7 Merknader til de enkelte bestemmelser i lovforslaget
7.1 Endringene i friskoleloven
Til § 1-1
Departementet har valgt å gjøre oppmerksom på at godkjenning etter loven midlertidig ikke gis allerede i lovens formålsbestemmelse. Begrunnelsen for dette er at lovens lesere enkelt skal bli gjort oppmerksom på endringen.
Formålsbestemmelsen gir ikke et godt bilde av loven slik den vil bli med de foreslåtte endringene. Departementet har likevel latt den stå uforandret for øvrig, fordi loven fortsatt gjelder for de skoler som er i drift. Formålsbestemmelsen vil bli gjennomgått i forbindelse med den helhetlige gjennomgangen av loven.
Departementet ønsker med henvisningen til «nye» skoler å avgrense virkningen slik at lovendringen ikke skal utelukke at godkjente frittstående skoler kan få godkjent endringer.
Departementet anser en skole for å være «i drift» når den har oppfylt vilkårene i friskoleloven og godkjenningsbrevet, har tatt opp elever og gir opplæring etter friskoleloven. I praksis vil dette si skoler som har tatt opp elever høsten 2005.
Med midlertidig menes at det ikke skal være adgang til godkjenning inntil en helhetlig gjennomgang av loven er gjort og eventuelle nye endringer vedtatt. Den midlertidige stoppen gjelder altså til bestemmelsen blir endret.
Til § 1-5
Bestemmelsen endres slik at det ikke kan gis tillatelse til pedagogiske eller organisatoriske forsøk. Skoler som har fått tillatelse til å drive tidsavgrensede forsøk, vil etter endringen ikke få tillatelse til forlenget forsøksperiode.
Til § 2-1
I bestemmelsen avskjæres muligheten for godkjenning av nye skoler og muligheten for tilskudd for godkjente skoler som ikke er i drift. Med skoler som er godkjente, men som ikke er i drift, siktes det til skoler som har søkt og fått godkjenning enten etter den tidligere privatskoleloven eller friskoleloven, men som ikke har tatt inn elever og gitt opplæring. Det vil i praksis si de skolene som tar sikte på å ta inn det første elevkullet høsten 2006.
Godkjente skoler som er i drift kan etter søknad få endret godkjenningen. Endringen kan for eksempel være justering av årstrinn, flere elevplasser eller nye tilbud. Departementet vil være restriktive når det gjelder godkjenning av flere plasser. Tillatelse til dette vil normalt gis der det ligger en opptrappingsplan til grunn for godkjenningen eller det ellers er velbegrunnet. Søknader om flere plasser som etter departementets skjønn må ansees å gå utover en vanlig opptrapping vil bli avslått. Departementet vil ikke være like restriktiv når det gjelder tillatelse til endring i tilbud eller årstrinn.
Unntak fra den midlertidige godkjenningsstoppen er bare aktuelt i særlige tilfeller. Unntaket er først og fremst aktuelt for såkalte grendeskoler. Med grendeskoler mener departementet en lokal skole som foreldre ønsker å opprettholde eller etablere når den offentlige skolen nedlegges eller sentraliseres eller når en friskole nedlegges. Departementet presiserer at det er tale om en smal unntakshjemmel for helt spesielle tilfeller.
Reglene om at det skal tas hensyn til vesentlige negative følger for vertskommune eller vertsfylkeskommune opprettholdes. Også flere elevplasser, endring i årstrinn eller tilbud kan få negative følger. Det er derfor viktig at det blir tatt hensyn til skolesituasjonen ellers og at vertskommunen eller vertsfylkeskommunen får muligheten til å uttale seg.
Bestemmelsen for øvrig opprettholdes i den grad den stiller krav til allerede godkjente skoler som er i drift.
Til § 2-2
De samme endringer som er gjort i § 2-1 er gjort i § 2-2. Det vises følgelig til merknaden til § 2-1 så langt den passer.
Til § 6A-1
Endringene tilsvarer endringene i §§ 2-1 og 2-2. Det vises til merknaden til § 2-1 så langt den passer.
7.2 Endringen i fagskoleloven
§ 8 annet ledd endres slik at det kun vil være skoler som var godkjent etter fagskoleloven innen 16. desember 2005, og som er godkjent etter friskoleloven kap. 6A, som har rettskrav på tilskudd etter reglene i friskoleloven.