9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
Til § 1-1
Bestemmelsen er nærmere omtalt i kapittel 7.
Bestemmelsen fastsetter formålet for opplæringen. Hva slags former for opplæring bestemmelsen omfatter er nærmere fastsatt i §§ 1-2, 2-12, 2-13 og § 4A-6. Begrepet «lærling» omfatter også lærekandidater.
Første ledd omtaler skolenes og lærebedriftenes samfunnsmandat.
Første ledd første punktum understreker opplæringens rolle som både kulturbærer og kulturskaper. Opplæringen skal være fremtidsrettet, samtidig som den skal sørge for historisk forankring og historisk kontinuitet. Formuleringen «historisk og kulturell innsikt» skal forstås som utrykk for et bredt spekter av menneskelig erfaring, og ikke bare en kognitiv innsikt.
Første ledd andre punktum presiserer hvilke verdier som skal ligge til grunn for opplæringen i skole og lærebedrift og hvilke tradisjoner som skal være retningsgivende for opplæringen. De utpekte verdiene har et forankringspunkt i menneskerettighetene. Samtidig kan de uttrykkes og begrunnes forskjellig i ulike religioner og livssyn. Den førstnevnte verdien i bestemmelsen - «menneskeverdet» - angår dypere begrunnelser for det enkelte menneskets ukrenkelighet og er derfor grunnlaget for de andre verdiene som er fastsatt. Den neste verdien - «åndsfridom» - viser til at både i samfunnet som helhet og i den enkelte institusjon må hvert individ møtes med respekt for sine ideologiske og religiøse overbevisninger. De tre siste verdiene - «nestekjærleik», «likeverd» og «solidaritet» - er grunnleggende verdier for forholdet mellom mennesker.
Med utrykket «kristen og humanistisk tradisjon» anerkjennes den historiske og kulturelle innvirkningen som både kristendom og humanisme har hatt på samfunnsutviklingen. «Kristen og humanistisk» som begrepspar understreker at dette er retninger som historisk både har utfylt og korigert hverandre.
Første ledd tredje punktum slår fast at demokrati, likestilling og vitenskapelig tenkemåte som verdier, skal være gjennomgående for sentrale sider ved opplæringens innhold og arbeidsformer og organisering av skole og lærebedrift.
Skolen skal forberede elevene på å møte og skape et mer likestilt samfunn.
Valg av verdier eller tradisjoner som benevnes skal ikke tolkes dithen at andre verdier eller andre deler av en sammensatt kulturtradisjon utelukkes.
Departementet viser til vurderingene og forslaget under kapittel 7.2.
Andre ledd omhandler individperspektivet.
Andre ledd første punktum fastslår at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal utvikle «kunnskap, dugleik og holdningar» for å kunne mestre livene sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. Bestemmelsen innebærer at opplæringens primæroppgave er å sørge for at elevene kan tilegne seg nødvendige kunnskaper og ferdigheter, både for samfunnets del og for sin egen utvikling. Til grunn for bestemmelsen ligger et bredt syn på kompetanse. Dette innebærer at opplæringen også må sørge for at elevene, lærlingene og lærekandidatene gis anledning til å få utvikle andre sider ved seg selv.
Andre ledd andre punktum slår fast at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal få utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang. Disse egenskapene skal være en del av kunnskapstilegnelsen.
Andre ledd tredje punktum fastslår at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal lære å tenke kritisk, handle etisk og miljøbevisst. Kritisk tenkning forutsetter blant annet at elevene, lærlingene og lærekandidatene gis anledning til selv å finne frem til fruktbare argumenter, nyttige hypoteser og spørsmål. Kritisk tenkning er også avhengig av at elevene, lærlingene og lærekandidatene utvikler evne til å se en sak fra flere sider. Både kritisk tenkning og etisk handling er en forutsetning for utvikling av evnen til å handle miljøbevisst. Uttrykket «handle miljøbevisst» innebærer i denne sammenhengen blant annet at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal lære å se sine handlinger i et generasjonsperspektiv og være nøye når de treffer valg som setter varige spor og påvirker våre etterkommeres handlefrihet og mulighet til å dekke egne behov.
