5 Endring i hvitvaskingsloven
Lov 20. juni 2003 nr. 41 om tiltak mot hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger mv. (hvitvaskingsloven) § 16 gir regler om straff ved overtredelse av hvitvaskingsloven og tilhørende forskrifter. Loven trådte i kraft 1. januar 2004. Det vises til omtale i Ot.prp. nr. 72 (2002-2003) kapittel 13, jf. Innst.O. nr. 100 (2002-2003).
Det følger av hvitvaskingsloven § 16 første ledd at rapporteringspliktige som forsettlig overtrer eller medvirker til overtredelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven straffes med bøter. I annet ledd fremgår det at fengsel inntil 1 år kan anvendes ved særlig skjerpende omstendigheter.
Før hvitvaskingsloven trådte i kraft, var forebyggende tiltak mot hvitvasking rettet mot finansinstitusjoner mv. regulert i finansieringsvirksomhetsloven § 2-17. Regler om straff for overtredelse fulgte av finansieringsvirksomhetsloven § 5-1. Etter finansieringsvirksomhetsloven § 5-1 straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer finansieringsvirksomhetsloven eller bestemmelser eller pålegg gitt med hjemmel i loven eller medvirker til dette, med bøter, eller under særlig skjerpende omstendigheter med fengsel i inntil 1 år, dersom forholdet ikke går inn under noen strengere straffebestemmelse.
Straffebestemmelsen i hvitvaskingsloven § 16 er omtalt i Ot.prp. nr. 72 (2002-2003) kapittel 13. Det fremgår av forarbeidene at hensikten var å videreføre gjeldende regler når det gjelder «regler om strafferammen». Det ble ikke vurdert å innsnevre straffebestemmelsens rekkevidde. Det ble imidlertid foretatt en endring i den endelige lovteksten som har medført tvil om straffebestemmelsen gjelder for ansatte hos rapporteringspliktige. Straffeansvaret i hvitvaskingsloven § 16 retter seg ifølge ordlyden mot «rapporteringspliktig», slik begrepet er definert i hvitvaskingsloven § 2 nr. 1. Av definisjonen fremgår det at med «rapporteringspliktig» menes «virksomhet eller person som nevnt i § 4». Ifølge hvitvaskingsloven § 4 tredje ledd gjelder også loven for foretak og personer som utfører tjenester på vegne av eller for rapporteringspliktige. Det har likevel vært reist spørsmål om straffebestemmelsen omfatter ansatte.
Endringen i den endelige lovteksten anses som en inkurie, jf. forarbeidene. Det foreslås på denne bakgrunn å presisere i hvitvaskingsloven § 16 at straffebestemmelsen, i tråd med finansieringsvirksomhetsloven § 5-1, gjelder «den som» forsettlig overtrer eller medvirker til overtredelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven.
Departementet viser til lovforslaget del VIII (hvitvaskingsloven) endret § 16 første ledd.