kan tilstås pleiepenger til foreldre med ansvar for barn med svært alvorlig progredierende sykdom kontinuerlig frem til barnet fyller 18 år.
For foreldrene vil muligheten til å kunne få tilstått graderte pleiepenger medføre at de kan komme frem til mer fleksible løsninger samtidig som de kan opprettholde kontakten med arbeidslivet.
Det vises til § 9–11 a i lovforslaget.
4.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Merutgiftene ved en utvidet rett til graderte pleiepenger i tilfellene etter §§ 9–10 og 9–11 er anslått til 12 mill. kroner.
Forslagene vil ikke ha administrative konsekvenser av betydning.
Endringene i loven foreslås å tre i kraft 1. januar 2006.