Andre ledd fjerde punktum slår fast at elevene, lærlingene og lærekandidatene både skal ha medansvar og rett til medvirkning. Dette innebærer at skolen og lærebedriften skal legge til rette for at de skal få erfaring med ulike former for ansvar, deltagelse og medvirkning i demokratiske prosesser både i det daglige arbeidet og ved deltagelse i representative organer. Retten til medvirkning innebærer også at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal få delta i beslutninger som gjelder deres egen læring. Barn og unges rett til medvirkning er også nedfelt i FNs barnekonvensjon artikkel 12 nr. 1. Barnekonvensjonen er inkorporert i menneskerettsloven.
Departementet viser til vurderingene og forslaget under kapittel 7.3.
Tredje ledd omhandler institusjonsperspektivet.
Tredje ledd første punktum slår fast at skolen og lærebedriften er ansvarlige for at alle elever, lærlinger og lærekandidater blir møtt med tillit, respekt og krav. Dette innebærer at de i hverdagen skal få oppleve tillit til at de kan mestre oppgaver og ansvar, men at de også skal bli møtt med krav. Bestemmelsen innebærer at elevene, lærlingene og lærekandidatene skal møte krav til oppførsel og bli møtt med respekt fra skolen/lærebedriften.
Videre slås det fast at skolen og lærebedriften skal gi elevene, lærlingene og lærekandidatene utfordringer som fremmer danning og lærelyst. Kravet om utfordringer skal ikke forstås som motsetning til trygghet, men at skolene og lærebedriften skal gi elevene, lærlingene og lærekandidatene utfordringer i et trygt læringsmiljø. Å møte utfordringer og oppleve mestring er avgjørende for læring og lærelyst. Danning forutsetter refleksjon og skjer i samspill med andre.
Tredje ledd andre punktum slår fast at alle former for diskriminering skal motarbeides, enten opplæringen skjer i skole eller i lærebedrift. Bestemmelsen innebærer at det ikke er rom for noen former for diskriminering eller krenkende ord eller handlinger. Dette må gjenspeiles i det daglige arbeidet og i alle sammenhenger der skolen og lærebedriften er ansvarlige.
Departementet viser til vurderingene og forslaget under kapittel 7.4.
Fjerde ledd slår fast at skolen skal samarbeide med hjemmet. Bestemmelsen omfatter ikke lærebedrifter.
Samarbeidet skal gjelde for hele virksomheten, det vil si alle momenter i formålsbestemmelsens samfunnsperspektiv, individperspektiv og institusjonsperspektiv. Foreldrene har hovedansvaret for oppdragelsen av barna sine, mens skolen og lærebedriften har hovedansvaret for opplæringen, det vil si det faglige innholdet, arbeidsmåter og organiseringen av opplæringen.
Skolen har ansvaret for å samarbeide med foreldrene om opplæringen for å skape forståelse for det arbeidet som gjøres, og for å sikre nødvendig oppfølgning. Skolens ansvar må utøves i samsvar med øvrig lovgivning, blant annet menneskerettsloven og barneloven. Dette innebærer blant annet at skolen skal utøve sitt ansvar med respekt for foreldrenes rett til å sikre opplæring i samsvar med deres egen religiøse og filosofiske overbevisning, og at barn som har fylt 15 år selv avgjør spørsmål om valg av utdanning. Sistnevnte innebærer at samarbeidet mellom hjemmet og skolen i stor grad må skje på elevenes premisser når de har fylt 15 år.
Departementet viser til vurderingene og forslaget under kapittel 7.5.
Til § 1-2
Bestemmelsen fører videre § 1-1. Som følge av at «friskolelova» har endret tittel til «privatskolelova», er det foretatt en endring i ordlyden i bestemmelsen.
Til § 2-3 fjerde ledd tredje punktum
Endringen har sammenheng med at formålsparagrafen er flyttet fra § 1-2 til § 1-1.
Til § 2-12 andre ledd
Endringen har sammenheng med at formålsparagrafen er flyttet fra § 1-2 til § 1-1.
Til § 2-13
Endringen har sammenheng med at formålsparagrafen er flyttet fra § 1-2 til § 1-1.
Til § 3-4 andre ledd tredje punktum
Endringen har sammenheng med at formålsparagrafen er flyttet fra § 1-2 til § 1-1.
Til § 4A-6
Første punktum er nytt og presiserer at § 1-1 om formål for opplæringen gjelder så langt den passer for voksne som mottar opplæring etter kapittel 4A.
Andre punktum fører videre gjeldende § 4A-6.