4 Høringsuttalelser
Et forslag til lov og forskriftsendringer ble sendt på høring 5. september 2002. Høringsinstansene har vært:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Justisdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Utenriksdepartementet
Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers
Akademikerne
ASG Norway AS
Budbilforeningen
Cargo International AS
Datatilsynet
Den Norske Advokatforening
Den norske Fagpresses Forening
DHL International AS
Distribusjonssentralen AS
Fellestransport AS
Flyselskapenes Landsforening
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forbruker-Kontakt AS
Foreningen Norsk Ukepresse
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
IL-X Transportservice AS
Kommunenes Sentralforbund
Konkurransetilsynet
Landslaget for Lokalaviser
Landsorganisasjonen i Norge
Linjegods AS
Logistikk- og Transportindustriens Landsforening
Longyearbyen lokalstyre
Mediebedriftenes Landsforening
Nor-Cargo AS
Norges Markedsføringsforbund
Norges Taxiforbund
Norpost
Norsk Direkte Markedsføringsforening
Norsk Kommuneforbund
Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund
Norsk Postordreforening
Norsk Presseforbund
NSB Gods AS
Næringslivets Hovedorganisasjon
Oslo Budbil Forening
Pakke-Trans AS
Posten Norge AS
Post- og teletilsynet
Statskonsult
Telenor ASA
TNT Norge AS
TollpostGlobe AS
Transportbrukernes Fellesorganisasjon
Transportbedriftenes Landsforening
TS Forum Norge
UPS United Parcel Service Norway AS
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Forslag om en gradvis liberalisering av postmarkedet
Det store flertall av de høringsinstanser som har avgitt høringsuttalelse er positive til en videre liberalisering av postmarkedet. Det er også bred støtte til forslaget om at markedet for utgående grensekryssende post åpnet fullt ut fra 2003.
Post- og teletilsynet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Den Norske Fagpresses Forening, Linjegodsog Logistikk- og transportindustriens Landsforeninghar gitt uttrykk for at liberaliseringen bør forseres i forhold til den plan som følger av endringsdirektivet. Post- og teletilsynet stiller spørsmål ved om det er grunnlag for å opprettholde et enerettsområde, og foreslår at det i lovteksten gis en tidsubestemt bestemmelse om videre liberalisering. Fastsettelse av endringer i eneretten bør følge av en løpende vurdering av situasjonen i postmarkedet og behovet for å opprettholde eneretten for å finansiere leveringsplikten.
På den andre siden fremhever både Postenog Norsk Post- og Kommunikasjonsforbundat liberaliseringen ikke bør forseres i forhold til EU. Posten er positiv til konkurranse, men påpeker at avvikling av enerett må følges opp med frihet for selskapet til å konkurrere effektivt. Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund viser til at en total avregulering på et tidligere tidspunkt enn for EU vil øke faren for at utenlandske distributører etablerer seg i Norge og «skummer fløten» i de attraktive delene av markedet, samtidig som de har et sterkere vern mot konkurranse i sitt eget hjemmemarked. En slik inntreden av nye postdistributører vil muligens føre til rimeligere posttjenester i noen få, sentrale områder i Norge, men samtidig medføre økt risiko for underskudd i driftsregnskapet for Posten dersom det samfunnspålagte servicenivået skal opprettholdes.
Kommunal- og regionaldepartementetviser til at liberaliseringen sannsynligvis vil komme sentrale strøk til gode, mens det i mindre sentrale strøk kun vil være plass til en aktør, og i enkelte strøk må staten antakeligvis kjøpe posttjenester. Forslaget vil videre redusere betydningen av enhetsporto som prinsipp fordi enerettsområdet reduseres. Kommunal- og regionaldepartementet mener at det kan bli nødvendig å iverksette tiltak som kan bidra til å gi et likeverdig tilbud av posttjenester til konkurransedyktige priser i alle deler av landet dersom en liberalisering medfører økte forskjeller med hensyn til priser og tilbud. Det er på denne bakgrunn viktig å utrede konsekvensene av liberalisering for distriktene.
Samferdselsdepartementet er opptatt av å sikre at videre liberalisering ikke går på bekostning av den universelle tjenesten. Liberaliseringen bør derfor skje gradvis og kontrollert. Departementet antar at en full liberalisering av postmarkedet vil kunne få betydelige konsekvenser, særlig for distriktene. Departementet mener det er viktig at disse konsekvensene utredes før det eventuelt fastsettes en dato for når markedet skal være fullt ut liberalisert. På grunn av hensynet til forutsigbarhet for operatørene er Samferdselsdepartementet ikke enig i Post- og teletilsynets forslag om en tidsubestemt bestemmelse om videre liberalisering.
Forslag om en presisering av prinsippet om geografisk enhetsporto
Longyearbyen lokalstyreer imot at forslaget fremmes. Longyearbyen lokalstyre viser til at posttjenestene på Svalbard er fritatt for merverdiavgift. Reelt sett må således innbyggerne på Svalbard betale Posten 24 prosent mer for posttjenester enn innbyggerne på fastlandet. For næringsdrivende på Svalbard blir den samlede prisen for postforsyning endog høyere enn den tilsvarende prisen på fastlandet ved at næringsdrivende på fastlandet kan føre inngående merverdiavgift til fradrag. Longyearbyen lokalstyre mener således at forslaget ikke innebærer en presisering, men en endring av hva som er gjeldende rett.
Justisdepartementetpåpeker at de næringsdrivende på Svalbard reelt sett synes å få høyere portokostnader enn tilsvarende (avgiftspliktige) næringsdrivende på fastlandet.
Postener bekymret for at forslaget vil kunne ha betydning for Postens prispolicy, og ber om at forslaget eventuelt tas opp senere i forbindelse med en helhetlig vurdering av kravet til geografisk enhetsporto. Posten ønsker å begrense kravet om geografisk enhetsporto til enkeltsendinger.
Finansdepartementethar ingen merknader til forslaget, heller ikke Den norske Fagpresses Forening. Utenriksdepartementetgir uttrykk for støtte til at Svalbard likebehandles med resten av landet og derfor har samme porto. Nærings- og handelsdepartementeter positiv til like portotakster for Svalbard som for fastlandet, i det en ulik takst kunne medført samfunnsøkonomisk kostbare omfordelinger av post via Svalbard. Nærings- og handelsdepartementet mener at den aktuelle saken illustrerer noen av de samfunnsøkonomiske problemene ved slike unntak.
Samferdselsdepartementets forslag innebærer en klargjøring av prinsippet om geografisk enhetsporto i forhold til Svalbard. Ut over dette ser Samferdselsdepartementet det ikke som aktuelt å foreta endringer i enhetsportosystemet. Dette vil måtte vurderes i forbindelse med en eventuell ytterligere liberalisering av postmarkedet. For øvrig vises det til omtalen i punkt 3.3.