5 Merknader til de enkelte bestemmelsene
5.1 Endringen i lov 9. mars 1973 nr. 14 om vern mot tobakkskader (tobakkskadeloven)
Til § 7
Det vises til de generelle merknader i punkt 4.1. De opplysninger som departementet mottar i medhold av bestemmelsens andre ledd, kan det gi videre til Sosial- og helsedirektoratet. Endringen er ikke ment å hindre at rådsforsamlingen fremdeles skal kunne motta slike opplysninger.
5.2 Endringen i lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene (kommunehelsetjenesteloven)
Til § 6-3 annet ledd
Statens legeråd ble opphevet som en følge av opprettelsen av Statens helsepersonellnemnd 1. januar 2001. Statens legeråd er derfor fjernet fra lovteksten.
5.3 Endringene i lov 5. august 1994 nr. 55 om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven)
Til § 1-3 første ledd nr. 4
Ved alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom kan flere tiltak etter smittevernloven iversettes. Tiltakene er av utøvende karakter og legges i de enkelte bestemmelser til Sosial- og helsedirektoratet. Derfor er det Sosial- og helsedirektoratet som i tvilstilfelle avgjør når det foreligger et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom.
Til § 2-2 åttende ledd
Bakgrunnen for regelen er dels å gi adgang til å kreve opplysninger i forbindelse med tilsyn, dels å gi adgang til å kreve opplysninger som er nødvendig for at Sosial- og helsedirektoratet skal kunne sette i verk lovens tiltak. Sosial- og helsedirektoratet tillegges i lovforslaget myndighet til å iverksette ulike tiltak nevnt i smittevernloven, og direktoratet kan kreve opplysninger fra offentlige kilder eller privat helsetjeneste uten hinder av lovbestemt taushetsplikt.
Til § 2-3 sjette ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 3-7 fjerde ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 3-7 femte ledd
Myndighet i smittevernloven til å gi forskrifter etter § 3-7 femte ledd legges til departementet. Departementet vil vurdere å delegere myndigheten til å utarbeide forskrifter av utpreget teknisk og faglig karakter til underliggende etat.
Til 3-8 fjerde ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 3-9 første ledd bokstav e
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 4-1 annet
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 4-1 tredje ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 4-1 sjette ledd
Myndighet i smittevernloven til å gi forskrifter etter § 4-1 sjette ledd legges til departementet. Departementet vil vurdere å delegere myndigheten til å utarbeide forskrifter av utpreget teknisk og faglig karakter til underliggende etat.
Til § 4-2 tredje ledd
Sosial- og helsedirektoratet har utøvende forvaltningsmyndighet på smittevernområdet, herunder å være klageinstans for fylkeslegens avgjørelser.
Til § 4-4 annet ledd
Myndighet i smittevernloven til å gi forskrifter etter § 4-4 annet ledd legges til departementet. Departementet vil vurdere å delegere myndigheten til å utarbeide forskrifter av utpreget teknisk og faglig karakter til underliggende etat.
Til § 4-6 annet ledd
Myndighet i smittevernloven til å gi forskrifter etter § 4-6 annet ledd legges til departementet. Departementet vil vurdere å delegere myndigheten til å utarbeide forskrifter av utpreget teknisk og faglig karakter til underliggende etat.
Til § 4-8 første ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 4-9 tredje ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 5-3 fjerde ledd
Myndighet i smittevernloven til å gi forskrifter etter § 5-3 fjerde ledd legges til departementet. Departementet vil vurdere å delegere myndigheten til å utarbeide forskrifter av utpreget teknisk og faglig karakter til underliggende etat.
Til § 5-4 tredje ledd
Tiltak etter denne bestemmelsen er utøvende tiltak og legges således til Sosial- og helsedirektoratet.
Til § 5-5 tredje ledd
Sosial- og helsedirektoratet har utøvende forvaltningsmyndighet på smittevernområdet, og direktoratet kan av den grunn selv reise sak for smittevernnemnda.
Til § 7-4
Sosial- og helsedirektoratet, som er utøvende forvaltningsmyndighet på smittevernområdet, har i sin virksomhet behov for å bli orientert om forholdene i fylket. Fylkeslegen skal derfor holde Sosial- og helsedirektoratet orientert om dette i tillegg til Statens helsetilsyn.
