2 Gjeldende rett
Tolloven inneholder grunnleggende plikter for inn- og utførsel av varer. Bestemmelsene skal ikke bare sikre at toll- og avgiftskrav som oppstår ved innførselen fastsettes korrekt, men også at ikke noen ulovlig innfører varer som narkotika, våpen og lignende. Tollovertredelser er belagt med straff etter tolloven §§ 60-66.
Tolloven § 61 retter seg mot brudd på inn- og utførselsprosedyrene. Etter første ledd er det straffbart å innføre eller utføre en vare utenom tollvesenets kontroll i strid med bestemmelser gitt i eller med hjemmel i tolloven. Det samme gjelder å disponere over en vare i strid med tollovgivningen. Det klassiske tilfellet er smugling av varer inn til Norge, det vil si å innføre varer uten å oppgi dette til tollvesenet i strid med tolloven § 24.
Etter tolloven § 62 er det straffbart å inngå avtale med noen i inn- eller utland med sikte på inn- eller utførsel av varer i strid med tollovgivningen. Etter tolloven § 63 er det videre straffbart å transportere, oppbevare, skjule, avhende, overlate til andre eller erverve vare som er innført eller disponert over i strid med tollovgivningen. Tolloven § 64 rammer uriktige opplysninger m.m. og uriktig opprinnelsesbevis, mens tolloven § 65 rammer brudd på tollvesenets lås eller segl.
Overtredelse av tolloven §§ 61-65 straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder eller begge deler. Et unntak fra dette gjelder for overtredelser som nevnt i § 65 annet ledd, som bare straffes med bøter. Etter denne bestemmelsen vil den som er ansvarlig for tollvesenets lås eller segl straffes med bøter dersom tollvesenets lås eller segl rettsstridig er brutt, og bruddet skyldes forsømmelse fra hans side eller at han ikke etter bruddet har truffet forsvarlige tiltak for å hindre at noen vare kunne fjernes eller forandres.
Når en overtredelse av tolloven §§ 61-65 er særlig grov, er straffen bøter eller fengsel inntil to år eller begge disse straffer, jf. tolloven § 66 første ledd. I tolloven § 66 annet ledd er det angitt hvilke momenter som skal tillegges vekt ved avgjørelsen av om en overtredelse av tolloven §§ 61-65 skal anses som særlig grov. Det skal legges vekt på om overtredelsen har stort omfang, om de varer den gjelder var bestemt til å omsettes av lovovertrederen, om denne tidligere er dømt for overtredelse av tollovgivningen eller om det foreligger andre omstendigheter av særlig skjerpende art. Tollovkomiteen hadde i sin innstilling foreslått at lovteksten også uttrykkelig skulle nevne at det ved vurderingen skulle tas hensyn til om innførsel av varen var forbudt eller underlagt særlige vilkår, og om overtredelsen innebar brudd på vilkårene for en tilstått bevilling. Disse forholdene ble sløyfet i det endelige forslaget, men vil kunne ha betydning som «andre omstendigheter av særlig skjerpende art».
De overtredelser som her er nevnt, er også straffbare når de er begått av uaktsomhet, jf. tolloven § 60 første ledd.
Ved smugling, både av smått og stort, benyttes oftest inndragning av smuglergodset i tillegg til bøter og fengsel. Dette forutsettes ikke endret.
Ved overtredelse av alkoholloven § 10-1 tredje ledd er strafferammen 6 år dersom saken gjelder et meget betydelig kvantum alkoholholdig drikk. Tolloven og alkoholloven kan anvendes i konkurrens. Dette innebærer at den samlede strafferamme ved ulovlig innførsel av alkohol i enkelte tilfeller blir 8 års fengsel, jf. straffeloven § 62.
Straffelovens bedrageribestemmelser kan videre i visse tilfelle anvendes på tollovertredelser. Strafferammen for grovt bedrageri er inntil seks års fengsel, jf. straffeloven § 271. Også denne bestemmelsen vil kunne benyttes i konkurrens med tolloven. Anvendelse av bedrageribestemmelsene forutsetter imidlertid at noen er blitt forledet. Der den ulovlige innførselen skjer utenom tollvesenets kontroll, vil bedrageribestemmelsene ikke kunne benyttes. Tollvesenet er da ikke forledet til noen handling som volder skade for staten, det vil si å ikke kreve eller kreve opp for lite avgift. I disse tilfeller må tollovens bestemmelser anvendes uten konkurrens med bedrageribestemmelsene.
Avgiftsunndragelse i forbindelse med grensepassering kan være straffbar etter spesialbestemmelser i avgiftslovgivningen. Disse spesielle straffebud videreføres for så vidt uendret. Det må vurderes konkret i det enkelte tilfelle om de er anvendelig i konkurrens med skjerpet tollstraff.