3 Bakgrunn
Det foreligger i dag spesialbestemmelser for ulovlig innførsel av alkoholholdig drikk og narkotika i henholdsvis alkoholloven og straffeloven. Behovet for økt strafferamme i tolloven § 66 første ledd aktualiseres mest på områder hvor det ikke foreligger slike bestemmelser, eller hvor vilkårene for straff etter straffelovens bedrageribestemmelser i det konkrete tilfellet ikke er oppfylt. Dette gjelder særlig ved smugling av større mengder sigaretter og kjøtt. Det dreier seg her blant annet om betydelige avgiftsunndragelser. Behovet for strengere straff i tolloven § 66 har imidlertid også aktualisert seg i forhold til internasjonal spritsmugling.
ØKOKRIM har flere saker som gjelder overtredelse av tolloven. De fleste sakene gjelder spritsmugling. I disse sakene er det som regel tale om organisert kriminalitet med internasjonale forgreininger. Prinsippet om dobbel straffbarhet gjelder ved de fleste former for internasjonalt straffesaksarbeid. Dette innebærer at forholdet som danner grunnlag for samarbeid og bistand må være straffbart i så vel anmodende som anmodede stat. Alkoholloven er et særnorsk fenomen, og ØKOKRIMs erfaring er at de fleste land avslår å yte bistand på grunnlag av overtredelse av denne loven. Man står da igjen med overtredelse av tolloven, hvor strafferammen er 2 år. Strafferammen er et signal om alvoret i saken og straffeverdigheten av en overtredelse. Den lave strafferammen i tolloven gir ØKOKRIMs rettsanmodninger til utlandet for overtredelse av tolloven liten tyngde og det kan være vanskelig å anmode om at sakene skal gis prioritet.
Andre europeiske land har høyere strafferammer i sine tilsvarende tollover. Strafferammen i Sverige er til sammenligning 6 års fengsel. Det kan være uheldig at Norge har et lavere straffenivå enn andre land. Et høyt avgiftsnivå gir store fortjenestemuligheter, og Norges lave strafferammer kan i seg selv medføre en fare for at Norge anses som et attraktivt land for smugling.
Også alkoholloven § 10-1 tredje ledd, merverdiavgiftsloven § 72, ligningsloven § 12-2 og straffeloven § 271 har en maksimumstraff på inntil 6 års fengsel. Skyldkravet for å idømme fengselsstraff etter merverdiavgiftsloven § 72 er forsett. Ligningsloven § 12-2 og straffelovens bedrageribestemmelser rammer i tillegg grov uaktsomhet, mens alkoholloven også rammer simpel uaktsomhet. Strafferammen i alkoholloven ble hevet fra 2 år til 6 års fengsel ved lov 15. mars 1991 nr. 5, og fra Innst O nr. 25 (1990-91) side 7 siteres:
«Det vises til at det har vært en rekke store saker om smugling av sprit og produksjon av hjemmebrent. Det dreier seg om velorganisert kriminalitet med betydelig profitt. Den ulovlige innsmugling og omsetning av alkohol står ofte i forbindelse med annen alvorlig kriminell virksomhet.»
Tilsvarende hensyn kan anføres for også å heve strafferammen i tolloven § 66 fra 2 år til 6 års fengsel. En heving av strafferammen til 6 år vil også være i samsvar med strafferammen for tilsvarende bestemmelse i Sverige.
Tolloven har en rekke bestemmelser om hvilke plikter importører og transportører generelt har til å melde seg for tollvesenet og til å gi opplysninger om vareførsel. Dette gjelder uavhengig av om det skal betales toll ved innførselen. Brudd på disse prosedyrebestemmelsene kan medføre bøter og/eller fengsel. Etter departementets oppfatning foreligger det ikke behov for å heve den generelle strafferammen for denne type overtredelser, for eksempel hvor det uaktsomt er avgitt en uriktig tolldeklarasjon uten at det foreligger hensikt om å unndra pliktig avgift.