Til § 7-9
Oppgaver som tidligere var lagt til Statens institutt for folkehelse på smittevernområdet, legges nå til Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Til § 7-10
Ved bestemmelsene i §§ 7-10 og 7-10 a om Sosial- og helsedirektoratets og Statens helsetilsyns oppgaver rendyrkes direktorats- og tilsynsfunksjonene. Direktoratsoppgavene er skilt ut gjennom en presisering i § 7-10 om Sosial- og helsedirektoratets oppgaver. Direktoratet har etter denne bestemmelsen ansvar for å gi råd, veiledning, opplysninger og vedtak etter smittevernloven. Direktoratet har fått hjemmel til å gi en rekke pålegg. Eksempler på dette er myndighet til å pålegge midlertidige meldings- og varslingsplikter, påby kartleggingsundersøkelser, påby vaksinering og treffe hastevedtak om flere forhold.
Til § 7-10 a
Bestemmelsen i § 7-10 a regulerer Statens helsetilsyns oppgaver. Tilsynsfunksjonen rendyrkes ved at Statens helsetilsyn har det overordnede tilsynet med smittevernet.
Statens helsetilsyn kan, dersom virksomheten drives i strid med loven og dette kan ha skadelige følger for pasienten eller andre eller på annen måte er uheldig eller uforsvarlig, gi pålegg om retting. En slik myndighet følger allerede av tilsynslovens § 5, spesialisthelsetjenesteloven § 8-1 og kommunehelsetjenesteloven § 6-3, men presiseres også i bestemmelsen i § 7-10 a.
Tilsynsorganet vil også ha ansvar for å gi råd og veiledning ut fra sitt tilsynsansvar innenfor smittevernet, jf. tilsynsloven § 2 der det fremgår at fylkeslegen skal gjennom råd, veiledning og opplysning medvirke til at befolkningens behov for helsetjeneste blir dekket.
5.4 Endringene i lov 2. juli 1999 nr. 62 om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven)
Til § 3-11
§ 3-11 er en videreføring av den forrige psykisk helsevernloven § 5a. Denne ble blant annet vedtatt for lettere å kunne ta i mot pasienter som ble utskrevet fra Reitgjerdet. Bestemmelsen er lite brukt og dens praktiske betydning vil ventelig bli ytterligere redusert. Sosial- og helsedirektoratets kompetanse vil være begrenset til overprøving av hensiktsmessigheten eller rimeligheten av kontrollkommisjonens vedtak. Sosial- og helsedirektoratet kan dermed ikke endre vedtak som er begrunnet med at den syke ikke oppfyller vilkårene for tvunget psykisk helsevern etter lovens § 3-3 første ledd.
Til § 5-8 annet ledd
I følge § 5-8 første ledd skal den domfelte tilbakeføres til tvungent psykisk helsevern dersom sinnstilstanden etter overføring til fengselsvesenet igjen blir slik som beskrevet i straffeloven § 44 første ledd. Er det uenighet om vilkårene for tilbakeføring er oppfylt skal Sosial- og helsedirektoratet ta avgjørelsen.
§ 5-8 er en videreføring av forrige Psykisk helsevernlov § 13h. Av forarbeidene til denne bestemmelsen går det fram at Statens helsetilsyn bare skal prøve om den domfeltes sinnstilstand igjen kan omfattes av utilregnelighetsreglene. Det skal ikke gjøres en vurdering av om tilbakeføring skal skje (Ot.prp. nr. 87 (1993-94) om lov om endringer i straffeloven mv.).
Avgjørelsen skiller seg dermed fra det forvaltningsmessige skjønnet som Helsetilsynet kan foreta i klagesaker etter psykisk helsevernlov § 3-11. En avgjørelse etter § 5-8 annet ledd vil dreie seg om å ta stilling til om den domfelte er å anse som psykotisk i straffelovens forstand. Vedtaket forutsetter derfor psykiatrisk/psykologisk kompetanse.
5.5 Endringen i lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)
Til § 53
Det at myndighet etter helsepersonelloven § 53 legges til Sosial- og helsedirektoratet blir i praksis en slags videreføring av dagens ordning, forutsatt at Sosial- og helsedirektoratet delegerer myndighet videre til Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, SAFH. Med denne forutsetningen vil SAFH være første instans ved behandling av autorisasjonssøknader m.m. og Statens helsepersonellnemnd vil være klageinstans, jf. § 68. Dette tilsvarer dagens ordning.
Dersom det er aktuelt i forbindelse med tildeling av autorisasjon å vurdere om det foreligger tilbakekallsgrunn, jf. § 53 annet ledd, bør det innhentes uttalelse fra Statens helsetilsyn. Det vises til at Statens helsetilsyn fortsatt vil ha denne myndighet når det er aktuelt å tilbakekalle autorisasjon, jf. § 57.