Ot.prp. nr. 29 (1997-98)

Om lov om endring i lov av 9. juni 1903 nr 7 om Statskontrol med Skibes Sjødygtighed m.v.

Til innholdsfortegnelse

4 KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PARAGRAFER

Til § 121 første ledd

Blant annet av pedagogiske hensyn er det foretatt mindre endringer innledningsvis i bestemmelsen. Endringene har til formål å presisere at bestemmelsen bare omfatter skip som er i norsk havn eller indre farvann, eller ved installasjon som befinner seg på kontinentalsokkelen eller i den økonomiske sone. Med «installasjon» menes både faste og flytende petroleumsinstallasjoner. Flytende installasjoner omfattes imidlertid bare i den grad de har en noenlunde fast forankring, og således fungerer som en fast installasjon. «Installasjon» omfatter eksempelvis ikke forsyningsskip, kabler eller rørledninger.

Forskrift om hindring av forurensning fra skip og forskrift om hindring av forurensning ved skadelige stoffer som transporteres i bulk er som nevnt utvidet til å gjelde fremmede skip i norsk økonomisk sone. Utslipp i økonomisk sone omfattes etter dette av bestemmelsen i første ledd nr 1, og alternativet «økonomisk sone» er derfor fjernet fra nr 7.

Til § 121 annet ledd

Dette leddet er nytt, og gjennomfører artikkel 218 nr 3 i havrettskonvensjonen. Bestemmelsen får anvendelse på fremmede skip som frivillig oppholder seg i norsk havn eller ved installasjon på norsk kontinentalsokkel eller i norsk økonomisk sone. Det er grunn til å merke seg at § 121 annet ledd i motsetning til første ledd ikke gjelder i indre farvann. Det er videre en forskjell fra første ledd at det fremmede skipet må ha anløpt havn eller installasjon frivillig. Anløp som følge av force majeure- eller nødsituasjon kan neppe betraktes som «frivillig».

Bestemmelsen gjelder utslipp i strid med internasjonale overenskomster tiltrådt av Norge, det vil i praksis si utslipp i strid med MARPOL 73/78.

Til § 121 tredje ledd

Tredje ledd bygger på nåværende annet ledd. I motsetning til tidligere omfatter bestemmelsen nå alle typer overtredelser av forskrifter og enkeltvedtak fastsatt i medhold av § 114 nr 4, ikke bare utslipp. Dette er i samsvar med HRK artikkel 220 nr 2.

Siden forskriftene gitt med hjemmel i § 114 nr 4 nå er utvidet til å omfatte fremmede skip i økonomisk sone, er det presisert i bestemmelsen at den bare gjelder mistanke om overtredelser i norsk indre farvann og territorialfarvann.

Til § 121 fjerde og femte ledd

Disse bestemmelsene er nye, og svarer til henholdsvis HRK artikkel 220 nr 3 og nr 5. De innfører kontrolladgang overfor fremmede skip som med skjellig grunn mistenkes for å ha overtrådt forskrifter og enkeltvedtak fastsatt i medhold av § 114 nr 4 i norsk økonomisk sone. Slike overtredelser kan håndheves dersom skipet befinner seg i norsk økonomisk sone eller i norsk territorialfarvann. Kontrolladgangen avhenger av overtredelsens alvor og skaderesultatet eller skadepotensialet.

Til § 121 syvende ledd

Denne bestemmelsen bygger på nåværende fjerde ledd, og opprettholder den videre kontrolladgangen overfor norske skip som allerede eksisterer i § 121.

Bestemmelsen fastslår at kravene som stilles i første til sjette ledd med hensyn til hvor skipet befinner seg og hvor det mistenkes for å ha foretatt utslipp, dumping eller forbrenning bare gjelder fremmede skip. Det samme gjelder kravene i fjerde og femte ledd med hensyn til utslippsovertredelsens alvor samt skaderesultat eller skadepotensiale. Norske myndigheter kan stanse og borde norske skip for undersøkelse uavhengig av graden og resultatet av overtredelsen, og uansett hvor skipet befinner seg og hvor det mistenkes for å ha foretatt overtredelsen.

Til § 121 a

Denne bestemmelsen er ny, og gjennomfører HRK artikkel 220 nr 4. Den innebærer at norske skip som av en annen stat mistenkes for overtredelse av internasjonale regler og standarder for å hindre, begrense og kontrollere forurensning fra skip, etter anmodning fra denne staten plikter å gi opplysninger som nevnt i § 121 fjerde ledd. Det vil si opplysninger om identitet, forrige og neste anløpssted og andre relevante opplysninger som er nødvendig for å få fastslått om en overtredelse har funnet sted.