3 Endringer i domstolloven (personellsikkerhet)
Domstolloven §§ 12 tredje og fjerde ledd, 21 tredje og fjerde ledd og 91 annet ledd gjelder autorisasjon av personell i domstolene i saker hvor det blir gitt opplysninger etter sikkerhetsloven. Det er ikrafttredelse av sikkerhetsloven av 20. mars 1998 nr. 10 samt forskrift om personellsikkerhet av 29. juni 2001 nr. 722 som nå gjør det nødvendig med endringer i disse lovbestemmelsene. Forholdet mellom dagens forskrift om autorisasjon av fagdommere og lekdommere i saker hvor det legges frem sikkerhetsgraderte dokumenter m.m. av 4. desember 1987 og forskrift om personellsikkerhet må klargjøres for å unngå tolkningstvil. Dette kan enklest og best gjøres ved å tilføye et eget kapittel med særbestemmelser for domstolene i forskrift om personellsikkerhet. Det må da gjøres enkelte endringer i domstolloven §§ 12, 21 og 91.
Den største forandringen i forhold til nåværende system, er at myndighet til å autorisere legges til den enkelte domstol ved formannen. Klareringsmyndighet vil være lagmannsrettene og Høyesterett. I dag har ikke lederen av førsteinstansdomstolene autorisasjonsmyndighet. Begrunnelsen for endringen er at autorisasjonsansvaret har å gjøre med lokale tillitsforhold, og derfor bør være et lokalt ansvar for den enkelte leder. Også henhold til sikkerhetsloven § 23 femte ledd er virksomhetens leder normalt autorisasjonsansvarlig. I den sammenheng vises det også til sikkerhetsloven § 5 andre og tredje ledd. Klareringsmyndighet bør derimot samles hos færre organer for å sikre lik praksis, høyere kvalitet på avgjørelsene og for å konsentrere kunnskap og erfaring på området. I motsetning til i dagens bestemmelser i domstolloven, foreslås det nå at det i lovbestemmelsene ikke sies noe om hvem som har kompetanse til å klarere og autorisere. Dette vil fremgå av det nye kapitlet i forskrift om personellsikkerhet som skal gi særregler for domstolene.
I domstolloven slik den er i dag skilles det ikke mellom klarering og autorisering. Dette strider mot sikkerhetslovens begrepsbruk, og det foreslås derfor en endring på dette punkt.
Sikkerhetsklarering er en avgjørelse om en persons antatte sikkerhetsmessige skikkethet for angitt sikkerhetsgrad, mens autorisasjon vil si avgjørelse om å gi en person tilgang til informasjon med angitt sikkerhetsgrad.
Forslagene til endringer i domstolloven har ikke vært på høring, da dette ble ansett som åpenbart unødvendig. Forslag til særbestemmelser for domstolene i forskrift om personellsikkerhet, som lovendringene er en direkte følge av, ble sendt på høring 19. april 2001.