2 Lovforslagets bakgrunn
Det har i løpet av de siste årene blitt en stadig økende bevissthet i det norske arbeidsliv om hva som skal til for å forebygge og redusere sykefravær. Partene i arbeidslivet har tatt et stort ansvar for dette gjennom IA-avtalen og gjennom det konkrete gode arbeidet som skjer i mange virksomheter rundt om i Norge. Veksten i sykefraværet kan imidlertid tyde på at det fortsatt er mange virksomheter som ikke tar arbeidet med å få ned sykefraværet alvorlig nok. Utviklingen har vist seg å gå i feil retning, på tross av alle de gode tiltak og virkemidler som er iverksatt gjennom IA-samarbeidet. Det har videre skjedd en forskyvning fra kortere til lengre sykefravær. Staten bærer dermed en stadig større andel av utgiftene, og Regjeringen måtte derfor øke bevilgningen til sykepenger i revidert nasjonalbudsjett 2006 med 2,3 milliarder kroner.
Regjeringen har nylig lagt frem St. meld. nr. 9 (2006-2007) Arbeid, velferd og inkludering. Ett av hovedgrepene i denne meldingen er fokus på mer effektiv tilrettelegging og oppfølging av utsatte arbeidstakere i virksomhetene, og mer aktivt og samordnet oppfølgingsarbeid fra myndighetene. Det pekes på at arbeidsgiver har en vidtrekkende plikt til å forebygge utstøting og tilrettelegge for utsatte arbeidstakere. Regjeringen foreslår en opptrapping av den forebyggende innsatsen rettet mot personer som er i jobb, men som står i fare for å falle ut av arbeidslivet. Det vises videre til at regjeringen i samarbeid med arbeidslivets parter vil iverksette prosjekter for å identifisere og videreutvikle gode tiltak og virkemidler knyttet til forebyggende arbeidsmiljøtiltak. Regjeringen ønsker at flere arbeidsgivere i praksis tar et større ansvar enn i dag, i tråd med det som er nedfelt i arbeidsmiljøloven.
For å stimulere virksomhetene til ytterligere innsats for forebygging og tilrettelegging, forslo regjeringen i statsbudsjettet 2007, jf. St.prp. nr. 1 (2006-2007), å innføre et medfinansieringsansvar for arbeidsgiverne med 20 prosent etter utløp av arbeidsgiverperioden og fram til 6 måneder av sykefraværet, og deretter 10 prosent i resten av sykepengeperioden. Dette skulle delvis kompenseres ved å redusere arbeidsgiverperioden fra 16 til 14 dager. Samtidig ble det foreslått å utvide både den eksisterende skjermingsordning for personer med kroniske lidelser og folketrygdens forsikringsordning for sykepengeansvaret i bedrifter.
Organisasjonene kom i fellesskap med sterk kritikk av prosessen rundt regjeringens forslag om medfinansieringsansvar for arbeidsgivere i hele sykepengeperioden. IA-avtalen har skapt mye positiv aktivitet og har satt fokus på et inkluderende arbeidsliv, og det er fra organisasjonene i arbeidslivet gjort mye og godt arbeid i denne sammenheng. Regjeringen ønsker en videreføring av det gode samarbeidet som er etablert gjennom IA-avtalen, og reell dialog med partene i arbeidslivet om problemene knyttet til det høye og stigende sykefraværet og til mulige tiltak i denne sammenheng. Det ble på denne bakgrunn nedsatt et partsammensatt utvalg ledet av statsminister Jens Stoltenberg (Sykefraværsutvalget) som blant annet skulle vurdere tiltak for å redusere sykelønnsutgiftene, jf. brev fra statsministeren 11. september 2006. Utvalget fikk følgende mandat:
«Regjeringen inviterer lederne for organisasjonene som er parter i IA-avtalen til deltakelse i et utvalg for gjennom reelle drøftelser jf. IA-avtalens pkt. 6, å gjennomgå regjeringens forslag til endringer i arbeidsgivers medfinansiering av utgiftene til sykepenger, og å gjennomgå organisasjonenes innspill. Utvalget kan foreslå alternative løsninger som vil gi tilsvarende forventet nedgang i sykefraværet og i statens kostnader til sykepenger innenfor samme budsjettramme i folketrygden som i regjeringens forslag. Utvalget kan i den forbindelse også komme med forslag til konkret utforming av skjermingsordninger. Utvalget kan vurdere særtiltak overfor enkeltgrupper og/eller enkeltbransjer i arbeidslivet. Utvalgets forslag skal foreligge innen 1. november 2006.»
Sykefraværsutvalgets rapport, som ble lagt frem 6. november 2006, inneholder forslag om en rekke tiltak som sammen vil kunne bidra til å forebygge og redusere sykefraværet. På bakgrunn av rapporten foreslår Regjeringen i proposisjonen endringer og presiseringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven som til sammen kan legge grunnlag for en «tiltakspakke» som de tre partene er enig i kan bidra til å redusere sykefraværet på en effektiv måte.
Det vises for øvrig til Ot.meld. nr. 1 (2006-2007) om tilbaketrekning av deler av Ot.prp. nr. 2 (2006-2007) om lov om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover. Det vises i tillegg til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2006-2007) om budsjettmessige konsekvenser av forslagene til Sykefraværsutvalget.