4 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at endringene i introduksjonsloven skal tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Departementet ønsker primært at lovendringene skal tre i kraft samtidig med at norskopplæring for asylsøkere gjeninnføres, 1. september 2007, jf. rundskriv A-20/2007.
4.1 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget om å endre introduksjonsloven § 12 annet ledd medfører ingen utgifter i det presiseringen er i tråd med dagens praksis. Det samme gjelder endringen i introduksjonsloven § 23 tredje ledd. Endringene vil kun gi hjemmel til å registrere norskopplæring for asylsøkere, og medfører ingen utgifter i seg selv.
Dersom det i introduksjonsloven gis hjemmel til å registrere norskopplæring for asylsøkere legger departementet opp til å videreutvikle Nasjonalt introduksjonsregister. Utgiftene til videreutviklingen er beregnet til kr 175 000 inklusive merverdiavgift. Utgiftene inkluderer utvikling, testing og implementering av løsningen.
Å registrere opplysninger om norskopplæring for asylsøkere i Nasjonalt introduksjonsregister blir en ny oppgave for kommunene, men det vil ikke medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser. Det foreligger i dag rutiner for registrering i Nasjonalt introduksjonsregister i kommunene ettersom dette har vært en obligatorisk oppgave for alle kommuner etter at rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap ble innført 1. september 2005. Per i dag er det 60 vertskommuner for asylmottak, og det er bare disse kommunene som vil måtte registrere norskopplæring for asylsøkere i Nasjonalt introduksjonsregister. Vertskommunene for asylmottak vil for øvrig motta et eget tilskudd for å tilrettelegge norskopplæringen.