4 Forholdet til EØS-reglene
4.1 Banklovkommisjonens forslag
I avsnitt 3.5.1 tar Banklovkommisjonen opp forholdet til EØS- reglene. Kommisjonen skriver:
«Banklovkommisjonens oppdrag er begrenset til å utrede og vurdere om det kan innføres en adgang for aktørene i livsforsikringsmarkedet til å tilby alders- og kjønnsnøytralitet i tjenestepensjonsordninger. En slik adgang vil ikke innebære noe inngrep i den virksomhet som norske livselskaper driver i Norge i dag eller vil drive i framtiden. Det samme gjelder for den virksomhet som drives eller vil bli drevet av utenlandske EØS-selskaper i Norge innenfor kollektive pensjonsordninger. Det forutsettes at EØS-selskaper med hovedkontor i andre EØS-land eller filial her i riket vil få samme adgang som norske selskaper til å tilby foretakspensjonsordninger med fellesordning for premieberegning, og slike selskaper vil derfor ha samme markedsadgang som norske livselskaper. På samme måte som ved kommunale pensjonsordninger, vil det være et spørsmål om utenlandske EØS-selskaper vil benytte en slik markedsadgang, se NOU 2003: 11 Konkurranse i kollektiv livsforsikring Del I, avsnitt 7.1.5. Et annet spørsmål er om de enkelte selskapers hjemland vil tillate etablering av fellesordninger som innebærer en utjevning av premien mellom flere pensjonsordninger innenfor sin forsikringsvirksomhetslovgivning.»
I avsnitt 3.5.2 gjør Banklovkommisjonen oppmerksom på at det i EU-kommisjonen arbeides med et direktivforslag om likebehandling av menn og kvinner. Banklovkommisjonen skriver at det fortsatt er et åpent spørsmål om direktivforslaget vil berøre kollektive tjenestepensjonsordninger der arbeidsgiver står som forsikringstaker. Banklovkommisjonen velger derfor ikke å gå nærmere inn på forslaget i sin utredning.
4.2 Høringsinstansenes merknader
Enkelte høringsinstanser peker i sine høringsmerknader på at arbeidet med kjønnsnøytrale premier som pågår i EU vil kunne påvirke det norske regelverket. Flere av disse høringsinstansene mener det hensiktsmessig å avvente arbeidet som pågår i EU på dette området før man endrer norsk lov.
Den Norske Aktuarforening uttaler:
«Aktuarforeningen er kjent med at det på internasjonalt hold, bl.a innen EU, arbeides med vurderinger i forhold til kjønnsnøytrale premier. Så vidt oss bekjent, er dette arbeidet på langt nær ferdig. Imidlertid vil eventuelle vedtak på dette felt kunne påvirke det norske regelverket på sikt. Det kan derfor synes noe tidlig å skulle gjennomføre regelendringer i Norge, før utfallet av arbeidet på internasjonalt hold er ferdig.»
Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) uttaler:
«Dersom det imidlertid på sikt skulle komme et krav i EU om kjønnsnøytralitet i livsforsikring, vil en ikke kunne benytte forslaget fra denne utredningen som grunnlag for eventuell norsk implementering. Det må i så fall foretas en ny utredning om hvordan et slikt krav eventuelt kan imøtekommes, basert blant annet på drøftelsene i NOU 2001: 27 Kjønnsnøytralitet i pensjonsordninger i privat sektor.»
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) uttaler:
«Dersom det på sikt skulle komme et krav i EU om kjønnsnøytralitet i livsforsikring, bør det gjennomføres en ny utredning om hvordan et slikt krav eventuelt kan imøtekommes, blant annet basert på vurderingene i NOU 2001: 27 og denne utredningen.»
Kredittilsynet uttaler:
«Avslutningsvis vil vi bemerke at det nå foreligger et direktivforslag fra EU–kommisjonen som behandler likestillingsspørsmål generelt, men også inneholder konkrete forslag om «kjønnsnøytralitet» som, hvis de blir vedtatt, får implikasjoner for premiesystemene og premietariffene i livsforsikring. Uavhengig av det om er anført over finner Kredittilsynet det lite hensiktsmessig at man i Norge foretar ytterligere lovendringer på dette området uten å avvente den prosess som er igangsatt i Europa i kjølvannet av det nevnte direktivforslag.»
Norske Pensjonskassers Forening uttaler:
«Banklovkommisjonens modell for kjønns- og aldersnøytrale tjenestepensjonsordninger er basert på utlikning av premie mellom en gruppe foretak og er dermed en ganske forskjellig modell fra den EU legger til grunn med kjønnsnøytrale premietariffer. Det er derfor uklart om Banklovkommisjonens modell vil tilfredsstille de krav som EU formodentlig vil fastlegge med utgangspunkt i det framlagte direktivforslag. Etter NPFs syn, vil det være lite hensiktsmessig på det nåværende tidspunkt å lovfeste en modell for kjønns- og aldersnøytrale premier i kollektive tjenestepensjonsordninger, som kanskje må forkastes i løpet av få år, når EU-kommisjonens forslag er blitt lov.»
Nærings- og handelsdepartementet (NHD) uttaler:
«I forbindelse med EUs arbeid med likestilling er krav til kjønnsnøytralitet i pensjonsordninger et aktuelt tema. Så langt vi kjenner til, har derimot aldersnøytralitet ikke vært et aktuelt tema i EU-sammenheng. Det er usikkert om EU faktisk vil vedta krav til kjønnsnøytralitet i pensjonsordninger, men i tilfelle er det ikke gitt at EU vil falle ned på samme modell for premieutjevning som Norge. Dette kan få som konsekvens at det norske regelverket må revideres om noen få år, og en slik ustabilitet er uheldig.»
4.3 Departementets vurdering
EU-kommisjonen fremmet 5. november 2003 et direktivforslag om likebehandling innenfor arbeidslivets område, og et revidert direktivutkast ble vedtatt av Rådet 13. desember 2004. Direktivet skal sikre likebehandling av menn og kvinner med hensyn til tilgang til og tilbud av varer og tjenester i privat og offentlig sektor, med unntak av utdanning og innhold i media og reklame. I direktivets fortale er det presisert at direktivet kun får anvendelse for forsikring og pensjoner som er private, frivillige og atskilt fra arbeidsforhold.
Direktivet er i hovedsak generelt, men det er gitt en egen bestemmelse som omhandler premier/ytelser i forsikring. Direktivets artikkel fem fastslår at bruk av kjønn som faktor ved beregning av premier/ytelser i forsikring ikke skal resultere i ulike premier /ytelser 1 , men at dette likevel ikke er til hinder for at medlemsland kan tillate slike premie-/ytelsesforskjeller i tilfelle kjønn er en vesentlig faktor ved bedømmelsen av risiko.
Ettersom direktivet kun gjelder forsikringer og pensjoner som er atskilt fra arbeidsforhold, antar departementet at direktivet ikke vil berøre kollektive pensjoner i arbeidsforhold, og at det således ikke vil være av direkte betydning for lovforslaget her.
Departementet er enig med høringsinstansene i at et eventuelt senere krav fra EU om kjønnsnøytralitet i forsikring vil kreve en ny utredning og muligens også nye lovendringer i Norge. Ettersom lovforslaget her legger opp til valgfri etablering og inntreden, er usikkerhet om fremtidig regulering et av momentene de ulike aktørene må ta med i betraktningen når de tar stilling til om de skal gå inn i dette markedet eller ikke.
Fotnoter
Dette gjelder alle nye kontrakter tegnet etter 21. desember 2007.